Skundai į Generalinę prokuratūrą pasipylė po to, kai lapkritį Susisiekimo ministerija pakeitė transporto judėjimo per Kybartų postą schemą. Nuo mėnesio vidurio automobiliams nebeprivalu užsukti į privačią „Vildegos“ stovėjimo aikštelę ir už tai mokėti.

Šiai tvarkai prieš aštuonerius metus pritarę Muitinės departamentas, policija ir pasienio tarnyba dabar atšaukė savo parašus.

Vilkaviškio rajono savivaldybė į prokuratūrą kreipėsi norėdama išsiaiškinti, ar Susisiekimo ministerija pakeitusi tvarką nepažeidė viešojo intereso.

Susisiekimo ministerija prokurorams skundė Vilkaviškio savivaldybę ir prašė išsiaiškinti, ar šiai steigiant automobilių aikštelę nebuvo nusikalstamos veikos.

Dar vieną prašymą teikė Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje. Prokuratūra visus tris skundus sujungė į vieną.

„Atsakymą gavom tokį, kokio ir tikėjomės – kad savivaldybė jokių įstatymų nepažeidė, visos sutartys su uždara akcine bendrove „Vildega“ ir aikštelės tvarka parengtos ir veikia pagal galiojančius įstatymus.

Manau, kad vadovaujantis saugaus eismo įstatymais, ministerija toliau spręs šitą problemą. Jie turi parengti naują saugaus eismo schemą tranzitiniams automobiliams per Kybartų miestą, o policija turi užtikrinti saugumą ir rimtį“, – teigė Vilkaviškio rajono meras Algirdas Bagušinskas.

„Mane ji tenkina. Ir prokuratūra teigia, kad Vilkaviškio savivaldybės ir likusių tos vadinamos tvarkos, kurią galima traktuot kaip tam tikrą sutartį, ta vadinama sutartis negalioja. Tai prokuratūra taip išveda, kad ji negalioja, nėra priežasties ir nėra reikalo ginti viešą interesą“, – teigė Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Paulius Uleckas.

Susisiekimo ministras yra pareiškęs, kad Vilkaviškio savivaldybė veikė neskaidriai spręsdama eismo reguliavimą Kybartuose, o bendrovė neteisėtai iš kertančiųjų sieną vairuotojų ėmė pinigus.

„Mes esame į prokuratūrą kreipęsi ir dėl kitų dalykų. Kelis metus veikė tvarka, buvo renkami, mūsų supratimu, neteisėti mokesčiai, buvo sudarinėjamos išskirtinės sąlygos tai įmonei. Taigi mes prašome prokurorų išsiaiškinti, ar nebuvo pažeisti valstybės interesas, o ne tai, kad tvarka buvo ar nebuvo“, – kalbėjo susiekimo viceministras Arūnas Štaras.

Į šiuos klausimus ministerija dar laukia prokurorų atsakymų. O kol institucijos ginčijasi, nebelikus galiojusios tvarkos, Kybartuose nuolat driekiasi lengvųjų automobilių eilės. Miestelio bendruomenė kreipėsi į Vilkaviškio merą. Esą jie jaučiasi nesaugūs, gatvėse nėra tvarkos, vairuotojai neturi net tualeto ir teršia gatves.