Pirmasis išbandymas jau atlaikytas

Praėjusią savaitę bendrovės “Kauno keliai” darbininkai jau patyrė pirmuosius žiemos išbandymus - du kartus teko barstyti miesto gatves.

“Vairuotojai pirmiausia patys turi būti atidesni. Pirmasis sniegas miesto gatvėse sumaišties nesukėlė. 3 valandą nakties pradėjo dirbti speciali technika, todėl tiek praėjusio antradienio, tiek šeštadienio rytą gatvės nebuvo slidžios. Neturime priekaištų komunalininkams ir dėl praėjusios žiemos”, - teigė Eismo priežiūros tarnybos viršininkas Alfonsas Tarasevičius.

Policijos pareigūnai pripažįsta, kad eismo įvykių, kurių metu žūva ar sužeidžiami žmonės, statistika optimizmo neįkvepia.

“Šiemet tokių avarijų jau užregistruota 81 daugiau nei pernai. Padaugėjo ir sužeistųjų, ir žuvusiųjų. Galime konstatuoti, kad tiek vairuotojai, tiek pėstieji miesto gatvėse elgiasi gana įžūliai”, - priekaištavo A.Tarasevičius. Jo teigimu, ypač žiemą derėtų būti atidesniems.

Nepopuliarūs sprendimai - būtini

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis teigė, kad prieš žiemos sezoną situacija miesto gatvėse svarstyta ir Saugaus eismo komisijoje.

“Priėmėme nepopuliarių sprendimų, tačiau jie būtini. Atsisakėme padidinti leistiną greitį žiemos metu kai kuriose miesto gatvėse. Vairuotojams tai gali nepatikti, tačiau turime suvokti, kad tarp greičio ir žmonių aukų - tiesioginis ryšys”, - tikino R.Stanionis.

Jis užsiminė, kad pavasarį sprendimai dėl greičio apribojimų bus peržiūrėti. Pirmiausia kalbama apie Karaliaus Mindaugo prospektą, kur dabar leidžiama važiuoti maksimaliai 60 kilometrų per valandą greičiu.

Saugaus eismo mokykla taip pat dirba prevencinį darbą. Vaikams ne tik pasakojama, kaip žiemą derėtų elgtis gatvėse, tačiau jau išdalyta ir apie 6 tūkstančius atšvaitų. Deja, specialistai apgailestavo, kad vaikai dar nesuvokia, jog mažytis atšvaitas gali išgelbėti jų gyvybę, todėl jų neprisisega prie striukių.

Druskos atsargų pakaks dviem mėnesiams

Šiemet miesto gatvių priežiūra rūpinsis dvi bendrovės - “Kauno švara” ir “Kauno keliai”. “Bus valomos pagrindinės miesto gatvės, kuriomis važinėja visuomeninis transportas. Miestas padalytas į 8 maršrutus. Du iš jų - pačios pavojingiausios vietos: įkalnės, viadukai ir tiltai. Kasmet miesto valymui skiriama daugiau lėšų, todėl gerėja ir darbų kokybė”, - tvirtino Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Ramūnas Noreika.

“Kauno keliai” jau sukaupė dviem mėnesiams reikalingas druskos atsargas. “Kartais girdime nepagrįstų skundų, kad per vėlai pradėjome valyti gatves. Pirmiausiai išbarstomas druskos ir smėlio mišinys. Tik po 3-4 valandų į gatves išvažiuoja sniego valymo mašinos”, - tvirtino valdininkas.

Per vieną miesto valymą gatvėse išbarstoma apie 72 tonos druskos. Priklausomai nuo gamtos sąlygų, per mėnesį komunalininkams tenka atlikti apie 15 tokių išvažiavimų.

Paklaustas apie skirtas lėšas, R.Noreika teigė, kad pinigų bus tiek, kiek reikės. “Likimo valiai miesto tikrai nepaliksime”, - teigė Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas.