Ypač daugėja gyventojų, lizingu perkančių naudotus automobilius turguje, išsirenkančių interneto skelbimų svetainėse. Per pirmą šių metų pusmetį banko klientai iš fizinių asmenų ir įmonių, parduodančių automobilius, lizingu įsigijo 58 proc. daugiau naudotų automobilių negu pernai.

„Vertindami lietuvių automobilių pirkimo įpročius pastebime, kad dažnas pirkėjas yra linkęs rinktis gerai žinomų markių automobilius. Jei finansinės galimybės neleidžia įsigyti naujo, dairosi apynaujo. Todėl paslauga, kai pirkėjai gali lizingu įsigyti apynaujį automobilių ne tik iš oficialių automobilių pardavimo salonų ir banko pasirinktų naudotų automobilių pardavėjų, tačiau ir iš bet kurio privataus asmens ar įmonės, sparčiai populiarėja“, - pranešime spaudai sako Saulius Mickus, SEB banko Lizingo departamento direktorius.

Anot jo, naudotus automobilius lizingu dažniausiai perka 38-40 metų vyrai. Už pirkinį jie vidutiniškai moka 13,3 tūkst. eurų. Dažniausiai tai – „VW Passat“, „Nissan Qashqai“, „Toyota Avensis“, „Audi A6“, „Volvo XC60“ ir „Opel Insignia“ automobiliai.

„Mūsų statistika rodo, kad apynaujus automobilius lizingu perkantys pirkėjai iš karto kaip pradinę įmoką sumoka ketvirtadalį jo kainos, lizingą renkasi beveik keturių su puse metų laikotarpiui ir per mėnesį šiam tikslui skiria 275 eurus“, – vardija S. Mickus.

S. Mickaus teigimu, šių metų sausį - birželį naudotų apynaujų automobilių dalis sudarė 69 proc. visų SEB banke lizingu įsigyjamų automobilių. Per pirmą metų pusmetį naudotų automobilių lizingo buvo suteikta už 7 mln. eurų.

Norint lizingu įsigyti naudotą automobilį, svarbu žinoti, kad lizingo termino pabaigoje jis turi būti ne senesnis kaip 13 metų. Klientas savo lėšomis turi padengti bent 10 proc. automobilio kainos, mažiausia banko finansuojama suma – 5 000 eurų.

Lizingu naudotą automobilį galima įsigyti iš fizinio asmens, oficialaus automobilių pardavimo salono ar kitos Lietuvoje registruotos automobiliais prekiaujančios įmonės.

Įsigyja senesnius automobilius, negu galėtų

Remiantis SEB banko automobilių įperkamumo rodikliu, vidutinį darbo užmokestį gaunantis asmuo pirmą šių metų pusmetį lizingu galėjo įsigyti 9,1 tūkst. eurų kainuojantį automobilį, dviejų asmenų šeima – įpirkti automobilį, kurio kaina siekia 18,1 tūkst. eurų.

Už tokią kainą galima įsigyti naują mini ar mažos klasės automobilį arba ekonominės ar aukštesnės klasės apynaujį 5–8 metų automobilį. Visgi lietuviai dažniau renkasi senesnius automobilius – du iš trijų šiuo metu nuperkamų automobilių yra senesni negu dešimties metų.

SEB banko automobilių įperkamumo rodiklis rodo, kokios vertės automobilį galėtų įsigyti vidutinį darbo užmokestį gaunantis žmogus, turintis santaupų tam, kad padengtų 15 proc. perkamo automobilio kainos, jei sudarytų penkerių metų trukmės lizingo sutartį, pagal kurią būtų taikoma dabartinė vidutinė rinkos palūkanų norma, o lizingo įmokų ir pajamų santykis neviršytų 25 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)