Šiemet gegužę į Klaipėdą dirbti atvažiavo 24 Ukrainos laivų remontininkai. Brigadą iš įvairiuose šios šalies miestuose gyvenančių darbininkų sukomplektavo vietos verslininkai ir nusiuntė juos į Klaipėdą. Čia ukrainiečių darbdaviais tapo bendrovė Prekybos namai „Žvaigždė“.

Tipinėje sutartyje, kurią vyrai pasirašė būdami dar tėvynėje, nurodyta, kad suvirintojai elektra bei laivų korpusininkai už valandą darbo gaus po 5 eurus, laivų korpusų surinkėjai – 4 eurus, dar žemesnės kvalifikacijos darbininkams buvo žadamas 3,5 euro už valandą atlyginimas.

Vyrai tikino, kad, be rašytinių sutarčių, dar buvo žodiniai susitarimai. Jiems neva buvo žadėta mokėti po 5 eurus už valandą. Vidutiniškai 240 valandų per mėnesį dirbę vyrai tikėjosi uždirbti ne mažiau nei 1 200 eurų.

Po puspenkto mėnesio Klaipėdoje iš 24 teliko 5 vyrai laukti ne tik savo, bet ir dalies išvykusiųjų atlygio. Kiti patraukė namo jau po pirmųjų mėnesių, dauguma jų kelionei bilietus pirko už savo pinigus.

Vyrai pasakojo iš darbdavio išgirdę pasakojimą apie pasikeitimus gamykloje. Neva anksčiau dirbęs direktorius buvęs geras jo draugas, tačiau valdžia pasikeitė ir naujasis vadovas nėra toks geranoriškas jo atžvilgiu, todėl nepasirašo ant darbų priėmimo akto.

Laivų statytojai iš Ukrainos susidarė nuomonę, kad juos pasamdęs bendrovės Prekybos namai „Žvaigždė“ direktorius Piotras Kosenko pats tapo aplinkybių įkaitu ir ne mažiau už juos nukentėjo.

P.Kosenko tikino, kad ukrainiečiai patys kalti dėl nesėkmių.

„Jie nemoka dirbti, taip, kad darbų kokybė atitiktų europinius reikalavimus. Vėlavome nuo pirmo mėnesio. Buvo klaida patikėti jų kvalifikacija nepatikrinus Ukrainoje. Rinkdamas kitą brigadą vešiuosi sertifikavimo specialistus į vietą. Gamykla nemoka už netinkamą darbą ir dar žadama po tūkstantį litų nubraukti už kiekvieną uždelstą dieną. Galite įsivaizduoti, koks bus nuostolis, jei atskirais etapais vėlavome net po 28 dienas. Man teko mokėti už būstą, už darbo drabužius ir įrankius, už leidimus į gamyklą. Rytoj gali paaiškėti, kokios sankcijos mums bus pritaikytos“, – pasakojo bendrovės vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)