Tenerifės per Miuncheną ir Frankfurtą į Vilnių keliaujantis Ramūnas (vardas ir pavardė DELFI žinomi) pasakojo, kad nepamena, kada paskutinį kartą keleiviai buvo taip griežtai tikrinami oro uostuose.

„Aš Ispanijoje esu buvęs ne vieną kartą ir aš plius minus atsimenu, kaip vyksta patikra Ispanijos oro uostuose. Paprastai jie būna atsipūtę. Bet šiandien kratomas kiekvienas, statomas į šoną ir detaliai apžiūrimas su skeneriais“, - pasakoja Ramūnas.

Ne aplaidžiau keleiviai, anot Ramūno, tikrinami ir Miuncheno oro uoste. Jame vaikinas pasakoja pastebėjęs ir su automatais patruliuojančius policijos pareigūnus.

„Neatsimenu, kad kada nors oro uoste būčiau matęs policijos pareigūnus apsiginklavusius automatais. O informacijos pranešėja kas 10 – 15 minučių kartoja vieną ir tą patį: „Nepalikite be priežiūros savo daiktų“. Aiškiai matosi, kad saugumo lygis gerokai sustiprintas“, - pasakoja Ramūnas.

Jo teigimu, keleiviai neatrodo sunerimę, tačiau tiek pareigūnai, tiek oro uosto darbuotojai dirba sustiprintu rėžimu, visas patikras atlieka labai kruopščiai ir atsakingai.

„Miunchene praėjau patikrą. Išglostinėjo kiekvieną centimetrą. Liepė atsisėsti, pakelti kojas, apžiūrėjo padus. Iki tokio lygio, kad oho. Seniai neatsimenu, kad taip būtų buvę“, - pasakoja Ramūnas.

Jo teigimu, apsiginklavę pareigūnai stengiasi vaikščioti pakraščiais, nekristi į akis ir nekelti keleiviams panikos, tačiau Ramūnas teigia, kad Miuncheno oro uoste tokių pastebėjo ne vieną ir ne du.

Paklaustas, ar dėl sugriežtintos kontrolės susidarė spūstys prie patikros punktų, pašnekovas teigia, kad diskomfortas keleiviams nekeliamas ir patikra vyksta pakankamai greitai.

Saugumas stiprinamas visoje Europoje

Po atakų Prancūzijoje saugumą stiprinančios pareiškė bene visos Europos šalys. Belgijos pareigūnai patvirtino, kad sugriežtino kontrolę pasienyje su Prancūzija. Rusijos nacionalinis kovos su saugumu komitetas naujienų agentūroms pareiškė, kad saugumas šalyje sustiprintas iki aukščiausio lygio. Saugumą visoje šalyje stiprina ir Italija, Šveicarija, Jungtinė Karalystė bei kitos šalys, praneša france24.com

Kad ypač įtemptai dirba ir oro uostai, rodo šiandien įvykę lėktuvų sulaikymai Nyderlanduose. Čia po grėsmingo pranešimo socialiniame tinkle „Twitter“ šeštadienį buvo sulaikytas į Prancūziją turėjęs skristi lėktuvas. Kitas orlaivis „Air France KLM“ papildomai tikrintas bene valandą.

Tokios skrydžių bendrovės kaip „EasyJet Plc“, „Air France“ ir „British Airways“ savo keleiviams, savaitgalį skrendantiems į arba iš Paryžiaus sostinės, pasiūlė nemokamai atidėti skrydžius.

Prancūzija po siaubingų terorizmo išpuolių šalyje mobilizavo kariuomenę ir uždarė pagrindinius kultūros ir turistų traukos centrus.

Nerimas auga ir Jungtinėje Karalystėje. Čia dėl terorizmo grėsmės evakuotas Getviko oro uostas, kuriame sulaikytas 41-erių prancūzas. Jis oro uosto terminale paliko „daiktą, panašų į šaunamąjį ginklą“, pranešė „The Guardian“.

Jungtinėje Karalystėje (JK) skelbiama, kad iki kritinio terorizmo lygio šalyje – vienas žingsnis. „Terorizmo pavojaus lygis – labai aukštas, toks ir liks“, – pareiškė JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

Lietuvoje nurodyta sustiprinti pareigūnų darbą

Po tragiškų įvykių Prancūzijoje Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas nurodė pareigūnų darbą sustiprinti visoje šalyje.

Policijos įstaigų vadovams nurodyta peržiūrėti artimiausiu metu vyksiančių renginių sąrašus, pakartotinai įvertinti galimas grėsmes, bendradarbiauti su atitinkamomis tarnybomis keičiantis informaciją ir užtikrinant žmonių ir eismo saugumą, teigiama Policijos departamento pranešime.

Sustiprintas patruliavimas masinių renginių metu, žmonių susibūrimo vietose, prie užsienio šalių ambasadų, pasitelkiami kinologai su tarnybiniais šunimis.

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadui pavesta užtikrinti rinktinės pareigūnų kovinę parengtį, būti pasiruošus maksimaliai reaguoti į galimas grėsmes.

Tuo tarpu Prancūzijos valdžia ėmėsi priemonių visų Prancūzijos ambasadų saugumui užtikrinti. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas šeštadienį pareiškė, kad imtasi priemonių Prancūzijos ambasadų ir kitų institucijų pastatų visame pasaulyje apsaugai sustiprinti.

„Ėmiausi priemonių tarptautiniu lygmeniu, kad visa mūsų nuosavybė - tai yra, ambasados, konsulatai, kultūros institucijos, vidurinės mokyklos - būtų labiau saugomos“, - sakė L.Fabiusas sakė, anksčiau nei planuota išvykęs iš Vienos, kur vyksta derybos dėl konflikto Sirijoje, kad galėtų spręsti krizę savo sukrėstoje šalyje.

Lietuvos URM žiniasklaidą informavo, kad apie Prancūzijoje nukentėjusius lietuvius duomenų nėra.