Kiek iš tiesų klientui tenka mokėti už litrą kuro, jei jis kainuoja 1,084 Eur/l? O kiek, jei 1,087 Eur/l? Ar mokant už įsipiltą litrą degalų litro kaina nėra tiesiog suapvalinama pagal taisykles?

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė teigė, kad trijų skaičių po kablelio rodymas degalų kainoms pasirinktas atsižvelgiant į kitų euro zonos šalių patirtį.

„Norėdami kuo tiksliau apskaičiuoti mokėtiną sumą už degalus ir vadovaudamiesi kitų euro zonos šalių patirtimi nusprendėme, kad degalams turi būti trys ženklai po kablelio“, - komentavo pašnekovė.

Pasak jos, vieno litro degalų kainai po kablelio yra nustatomi trys skaičiai, o mokėtina suma skaičiuojama įpiltus litrus dauginant iš litro kainos ir galutinę sumą apvalinant teisiniais aktais nustatyta tvarka.

„Tikrai suma gaunama tikslesnė, nes 1 euro centas yra daugiau nei 3,45 lito centų. Kitu atveju pakilus kainai 1 euro cento, ji iškart kiltų daugiau nei 3 lito centais“, - aiškino D. Jokšienė.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos atstovės euro zonoje tris skaičius po kablelio naudoja dauguma šalių.

„Bijau net pasakyti, kurios netaiko, bet mūsų kaimynai, tiek latviai, tiek estai, turi taip pat tris ženklus po kablelio“, - teigė ji.

Kol kas ne visose degalinėse galima išvysti degalų kainas keturiais skaitmenimis, tačiau D. Jokšienė teigė, kad tose degalinėse, kur kol kas kainos rodomos dviem skaičiais po kablelio, yra keičiamos švieslentės ir ateityje visose degalinėse Lietuvoje kainos turėtų būti nurodomos trimis skaičiais po kablelio.

„Manau, kad tai mėnesio ar poros savaičių klausimas“, - pridėjo ji.