UAB „Armavista” vadovas Vygintas Stapčinskas pabrėžia, kad tokio darbymečio, koks buvo prieš trejus ketverius metus šaldytų krovinių gabenimo rinkoje prieššventiniu laikotarpiu, nėra.

„Darbai išsidėstė tolygiai. Stabiliai dirbome visą antrąjį pusmetį. Iš kur bus tas gabenimo bumas, jei Europoje sumažėjęs vartojimas. Ir gamintojai, ir užsakovai turi tam tikrų baimių, susijusių su ekonomine situacija. Taigi kainos prieš Kalėdas nekyla“, - dėsto V. Stapčinskas.

Ne itin džiugias tendencijas pastebi ir kiti vežėjai. Kęstutis Ambrazas, UAB „Remkautas“ vadovas, sako, kad rinkoje įsivyravęs tam tikras stabilumas – nėra nei pernelyg didelių šuolių, nei kainų kritimų. „Pernai tuo pačiu laikotarpiu rinkoje buvo kur kas didesnis sujudimas“, - apibendrina K. Ambrazas.

UAB „Bretalita“ direktorius Algirdas Kairys pastebi, kad gabenimų kainos nekilo. „Gal dar kils, bet kol kas mes, kaip ekspeditoriai, kilimo nejaučiame. Kai kalbu su kolegomis, jie sako tą patį“, - kalba A. Kairys.

Vis dėlto esama ir geresnių poslinkių – kai kurie kalbinti ekspeditoriai, dirbantys su šaldytais kroviniais, pabrėžia, jog kartais šaldytų produktų kaina kyla kaip ant mielių – ji pasikeičia kone tris kartus per dieną. Ryte už gabenimą, pavyzdžiui, iš Pietų Europos į Rusiją norima 5200 EUR, per pietus – 5500 EUR, o vakare – 5800 EUR.

Tokias tendencijas patvirtina UAB „MTL Group“ atstovas Edvinas Novikas: „Didesnis aktyvumas šaldytų produktų gabenimo rinkoje jaučiamas. Juk prasidėjo vaisių gabenimas iš Ispanijos. Žinoma, kainos labai skiriasi, tarkime, jei tu gabeni mėsą gausi vieną kainą, jei vaisius – kitą. Apskritai, jei lygintume kainų tendencijas su praėjusių metų, tai pastebėtume, jog jos skiriasi – 100-200 EUR“.

Kad ir koks pakilimas šaldytų krovinių gabenimo rinkoje būtų, vis dėlto vežėjai, turintys ilgametę patirtį šioje srityje, pabrėžia, jog viskas pernelyg nestabilu – kainas diktuoja rinka. Kartais kai kuriems tiesiog pasiseka. Vežėjai netgi juokauja – jei rusams reiks krovinio, tai jie sumokės už gabenimą kur kas didesnę kainą nei tuo metu ji yra rinkoje. Tikimasi, kad panašios tendencijos rinkoje išliks iki gruodžio mėnesio.