„Tai aš dabar noriu paklausti: o kuo skiriasi leidimas ir neleidimas? Ta prasme, kad aš atvažiavau, neturiu leidimo, bet turiu elektromobilį, gavus leidimą – kuo jis skirsis?“, – kėlė klausimus panevėžietė Rita Marcinkienė.

„Čia kažkokia biurokratija, kažkoks kvitelių gavimas“, – teigė moteris.

Panevėžiečių šeima prieš kurį laiką namuose įsirengė elektrinę, dabar įsigijo elektromobilį. Žmonės nori gyventi švariai, bet vis tiek moka kaip už taršaus automobilio stovėjimą. Sako, kad taip daro dėl šventos ramybės, kad už valytuvų nerastų laiškų.

Moteris LNK žinioms pasakojo, kad visai neseniai už elektromobilio parkavimą yra gavusi baudą. Kad elektromobilio stovėjimas Panevėžyje turi kainą, anksčiau Ritai minčių nekilo.

„Numeriai visiškai aiškūs yra mašinos – EA“, – toliau ieškojo logikos ji.

„Kam tada yra, sakykim, mieste nemokamos elektros įkrovimo stotelės? Jų yra nemažai“, – aiškino moteris.

Automobilių įkrovimo stotelių išties nemažai – net 25, o iš jų net 8 yra nemokamos. Tam yra informacija, ženklai, tačiau leidimai stovėti nemokamai – pačių gyventojų reikalas.

„Panevėžio mieste yra patvirtinta, kad būtent elektromobiliai parkuojami nemokamai. Būtent automobiliai, kurie yra varomi tik elektra yra parkuojami nemokamai, bet reikia išsiimti leidimą iš akcinės bendrovės „Panevėžio būstas“, kad nebūtų išrašoma bauda“, – LNK žinioms pasakojo Infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Taučikienė.

Vadinasi, elektromobilio vairuotojas, nors valandai užsukęs į Panevėžį, kad neužsidirbtų baudos turi turėti leidimą nemokamai mieste stovėti visiems metams.

Panevėžyje kontrolieriumi dirbantis Antanas, kalbėdamas apie šią situaciją, neatranda tinkamų žodžių.

„Nežinau net ką pasakyti. Yra tokie nuostatai padaryti, taigi ne mes sugalvojome“, – teigė jis.

Leidimai statyti automobilius, anot savivaldybės atstovų, išrašomi elektroniniu būdu, todėl tai didelių sunkumų nesudaro. Tačiau jie sutinka, kad prieš dešimtmetį priimtas rinkliavos už stovėjimą taisykles – būtų metas keisti.

R. Taučikienės žiniomis, panašūs leidimai yra išduodami Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, o štai Šiauliuose elektromobilių vairuotojams nemokamai stovėti galima be jokių leidimų.

LNK žinios primena, jog šiuo metu Lietuvoje priskaičiuojama daugiau kaip 14 000 automobilių.

Visas reportažas per LNK: