Valstybinės reikšmės keliai – magistraliniai, krašto ir rajoniniai – bus prižiūrimi skirtingu lygiu. Pirmiausia bus valomos bei barstomos pagrindinės šalies magistralės, taip pat krašto bei rajoniniai keliai, kuriuose yra didžiausias eismo intensyvumas. Praktika įrodė, kad būtent tokia kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti didesnį transporto pralaidumą ir eismo saugumą.

Kita vertus, kelias nenuvalomas ir nepabarstomas akimirksniu, tam reikia laiko: magistraliniams keliams – 3 valandų, krašto keliams – 4 valandų. Pasak direkcijos, dauguma rajoninių kelių nebarstomi, o valomi tik nuvalius pagrindinius kelius. Jeigu pūga stipri ir trunka ilgai, rajoniniai keliai kurį laiką gali būti nevalomi. Jie visiškai nuvalomi maždaug per 2 dienas pasibaigus pūgai.

Suprantama, kelių priežiūra žiemą nėra pigi: vienas didelis automobilinis barstytuvas (gabenantis 8-9 tonos druskos) per 2 valandas vienu reisu nuvalo ir pabarsto apie 30 km kelio. Vieno tokio reiso kaina – iki 3000 litų. Vieną kartą pabarstyti visus magistralinius, krašto ir rajoninių kelių pavojingus ruožus kainuoja apie 1 mln. Lt.

Per žiemą išberiama 80-85 tūkst. tonų druskos. Šiuo metu sandėliuose yra apie 40 tūkst. tonų, t.y. (sukaupta atsargų maždaug 8 darbo savaitėm). Žiemai paruošti 54 druskos ir 36 smėlio-druskos sandėliai.

Kelininkai perspėja - kad ir kokia operatyvi būtų kelių priežiūra, kad ir kiek daug technikos dirbtų keliuose, sningant ir pustant eismo sąlygos vis vien bus prastos – gamta už žmogų stipresnė. Tad vairuotojai turėtų pasistengti, kad jų transporto priemonė būtų tinkamai parengta žiemai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją