„Tikiu, kad absoliuti dauguma vairuotojų dirba sąžiningai ir suvokia atsakomybę už save, keleivius ir visus eismo dalyvius. Tačiau keli pastarieji atvejai rodo, kad neišvengiamai gali tekti imtis sankcijų prieš kai kurias vežėjų įmones. Akivaizdu, kad blaivumo patikros prieš autobuso vairuotojui išvykstant į darbą, nepakanka, todėl siūlome įvesti vairuotojų, nepriklausomai, kurio vežėjo pavaldume jie yra, patikras bet kuriuo metu jų darbo eigoje, išnaudojant ne tik Kelių policijos, bet ir Klaipėdos savivaldybės pavaldume esančių institucijų galimybes“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Problemiškiausios šiuo atžvilgiu pranešime įvardijamos įmonės UAB „Pajūrio autobusai“ vadovas Leonas Šiaulys jau įpareigotas įmonės vairuotojų blaivumą tikrinti ne tik darbo pradžioje, tačiau ir pamainos viduryje: praktika parodė, kad būna atvejų, kai vairuotojas piktnaudžiauti alkoholiu pradeda jau kelyje. Vežėjas taip pat įsipareigojo darbo tvarka vairuotojo darbo vietoje įrengti alkoblokus, neleidžiančius neblaiviam vairuotojui užvesti autobuso variklio.

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ (KKT) l.e.d.p. Andrius Samuilovas informavo šį vežėją, kad susidariusi situacija, kai net kelis kartus užfiksuojami neblaivūs autobusų vairuotojai, vertintina kaip sutartinių santykių pažeidimas. A. Samuilovas vežėjo taip pat pareikalavo suteikti KKT kontrolieriams teisę tikrinti vairuotojų blaivumą.

Tuo pat metu Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis įpareigojo KKT neapsiriboti vieno konkretaus vežėjo vairuotojų blaivumo tikrinimu ir artimiausiu laiku pasiekti – atitinkamai papildant paslaugų teikimo sutartis, – jog visi bendroje Klaipėdos miesto ir regiono viešojo transporto sistemoje dirbantys vežėjai sutiktų, kad jų vairuotojai darbo metu būtų tikrinami KKT specialistų.

A. Dobranskis pažymėjo, kad dabartinė vairuotojų girtumo problema neturi precedentų. Ankstesniais metais tokie atvejai būdavo itin reti. Todėl, pasak jo, visi viešojo transporto sistemos dalyviai turi suprasti, kad šioje nepaprastoje situacijoje turi būti taikomos ir nepaprastos priemonės. Tuo pačiu administracijos direktoriaus pavaduotojas pasidžiaugė, kad dalis neblaivių vairuotojų išaiškinta ir nušalinta nuo darbo pagal keleivių pranešimus policijai. Tai parodo išaugusį visuomenės reiklumo ir pilietiškumo lygį.