Pirmasis plikledis Kauno gatvėse sukėlė tikrą chaosą. Policija per keletą antradienio valandų užregistravo 53 avarijas. Jose sužeista 11 kauniečių, tarp jų - du vaikai. Įprastai per tiek laiko užfiksuojami 2-3 įvykiai, o per visą parą - mažiau nei 50.

„Tai ne kelininkų, o pačių vairuotojų, kurie nepasikeitė vasarinių padangų į žiemines, kaltė“, - įrodinėjo Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys.

Valdininko nuomone, jokios problemos nebuvo, žmonės dar neįprato vairuoti staiga pasikeitus oro sąlygoms.

Z. Girčys tikino, kad nauja technika „Kelių remonto grupė“ šlapios druskos ir granitinės skaldelės mišiniais miesto gatves pabarsto per 2-3 valandas. Tačiau „Kauno diena“ išsiaiškino, kad valdininkas sakė tik dalį tiesos.

Barstytuvai atkeliavo vėliau

Bendrovės „Kelių remonto grupė“ vadovo Vidmanto Norkaus paklausus, ar būtų galima nufotografuoti iš Šveicarijos gautus naujus gatvių barstytuvus „Boschung“, jis atsakė, kad šie dar montuojami ant „Mercedes“ automobilių platformų. Tik vienas iš penkių barstytuvų antradienio pavakarę barstė Kauno gatves. Dar du barstytuvai buvo baigti montuoti vakar.

„Žinote, gatvių barstymo konkursas užsitęsė, barstytuvus gavome dviem savaitėmis vėliau, nei tikėjomės“, - teisinosi V. Norkus, anksčiau beveik tris dešimtmečius dirbęs „Kauno keliuose“.

Gatvėms barstyti antradienį įmonė pasitelkė ir senąją savo techniką – penkis ne tokius sparčius barstytuvus.

Konkurentai piktinasi

Kolegų darbu pasipiktino bendrovės „Kauno keliai“ generalinis direktorius Ramūnas Šilinis. Esą savivaldybė vasarą vykusiame konkurse, skirtame išrinkti, kas gatves barstys ateinančias tris žiemas, sudarė išskirtines sąlygas „Kelių remonto grupei“.

„Manau, kad „Kelių remonto grupė“ susitarė su Kauno valdžia, - įsitikinęs R. Šilinis. – Akivaizdu, kad prasidėjus sezonui ši įmonė nėra pasirengusi darbui, nes neturi technikos.“

„Kauno keliai“ konkurso rengėją savivaldybę buvo apskundusi teismui, bet nieko nelaimėjo.

Pastaruosius trejus metus miesto gatves barstė „Kauno keliai“. 2004 metais šią bendrovę už daugiau kaip 22 milijonus litų iš Kauno savivaldybės įsigijo Klaipėdos verslininko Žilvino Vasiliausko įkurta bendrovė „Vandens pramogų centras“.

Išbarsto milijonus litų

Pagal savivaldybės patvirtintą sąrašą, kelininkai privalo žiemą barstyti 224 gatves, 13 tiltų ir 16 įkalnių. Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Z. Girčys negalėjo pasakyti, kiek šį sezoną barstymas kainuos miestui, esą tai priklausys nuo oro sąlygų.

Vienkartinis barstymo mašinų išvažiavimas į Kauno gatves miesto kišenę ištuština apie 50 tūkstančių litų. Žiemą būną parų, kai gatvės barstomos 2-3 kartus.

2005 metų žiemą šlapios druskos ir granitinės skaldelės mišinių pavidalu Kauno gatvėse buvo „išbarstyta“ maždaug 2,5 milijono litų, o pernai – apie 1,5 milijono litų.

„Kauno kelių“ vadovas R. Šilinis iš savo patirties spėjo: jeigu bus šilta žiema, savivaldybei gali pakakti ir iš miesto biudžeto skiriamų 800 tūkstančių litų. Papildomų lėšų miestas gauna iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos.