„Skinest Rail“ bei jos savininko Olego Osinovskio skundą turėjęs nagrinėti Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) lapkričio 29 dieną sustabdė bylos nagrinėjimą ir paprašė KT vertinimo, ar Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos išvadų pagrindu priimtų Vyriausybės nutarimų teisėtumas gali būti nagrinėjamas administracinės instancijos teisme.

Pasak teismo atstovės Sigitos Jacinevičienės Baltaduonės, Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymas numato, kad su juo susiję Vyriausybės nutarimai gali būti skundžiami VAAT.

„Mūsų teismas kreipėsi į KT, prašydamas išaiškinimo, ar tokia įstatymo nuostata neprieštarauja Konstitucijos nuostatoms, pagal kurias Vyriausybės teisės aktus nagrinėja tik Konstitucinis Teismas“, – BNS sakė S.Jacinevičienė Baltaduonė.

Pasak jos, tuo pačiu KT prašoma ištirti, ar „Skinest“ ginčijami Vyriausybės nutarimai neprieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.

Bendrovės „Skinest Baltija“, „Skinest Rail“, „Skinest Grupp“ bei jų savininkas O. Osinovskis teismui skundžia komisijos išvadą ir Vyriausybės sprendimus, kad „Lietuvos geležinkelių“ ir „Skinest“ planuotas daugiau kaip 3 mln. eurų vertės pabėgių pirkimo sandoris neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Priimdama šį sprendimą, Vyriausybė birželį nurodė, kad „Skinest Rail“ savininkas O. Osinovskis turi didinančių riziką ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar jų fiziniais ar juridiniais asmenimis.

Po Vyriausybės sprendimo „Lietuvos geležinkeliai“ nepasirašė sutarties su „Skinest Baltija“, nors įmonė buvo pasirinkta konkurso nugalėtoja. Sutartis buvo pasirašyta su antros vietos laimėtoja įmone „Swetrak“.

VAAT liepos mėnesį atsisakė nagrinėti „Skinest“ skundą, teigdamas, kad jis negali būti nagrinėjamas administracinio proceso tvarka. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas rugsėjį VAAT sprendimą panaikino ir nurodė, kad teismas turi pasisakyti dėl Vyriausybės sprendimų teisėtumo.

„Skinest Rail“ savo teises taip pat ketina ginti už Lietuvos ribų. Bendrovė rugpjūčio 16 dieną pranešė Vyriausybei, kad jei per šešis mėnesius nepavyks taikiai išspręsti ginčo, ji pateiks ieškinį Tarptautiniam investicinių ginčų sprendimo centrui (ICSID) Vašingtone dėl Lietuvos ir Estijos dvišalės investicijų skatinimo sutarties pažeidimo.

Vyriausybė spalio pabaigoje suteikė įgaliojimus Susisiekimo ministerijai iki 2022-ųjų pabaigos atstovauti Lietuvai, sprendžiant visus galimus ginčus su „Skinest Rail“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)