Panevėžietė Rasa Remeikienė, auginanti nevaikštančią nepilnametę dukterį, kuriai nustatytas slaugos poreikis, iki šiol iš valstybės gaudavo išmoką už jos slaugą ir 32 Lt transporto išlaidų kompensaciją. Prieš porą savaičių apsilankiusi Panevėžio socialinės paramos skyriuje moteris sužinojo: jei dukrai ir toliau priklausys slaugos išmoka, transporto kompensacijos ji nebegaus.

R.Remeikienės dukrą per mokslo metus į mokyklą vežiodavo Socialinių paslaugų centro autobusiukas. Neįgalios mergaitės tėvai už tai mokėdavo apie 60 litų per mėnesį. Jie atiduodavo transporto kompensaciją ir dar patys pridėdavo.

„Išgyvensim ir be tų 32 litų, nors sunkiems ligoniams tai nemaža suma. Skaudu, kad taupoma pačių silpniausių, negalinčių apsiginti sąskaita“, – „Sekundei“ tvirtino R.Remeikienė. Pasikalbėjusi su kitais neįgalius vaikus auginančiais tėvais ir neįgaliais suaugusiaisiais, ji sužinojo, kad šie nieko nebuvo girdėję apie atimamas transporto kompensacijas.

„Įstatymą priėmė tyliai, kad nekiltų triukšmas. O kai šaukštai jau po pietų, rėkit kiek tik norit“, – Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijų priimtą nutarimą, kad vienam neįgaliam asmeniui gali būti nustatytas tik vienas specialusis poreikis, vertina neįgaliųjų draugijos „Viltis“ vadovė Laima Biržietienė.

Panevėžio socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Ragėnienė mano, kad specialiųjų poreikių nustatymo tvarkos teisinė bazė silpnoka. Tačiau Socialinės paramos ir darbo ministerijos Lygių galimybių skyriaus specialistų tikinimu, yra teisinga, kad neįgalusis gautų tik vieną išmoką ar kompensaciją, o ne kelias, kaip iki šiol.

Galės gauti kompensaciją automobiliui

Lygių galimybių skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Zabarauskienė teigė, kad nauja socialinių poreikių tvarka taikoma nuo birželio. Pasak jos, ir toliau numatytos kompensacijos už transportą, tačiau tik tiems neįgaliesiems, kuriems nebus nustatytas koks nors kitas socialinis poreikis. Naujovės esmė ta, kad ligotam žmogui gali būti nustatomas tik vienas socialinis poreikis: nuolatinės slaugos arba nuolatinės priežiūros, arba transporto išlaidų kompensacijos, arba lengvojo automobilio įsigijimo ir techninio pritaikymo poreikis. Taigi – ne keli iškarto. Lygiai taip pat ir dėl išmokų – priklauso tik viena.

Valdininkų supratimu, žmonės, kurių fizinė ir psichinė būklė neleidžia jiems būti savarankiškiems arba smarkiai apriboja jų galimybes ir dėl to jiems nustatytas slaugos poreikis, neturi gauti transporto išlaidų kompensacijos, nes jie vis tiek negali niekur iš namų išvažiuoti. Tačiau panevėžietės R.Remeikienės dukters pavyzdys rodo, kad ne visi sunkios negalios žmonės yra įkalinti namuose.

D.Zabarauskienė patikino, kad sunkią negalią turintieji nėra pasmerkti sėdėti namuose. Nors jiems nustatytas nuolatinės slaugos poreikis, jie turi teisę gauti vieną lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo kompensaciją.

„Bet koks neįgaliesiems skirtų išmokų mažinimas jiems yra skaudus, tačiau sunkmetis priverčia peržiūrėti tas sritis, kuriose buvo ne viskas gerai sutvarkyta“, – kalbėjo vyriausioji specialistė.

Kai kurie ir toliau gaus dvi išmokas

Naujoji tvarka pirmiausia palies pirmą kartą į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą (NDNT) besikreipiančius žmones. Taip pat tuos neįgaliuosius, kuriems specialiuosius poreikius reikia nustatyti pakartotinai. O nuolat slaugomi neįgalieji, kurie gauna transporto išlaidų kompensacijas, ir toliau gaus dvi išmokas iki to laiko, kai jiems reikės pakartotinai kreiptis į
NDNT.

Neįgalieji guodžiami ir tuo, kad ir toliau galės naudotis viešojo transporto lengvatomis – su nuolaida įsigyti viešojo bilietą.