D. Zwickas tikina, kad įmonė dirba tik sezoniškai. „Produkcija gaminama ne į sandėlius, o pagal klientų užsakymus. Per pirmą pusmetį gauname apie 70 proc. pajamų. Sezonu įmonėje dirba iki 600 žmonių, nuolat dirbančių – 285”, - argumentus išdėstė direktorius.

„Baltik vairas“ vadovas teigė, kad dėl sezoniškumo įmonei tenka kasmet ieškoti naujų darbuotojų, juos apmokyti, o tai užtrunka apie porą mėnesių. „Mes patiriame didelius nuostolius, kad žmonės nėra patyrę ir pripratę prie darbo įmonėje. Kalbame apie nuolatinį įdarbinimą vietoj terminuotų sutarčių“, - kalbėjo D. Zwickas.

Jei patenkins vieno prašymą, prašys – kiti

Tačiau vokiečių vadovaujamos įmonės atstovas profesinių sąjungų atstovų savo kalba neįtikino. „Mums kilo abejonė, kai nuolatinės gamybos įmonė, gaminanti nepriklausomai nuo oro sąlygų, staiga siūlo šitą gamybą padaryti sezoninę. Jei normaliai įmonei bus suteiktas sezoninės įmonės statusas, tai bus tokių daugybė įmonių. Atsiras galimybė manipuliuoti, - Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius. - Dviračiai gi negenda. Galima prigaminti tiek dviračių, kad kiekvienu atveju galėtume įvykdyti užsakymą“.

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas, atstovaujantis darbdavius, bandė apginti „Baltik vairas“ prašymą: „Jūs neįsivaizduojate, kokia yra konkurencija iš Kinijos. Mes tik padėtume verslui išsilaikyti. Kodėl negaminame elektrinių dviračių Lietuvoje, nes konkurencija yra nežmoniška. Kodėl mes norime užbraukti brūkšnį ir neleidžiame įmonei konkuruoti su kitais“.

Dviračius gaminančios įmonės vadovą užstojo ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Jonas Guzavičius, sakydamas, kad Europoje niekas negamina be užsakymų ir produkcijos nekaupia sandėliuose, tačiau pasiūlė, kad Socialinių reikalų ir darbo ministerija išnagrinėtų ne konkrečios įmonės, o visos šio verslo srities specifiką ir nuspręstų dėl darbo sezoniškumo.

Tačiau ne visi darbdavių atstovai palaikė precedento neturintį vienos įmonės prašymą. Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktoriui Danui Arlauskui kilo abejonių, ar vienai įmonei suteikus tokį statusą, Trišalė taryba neliks nesuprasta. „Žinau, kurie dirba su greitai gendančiais produktais, kurie priklausomi nuo galiojimo laiko ir klimato, bet jie neturi tokio statuso“, - diskutavo Trišalės tarybos narys.

Pagal teisės aktus sezoniniai darbai – susiję su gamtos sąlygomis

Trišalė taryba po diskusijos nusprendė savo sprendimo dėl „Baltik vairas“ neskelbti, o prašyti Socialinių reikalų ir darbo ministerija išanalizuoti šį specifinį klausimą ir nuspręsti dėl prašomo sezoninių darbų praplėtimo.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus sezoniniais darbai laikomi žemės ūkio produkcijos auginimas, derliau nuėmimas atvirame lauke, paruošimas ir supirkimas sezono metu; žemės kasyba, žemės sankasų ir pagrindų įrengimas tiesiant ir remontuojant kelius ir geležinkelius, taip pat kiti su tuo susiję darbai; melioracijos statinių priežiūra ir remontas; mūrijimas, betonavimas, išorės apdaila, ruloninės stogo dangos įrengimas, teritorijos tvarkymas ir apželdinimas; aptarnavimo darbai kaimo turizmo sodybose, turistinėse bazėse, poilsio namuose ir sanatorijose, viešbučiuose, parduotuvėse, kavinėse, restoranuose, kurie veikia ne ištisus metus; vaikų poilsio stovyklų darbuotojų darbai.

Dviračių gamintoja įmonė „Baltik vairas“ priklauso vokiečių įmonių grupei „Panther“. Šiauliuose pagaminama daugiau nei 300 tūkst. dviračių per metus. 4 proc. produkcijos lieka Lietuvoje, visa kita – eksportuojama į 15 šalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)