Praėjusią savaitę Vilniaus miesto tarybos sprendimu pavadinimai suteikti dar 18 bevardžių sostinės gatvių, esančių Grigiškių, Pilaitės, Justiniškių ir Pagirių seniūnijose, bei tiltui per Vilnios upę šalia Vilniaus Dailės akademijos.

Dauguma pavadinimų bevardėms gatvėms suteikti pagal senuosius vietovardžius. Tiltas per Vilnios upę pavadintas “Fluxus” vardu, vieno iškiliausių išeivijos avangardo menininkų Jurgio Mačiūno garbei.

Bevardėms gatvėms pavadinimus suteikė Paminklų, atminimo lentų ir pavadinimų komisija. Tiesa, kartais komisijai savo pageidavimus išsako ir patys gyventojai. Pasak komisjos pirmininko Rimvydo Čaplinsko, gyventojai dažniausiai siūlo “įprastus ir žinomus pavadinimus, kaip antai “Miško”, “Pamiškės”, “Gegužių”, “Gegučių” ir t.t., kartais gerų norų vedini vyrai po kiek laiko kreipiasi į mūsų komisiją, prašydami vėl pakeisti pavadinimą, nes jų žmonos nenori būti vadinamos gegutėmis”.

Kartais pasak komisijos pirmininko atsiranda ir labai įnoringų sostinės gyventojų, pavyzdžiui, bankininkai užsispyrė, kad jų gatvė gautų “Lobio” pavadinimą. Tačiau, kadangi tokia gatvė jau yra, teko bankininkų įkarštį raminti suteikiant jų gatvei “Iždo” vardą.

Tiesa, anot R. Čaplinsko, kartais ir pati komisija sulaukia pasipriešinimo dėl pavadinimų: “Nevisada gyventojams patinka mūsų suteikti pavadinimai, pavyzdžiui, vieną mažą, nuošalią, šalia Vilniaus esančią gatvelę, pavadinome “Gaidžių”, tai atbėgo pasipiktinę - tada pasiūlėme jiems “Gaidžių” gatvę pervadinti į “Vištų”.

Visgi didžiausia problema yra ta, jog, prijungus prie Vilniaus Grigiškes, atsirado net 14 besidubliuojančių gatvių pavadinimų. Komisijos pirmininkas tikina, kad jų atsiras dar daugiau, jei prie sostinės nuspręs prijungti ir Lentvarį.

O jei dar prisijungtų ir visi aplink sostinę esantys kaimai, tuomet besidubliuojančių gatvių skaičius išaugtų iki 266- vien “Mokyklos” ar “Miško” gatvių butų net devynios. Liūdnos dienos, atrodo, turėtų ateiti taksistams, tačiau R. Čaplinsko tvirtinimu, jei būtų leista pakeisti gatvių pavadinimus, jų nepritrūktume, “netektų vadinti palmių ar baobabų vardais, dar turime ir savų rezervų”.

Taip pat laidoje matysite kuriozines situacijas Kauno VĮ “Regitra” skyriuje, taip pat Peugeot naujienas Paryžiuje ir visą tiesą apie Mazda 323.

Laida "Keliai. Mašinos. Žmonės." sekmadienį 17.00 per LTV