Vis dėlto, akcentavo R. Liubajevas, krovininių vilkikų judėjimas sumažėjo nežymiai.

„VSAT įvertino srautus nuo karantino paskelbimo datos – nuo kovo 16 d. iki gegužės 6 d. bei išanalizavo tą patį laikotarpį 2019 m. (...) Galime konstatuoti, kad krovininio transporto srautai sumažėjo nestipriai. 2019 m. per minėtą laikotarpį į Lietuvą atvyko 65 tūkst. krovininių automobilių, o per karantino laikotarpį atvyko 63 tūkst. Matome, kad skirtumas nedidelis“, – ketvirtadienį Vyriausybėje vykusioje spaudos konferencijoje sakė R. Liubajevas.

Jo teigimu, keleivių srautai sumažėjo daugiau nei 100 kartų.

„Situacija iš esmės skirtinga, kalbant apie keleivių srautų judėjimą per Lietuvos sieną. Karantino laikotarpio metu per Lietuvos valstybės sieną atvykstant į Lietuvą buvo įleisti 71 tūkst. keleivių, tuo tarpu prieš metus – 2019 m. tas skaičius buvo 732 tūkst. Matome, kad skirtumas didžiulis – daugiau nei 100 kartų keleivių srautai sumažėjo“, – pridūrė R. Liubajevas.

Lietuvai nuo pirmadienio leidžiant žmonėms išvykti iš Lietuvos, pasikeitimų dėl išvykstančiųjų srautų kol kas nefiksuojama, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas.

„Pasikeitimų mes kol kas nefiksuojame. Aišku, situacija yra stebima. Mes nuolat vykdome srautų monitoringą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė jis.

Pasieniečių vado teigimu, per pirmą dieną – pirmadienį – iš šalies išvyko 348 Lietuvos piliečiai, panašus skaičius išvyksta kasdien kiekvieną dieną.

„Po gegužės 4 dienos situacija iš esmės nepasikeitė. Vidutiniškai per dieną iš Lietuvos išvyksta apie 350 mūsų piliečių“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Pasak jo, dauguma lietuvių išvyksta į Vakarų Europą per Klaipėdos jūrų uostą, taip pat – į Latviją.

„Artimiausiu metu padidėjusių srautų, matyt, nebus dėl įvairių priežasčių. Pirmiausia, dėl to, kad kai kurie mūsų kaimynai – Lenkija ir Rusija – taiko apribojimus užsieniečiams atvykti į savo teritoriją“, – teigė pasieniečių vadas.

Jis pridūrė, kad galima prognozuoti, jog išvykstančiųjų srautai padidės po gegužės 11 ir 15 dienos.

„Karantino reikalavimai jau nebus taikomi Lietuvos piliečiams, taip pat atsidarys daugiau kontrolės punktų, per kuriuos mūsų piliečiai galės išvykti ir atvykti į Lietuvą“, – sakė R. Liubajevas.

Nuo pirmadienio, gegužės 11 dienos, į Lietuvą be saviizoliacijos galės atvykti Lenkijos piliečiai, bet apibrėžtas jų judėjimo tikslas – darbas, verslas ar mokslas.

Nuo gegužės 15 dienos naikinami ribojimai Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiams, keliaujantiems tarp Baltijos valstybių, jiems irgi nebus taikomas izoliacijos reikalavimas, tačiau Baltijos šalių piliečiams, grįžtantiems iš kitų užsienio valstybių, liks pareiga dvi savaites saviizoliuotis.

Lietuva ir kitos valstybės kovo viduryje atkūrė pasienio kontrolę bei uždarė sienas užsieniečiams, taip siekdamos sulėtinti koronaviruso plitimą.