Savo patirtimi šiuo klausimu su DELFI pasidalinti sutiko vilnietis Algirdas, kuris prieš kelias dienas iš Briuselio, kur antradienį įvyko teroro išpuoliai, grįžo į Vilnių.

Vyras buvo pasibaisėjęs tuo, kad jam niekur nereikėjo įrodyti savo tapatybės – parodyti asmens dokumento.

„Jeigu esi piktas žmogus, tai vis tiek gali autobusais, traukiniais ir lėktuvais keliauti kaip nori, nereikia nieko“, – kalbėjo jis.

Algirdas pasakojo, kad į Briuselį iš Paryžiaus kartu su keturiais draugais atvyko autobusu. Tada internetu oficialioje Lenkijos oro linijų (LOT) svetainėje nusipirko lėktuvo bilietus.

„Ten nereikia vesti nieko, išskyrus vardą ir pavardę, kur gali įvesti bet ką, bei nurodyti elektroninio pašto adresą. Į tą paštą man persiuntė bilietą, kurį įsivedžiau į telefoną,“ – pasakojo jis.

Vilniečio dokumentų neprašė ir per saugumo patikrinimą. Jų parodyti nereikėjo net ir lipant į lėktuvą.

Tiesa, pašnekovas sutiko, kad jo daiktų patikrinimas vyko tvarkingai: „Ieškojo ir sprogmenų liekanų, ir mėginius ėmė. Dirbo – tikrai nepasakysi, kad atmestinai. Tačiau tai, kad visur gali eiti kiaurai, be jokių dokumentų...“

Kodėl netikrino – nesupranta

Civilinės aviacijos administracijos Aviacijos saugumo skyriaus darbuotoja Jurgita Petkuvienė DELFI nurodė, kad iš saugumo pusės iš keleivių prašoma pateikti tik įlaipinimo taloną.

„Dėl duomenų suvedimo, norint gauti įlaipinimo taloną, konkretesnės informacijos suteikti negaliu. Kas prašoma pateikti, o kas – ne“, – sakė ji.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pasienio kontrolės punktų skyriaus vyriausiasis specialistas Audrius Pauliukevičius sakė, kad pasienio procedūros vidaus skrydžiams neatliekamos.

„Nežinau, kodėl vežėjai jo (dokumentų – DELFI) neprašė registruojantis į lėktuvą, – sakė jis. – Kiek pats esu skridęs, tai net ir vidaus skrydyje vis tiek paso pareikalauja. Pasiimant bilietą ar dar kažką, tikrina tavo tapatybę.“

Specialistas aiškino, kad Šengeno erdvėje sienos yra nekontroliuojamos, galioja laisvas asmenų judėjimas, tad VSAT veiklos joje nevykdo.

„Tiek sausumos punktuose, pavyzdžiui, prie Lenkijos ar Latvijos, pasieniečių nėra, nebent vykdomos kokios nors operacijos, tiek prie vidaus skrydžių, kai iš Šengeno erdvės į Šengeno erdvę skrendama, jokios kontrolės nėra“, – sakė jis.

Sprogimai Briuselyje pareikalavo mažiausiai 17 gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)