Be planuojamų e. bilieto pabaigtuvių, miesto valdžia planuoja ir papildomas inovacijas. Taip pat ruošiamasi šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje visiškai atsisakyti popierinių bilietų. Tiesa, ir šis sprendimas gerokai vėluoja – popierinių bilietų atsisakymą sostinės valdžia buvo suplanavusi dar 2011 m. pradžiai.

Pabaigtuvės – prieš rinkimus

Transporto sektorių kuruojantis Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius DELFI teigė, jog e. bilieto pabaigtuves švęsti numatoma liepą. Tiesa, veikiausiai prireiks dar kelių mėnesių sistemos suderinimui.

„Liepos mėnesį projekto vykdytojai sistemą priduos. Bet realiai, kol paleisime pilna jėga veikti, manau, bus šių metų galas“, - sakė vicemeras.

Anot pašnekovo, kiek vėluoti gali sprendimai, susiję su dieninių ir valandinių e. bilietų įdiegimu – atsargiai planuojama, kad tokie bilietai veikti pradės iki šių metų pabaigos.

Dalies sprendimų teks palaukti

E. bilieto papildymas internetu neveikia nuo 2010 m. liepos. Elektroninis bilietas be elektroninio papildymo Vilniuje verčiasi jau beveik dvejus metus. Tačiau liepą ši funkcija galų gale turėtų būti vėl prieinama. Kartu su atgijusia interneto linija, miesto valdžia žada ir naujas e. bilieto formas.

„Šiuo metu yra ruošiama naujų bilietų rūšių koncepcija, naujus bilietus ir jų kainas dar turės patvirtinti savivaldybės taryba. Darome viską, kad vilniečiai galėtų patogiau naudotis visuomeniniu transportu. Tad e. bilieto papildymas internetu bei laikiniai (kelių valandų, dienų) bilietai pagaliau taps realybe. Be to, žengiame dar toliau pagal pasaulines technologijų tendencijas - visuomeninio transporto bilietą bus galima įsigyti ir mobiliuoju telefonu. Savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ šiuo metu vykdo konkursą m-transporto sistemai įsigyti, tad vilniečiai ne už ilgo į savo telefonus galės įsidiegti programėlę, kurios pagalba taip pat bus galima sumokėti ir už automobilių stovėjimą „start stop“ principu, išsikviesti taksi, apskaičiuoti orientacinę kelionės kainą ir apmokėti už kelionės paslaugas, išsinuomoti elektrorolerį. Vartotojas galės pasirinkti, iš kokios sąskaitos – mobilaus operatoriaus ar banko, atsiskaityti už paslaugas“, - DELFI sakė e. bilieto projektą kuruojanti sostinės tarybos narė Indrė Jakaitytė.

Pasak jos, dalies naujų funkcijų teks palūkėti. Viena iš jų – galimybė e. bilieto kortele atsiskaityti už automobilio stovėjimą. „Taip, šis elementas bus prijungtas vėliau, nes iki liepos „Susisiekimo paslaugos“ tiesiog dar nebus spėję įvykdyti naujų parkomatų pirkimo konkurso“, - aiškino pašnekovė.

Švieslentes „prisvilino“ netinkamas maitinimas

Vicemero žodžiais, dėl projekto vėlavimo nemaža dalimi kalti anksčiau pasirinkti sprendimai. Kaip to pavyzdį, politikas pateikė viešojo transporto švieslentes, kurios ilgą laiką buvo iškritusios iš rikiuotės ir dirbti pradeda tik dabar.

„Parinko pigiausią variantą. O kaip tik pigiausias variantas – taip jis turi komplikacijų“, - sakė R. Adomavičius.

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ e. bilieto projekto vadovas Mindaugas Žironas DELFI paaiškino, kad švieslentės, paprastai tariant, perdegdavo dėl netinkamai parinkto maitinimo šaltinio.

„Švieslentės buvo pajungtos prie troleibusų kontaktinio tinklo, kurio įtampos svyravimai pastoviai sugadindavo švieslenčių maitinimo įtampos keitiklius“, - sakė M. Žironas.

Popierinių bilietų atsisakymais – dvejais metais vėliau nei planuota

2010 m. vasaros pabaigoje Vilniaus valdžia apsiskelbė, kad per pusmetį bus atsisakyta popierinių bilietų – tai žadėjo tuomet taip pat vicemero pareigas ėjęs R. Adomavičius. Tačiau nei po pusmečio, nei po pusantrų metų popierinių bilietų atsisakyta nebuvo. Dabar R. Adomavičius planuoja naują jų atsisakymo datą – tai turėtų įvykti maždaug 2012 ir 2013 m. sandūroje.

„Matyt, po to, kai paleisime (e. bilieto – DELFI) sistemą, greičiausiai bus apie pusės metų pereinamasis laikotarpis, kai galbūt dar kažkas greta funkcionuos. Bet kai matysime, kad tą galime padaryti, nedelsiant atsisakysime“, - sakė vicemeras.

E. bilieto sistema Vilniuje turėjo pilnai pradėti fukcionuoti dar 2007 m. Penktus metus vėluojantis projektas miestui kainuos iš viso 13,28 mln. Lt: 9 mln. Lt buvo išleista diegiant ir nesėkmingai bandant „užkurti“ sistemą, o dar 4,28 mln. Lt savivaldybė pernai skyrė Slovakijos bendrovei „Emtest“, kuri turėtų pabaigti e. bilieto nesėkmių epopėją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)