Skelbta, kad sausio viduryje kai kuriose degalinėse A98 benzino kainos siekė iki 4,76 Lt, A95 iki 4,72 Lt, dyzelinas brango iki 4,61 Lt.

“Pasaulinės naftos produktų kainos dabar kyla. - sako Lietuvos naftos prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius. - Dyzelis yra pasiekęs neregėtas aukštumas, bet tai yra pasaulinių tendencijų rezultatas. Benzinas yra mažiau pabrangęs palyginti su dyzeliu pasaulinėmis kainomis, tačiau Lietuvoje dyzeliui taikome minimalų akcizą, o benzinui didesnį negu galime, tad jeigu benzinui irgi taikytume minimalų tarifą, išeitų, kad dyzelis Lietuvoje būtų brangesnis negu benzinas, tai ir būtų pasaulinių tendencijų rezultatas.“

Pasak jo, augančias kainas lemia per šalčius išaugusi naftos produktų paklausa, todėl artimiausiu metu neverta tikėtis ženklaus kainų mažėjimo.

„Šaltuoju metu laikotarpiu tikėtis ženklaus naftos produktų kainų kritimo turbūt būtų sudėtinga, nes visi analitikai remiasi tuo, kad išaugusi paklausa dyzelinui, nes jis yra naudojamas šildymui ir tai augina paklausą, o paklausa suformuoja tokią kainą, tikėtis, kad ta kaina žymiai kris yra nerealu“, - prognozuoja L. Vosylius.

Be to, pasak asociacijos, kuro kainas veikia įvairūs geopolitiniai veiksniai, pavyzdžiui, Graikijos situacija, ar neramumai naftą išgaunančių valstybių regione.

„Tačiau dabar didesnių neramumų, nepaisant Graikijos situacijos, nėra“, - teigia L. Vosylius.

„Orlen Lietuva“ duomenimis, šių metų šeštąją savaitę, palyginti su penktąją, orientacinės naftos produktų kainos padidėjo 3 centais, iki 4,43 lito už litrą, toks pat 3 centų padidėjimas fiksuotas ir savaitę prieš tai.

Statistikos departamentas nurodo, kad sausį, palyginti su 2010 m. gruodžiu, vairavimo mokymo paslaugos pabrango 4,1 procento, benzinas – 3,2 proc., dyzeliniai degalai – 2,3 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją