Norėjo naujo automobilio

2007 m. birželio pradžioje individualios įmonės „FOBAS“ savininkas Rimantas Staknevičius, nusprendęs įsigyti naują lengvąjį automobilį, kreipėsi į „Ford Motor Co.“ oficialų atstovą Lietuvoje bendrovę „Vilniaus Vista“. Verslininkas pasirinko „Ford Focus“ modelio automobilį ir sudarė lizingo sutartį su bendrove „Hansa lizingas“.

Derybų dėl minėto modelio automobilio įsigijimo metu pardavėjo atstovai R. Staknevičiui pasiūlė pasirinkti konkretų automobilį. Pirkėjo teigimu, jam buvo ne kartą aiškiai nurodyta, kad automobilis yra visiškai naujas ir pagamintas 2007 metais. „Tai buvo pagrindinė sąlyga pasirenkant būtent šį automobilį bei derinant kitas susitarimo sąlygas, tokias kaip automobilio kaina“, - DELFI teigė R. Staknevičius.

Jo teigimu, tai, kad automobilis naujas, buvo nurodyta ir pirminėse sutartyse su pardavėjais ir lizingo bendrove. Verslininkas įsipareigojo „Vilniaus Vistai“ už „Focus`ą“ sumokėti beveik 56 tūkst. litų.

Automobilio pirkimo – pardavimo sutartyje automobilis ir vėl buvo nurodytas kaip naujas, tačiau 2007 metai jau buvo nurodyti kaip automobilio pirmos registracijos metai. R. Staknevičius nieko blogo neįtarė: „Juk automobilį pirkau ne turguje“.

Galiausiai sudarytame turto priėmimo - perdavimo akte „Vilniaus Vista“ dar kartą patvirtino, kad perduodamas automobilis yra naujas ir pagamintas 2007 metais.

Pastebėjo lipdukų vietas

„Jau pradėjęs važinėti pastebėjau, kad lyjant lietui ant automobilio stiklų išryškėja vietos, kuriose buvo priklijuoti lipdukai. Tapo aišku, kad automobilis buvo naudotas demonstraciniais tikslais. Jei būčiau tai žinojęs, šio automobilio nesirinkčiau“, - sakė R. Staknevičius.

Norėdamas būti tikras dėl savo įtarimų, verslininkas nuvyko pas pažįstamus automobilių prekeivius: apžiūrėję automobilį jie patvirtino, kad mašina pagaminta 2006 metais. Automobilių pagaminimo metus esą galima nustatyti pagal jų kėbulo numerį ir kitus požymius.

„Vėliau ir „Vilniaus Vistos“ atstovai privačiame pokalbyje pripažino, kad automobilis faktiškai yra pagamintas 2006 metais. Pardavėjui jis buvo pristatytas tik tų pačių metų rugsėjo mėnesį ir nuo to laiko nuolat naudotas demonstraciniais tikslais“, - teigė R. Staknevičius.

Jis įsitikinęs, kad šis 2006 metais pagamintas ir daugiau nei pusmetį demonstraciniais tikslais naudotas automobilis turėjo būti apie 25 proc. pigesnis, todėl reikalauja pardavėjo gražinti 14 tūkst. litų skirtumą ar kitaip kompensuoti patirtus nuostolius. Surašęs pretenziją „Vilniaus Vistai“, verslininkas sako iki šiol nesulaukęs jokio atsakymo.

Požiūris turi pasikeisti

Bendrovės „Vilniaus Vista“ atstovai įsitikinę, kad šiuo atveju jų klientas „tiek teisiškai, tiek iš esmės“ nenukentėjo.

Jų teigimu, automobilis laikomas nauju, kol nuo pirmos jo registracijos praeina daugiau kaip pusė metų, o rida neviršija 6 tūkst. km.

„Įprotis žiūrėti kada automobilis yra pagamintas, o ne kada pradėtas eksploatuoti užsienyje jau seniai atgyvenęs, nes automobilis pradeda „naudotis“ ne nuo to laiko, kai nurieda nuo konvejerio, o tada, kai pirmą kartą užregistruojamas ir pradedamas naudoti. Dauguma klientų ir Lietuvoje įsigydami automobilį žiūri ne į pagaminimo metus, o kada automobilis pradėtas eksploatuoti.

Todėl ir registruojant naują automobilį fiksuojama ne jo pagaminimo data, o pirmosios registracijos data. Tai yra logiška. Suprantama, kad pasikeistų pirkėjų požiūris turi praeiti tam tikras laiko tarpas, bet ateityje taip tikrai bus“, - DELFI teigė bendrovės "Vilniaus Vista" marketingo vadovas Justas Nekrošius.

Jo teigimu, automobiliai, kurie naudojami bandomiesiems važiavimams, parduodami su nuolaida ir klientai apie tai informuojami. Tokie automobiliai esą taip pat yra geros būklės, jiems galioja gamintojo garantija, o kilometražas neviršija 10 tūkst. km.

DELFI mėgino pasidomėti, kaip iš tikrųjų sprendžiamos tokios problemos kituose automobilių salonuose. Ilgą laiką kito automobilių gamintojo atstovybėje Vilniuje dirbęs vadybininkas, nenorėjęs minėti savo pavardės, patikino, jog automobilis laikomas nauju, jeigu jis yra techniškai tvarkingas ir juo nebuvo važinėjama: „Šioje situacijoje nuolaida pirkėjui galėjo būti suteikta nebent gera valia. Pigiau parduodami tik tie automobiliai, kurie buvo naudojami bandomiesiems važiavimams: tokios mašinos iš tiesų būna „drožiamos“ kaip reikiant“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)