Atstovė pridūrė, kad Rusijos muitininkai prie sienos su Baltarusija krovininio transporto patikrų kol kas neatnaujino. „Rusijos federalinė muitinės tarnyba patvirtina, kad Baltarusijos muitininkai prie sienos su Rusija atnaujino darbus. Mes tokios kontrolės kol kas nevykdome“, – žurnalistams sakė Rusijos federalinės muitinės tarnybos atstovė Jelena Grač.

Agentūros pareigūnai patvirtino, kad Rusijos ir Baltarusijos sieną kertančios krovininės transporto priemonės susiduria su sunkumais. „Turime informacijos apie pavienius atvejus“, – patvirtino J. Grač, tačiau atsisakė komentuoti, ar Rusijos muitininkai taip pat planuoja atnaujinti sienos kontrolę.

Anksčiau žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad prie Rusijos ir Baltarusijos sienos susidarė krovininių automobilių spūstys, besidriekiančios nuo 5 iki 8 kilometrų.

Rusijos ir Baltarusijos pasienyje transporto priemonių kontrolė buvo panaikinta 2011 metų balandį, kai įsigaliojo susitarimas įkurti Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano muitų sąjungą. Remiantis sąjungos nuostatomis, pasienio kontrolė iš Rusijos–Kazachstano ir Rusijos–Baltarusijos sienų perkelta į išorines Muitų sąjungos sienas.

DELFI primena, kad pirmadienį pasirodė informacija, jog lietuviškų automobilių srautas į Rusiją pradėjo judėti ne per Latviją, o per Baltarusiją. Tuo tarpu muitinės departamento vadovas padidėjusias eiles Baltarusijos pasienyje sieja su prieššventiniu laikotarpiu.

„Situacija nesikeičia, Latvijos-Rusijos pasienyje toliau taikoma pilna kontrolė, bet ten labai mažai lietuviškų vilkikų važiuoja. (...) Per Baltarusiją važiuojam - baltarusiai netaiko mums sugriežtintos patikros, o Baltarusijos-Rusijos pasienyje, kadangi vieninga muitų sąjunga, nėra patikrų“, - BNS teigė vežėjų asociacijos „Linava“ vadovas Algimantas Kondrusevičius.

Pasak jo, dėl to padidėjo eilės Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje: „Čia tiesiog persigrupavo srautas, nes daugiau per Baltarusijos-Lietuvos pasienį važiuoja“.

Pirmadienį Lietuvos-Baltarusijos pasienyje laukė 361 vilkikas: Lavoriškėse - 200, Medininkuose - 81, o Šalčininkuose - 80 vilkikų.