Atšaukta mažiausiai 16 skrydžių, skelbiama oro uosto tinklalapyje. Išvykimo salėje susirinko minia keleivių, kuriems dėl protestų taip pat buvo sunku atvykti į terminalus.

Kiek anksčiau pranešta, kad į Honkongo oro uostą važinėjančių traukinių „Airport Express“ operatorė sekmadienio popietę sustabdė šių traukinių eismą, o juodai apsirengę protestuotojai, kurie nuo vaizdo stebėjimo kamerų dangstėsi skėčiais, pastatė barikadų prie oro uosto autobusų stoties, siekdami blokuoti pagrindinį terminalų link vedantį kelią.

Keleiviams teko lipti iš juos atvežusių automobilių ir tempti savo lagaminus iki oro uosto.

Prie vieno iš oro uosto terminalų protestuotojai išpurškė gesintuvų, sukrovė į krūvą bagažo vežimėlių ir suformavo barikadas, be to, sudaužė vaizdo stebėjimo kameras.

„Mes to nekontroliuojame, – sakė po savaitės atostogų Australijoje sugrįžęs 26 metų Andy Tangas. – Todėl nėra prasmės dėl to pykti.“

Susirėmimai su policija

Honkongo policija skelbia besirengianti „išsklaidymo operacijai“ ir feisbuke perspėjo protestuotojus „nedelsiant“ palikti oro uosto rajoną.

Oro uostui taikomas teismo draudimas protestuotojams įeiti, kuris buvo paskelbtas po rugpjūtį įvykusių susirėmimų, kai teko stabdyti jo darbą. Tačiau protestuotojai jau ne kartą ignoravo įvestas teisines priemones nuo tada, kai prieš tris mėnesius kilo prieš centrinę Kinijos valdžią nukreiptas judėjimas.

Sekmadienį Honkongo valymo tarnybos šalino šeštadienio susirėmimų tarp protestuotojų ir policijos pėdsakus: rinko nuolaužas ir nuo sienų valė grafičius.

Šeštadienį Honkonge per susirėmimus protestuotojai svaidė padegamąsias bombas į vyriausybės būstinę, o policininkai prieš vieno metropoliteno traukinio keleivius panaudojo lazdas ir paprikinį purškalą.

Miesto, kurį protestai krečia beveik tris mėnesius, policija nedavė leidimo šeštadienio protestams, bet protestuotojai vis tiek išėjo į gatves. Jie provokavo policiją ir jai trukdė, bet dauguma jų atsitraukė atvykus riaušių policijai. Vienoje metropoliteno stotyje policija sulaikė 40 žmonių.

Sekmadienį buvo paskelbta, kad 31 žmogus dėl įvairių sužeidimų po susirėmimų atsidūrė ligoninėje. Penkių žmonių būklė yra sunki.

Žmonės pasipiktinimą dėl policijos veiksmų reiškė socialiniuose tinkluose. „Policija yra licencijuota mafija“, – agentūrai AFP sakė vienas įstatymų leidėjas.

„Siaubingą“ policijos reidą pasmerkusi organizacija „Amnesty International“ paragino atlikti tyrimą dėl policijos veiksmų. „Prieš policiją nukreiptas smurtas ... nėra pateisinimas pareigūnams siautėti kitur“, – išplatintame pareiškime sakė „Amnesty International“ Honkongo skyriaus direktorius Man-kei Tamas.

Pekinas stebi

Policija skelbia, kad pareigūnai dukart šovė į orą po to, kai juos užpuolė grupė „agresyvių protestuotojų, mėginusių atimti iš policininkų pistoletus“.

„Augantis smurtas, vis mirtinesni protestuotojų ginklai ir policijos pareigūnų bei visuomenės saugumui kyla grėsmė“, – išplatintame pareiškime nurodė policija.

Honkonge toliau tęsiantis neramumams, Pekinas akylai stebi padėtį. Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ savo tviterio paskyroje vėlų šeštadienio vakarą paskelbė vaizdo įrašą, kuriame nufilmuotos ginkluotos Kinijos policijos „antiriaušinės pratybos“ šalia Honkongo esančiame Šendženo mieste.

Pekinas taip pat ėmėsi bauginimo, propagandos ir ekonominių priemonių, kad pažabotų protestų judėjimą, kurį laiko tiesioginiu iššūkiu savo valdžiai.

Penktadienį policija suėmė kelis demokratijos reikalaujančius aktyvistus ir politikus. Žmogaus teisių gynimo grupės tvirtina, kad tam buvo duotas tiesioginis Pekino įsakymas. Tačiau policija neigia, kad šie asmenys buvo suimti siekiant susilpninti savaitgaliais vykstančius gatvių protestus.

Nuo birželio pradžios dėl protestų buvo suimta daugiau nei 900 žmonių.

Pirmadienį Honkonge ruošiamasi naujiems protestams. Raginama surengti visuotinį streiką ir pradėti universitetų boikotą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją