ES parama bus teikiama įgyvendinant Sanglaudos skatinimo veiksmų programą. Ekologiško viešojo transporto plėtros projektus numatoma įgyvendinti vadovaujantis šios programos prioritetu „Aplinka ir darnus vystymasis“.

Šiuo metu Susisiekimo ministerija kartu su Finansų, Aplinkos ir Vidaus reikalų ministerijomis svarsto ekologiško viešojo transporto plėtros projektų atrankos būdus, paramos suteikimo kriterijus, stebėsenos rodiklius, lėšų paskirstymą regionams. Šiais klausimais taip pat konsultuojamasi su Centrine projektų valdymo agentūra, Transporto investicijų direkcija, Lietuvos nacionaline vežėjų automobiliais asociacija „Linava“.

Įsigyjant naujas transporto priemones, pirmenybė turės būti teikiama mažesnį neigiamą poveikį aplinkai darančioms transporto priemonėms, naudojančioms alternatyvius naftos produktams degalus – biodegalus, dujas, elektros energiją, taip pat transporto priemonėms su hibridiniais varikliais.

Šiuo metu Lietuvos viešojo keleivinio transporto įmonėms priklauso apie 3000 autobusų ir troleibusų, iš kurių net 75 proc. yra senesni nei 10 metų. Nusidėvėjusios transporto priemonės smarkiai teršia aplinką, dėl augančio automobilizacijos lygio ir nepakankamos paslaugų kokybės viešuoju transportu naudojasi vis mažiau keleivių, miestuose didėja transporto spūstys.

Kompleksinis šalies viešojo transporto paslaugų sistemos atnaujinimas padės užtikrinti patogesnį susisiekimą, mažinti transporto spūstis ir aplinkos taršą, gerinti eismo saugą. Tikimasi, kad atnaujintas transporto priemonių parkas ir kokybiškesnės paslaugos paskatins gyventojus vietoj kelionės automobiliu dažniau rinktis viešąjį transportą.

Investicijos į ekologiško viešojo transporto plėtrą taip pat sumažins į atmosferą išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir prisidės prie Kioto protokolo bei atitinkamų ES teisės aktų reikalavimų įgyvendinimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją