Vidutinė A95 tipo benzino kaina savo žemumas pajuto birželio 24 ir liepos 1 dienomis ir siekė 4,64 Lt. Liepos 5 d. šio tipo kuro vidutinė kaina 5 ct didesnė – 4,69 Lt.

Pasaulinė naftos kaina liepos pradžioje šoktelėjo virš 100 dolerių už barelį („Brent“ rūšies). Aiškinama, kad naftos kainos šuolį sukėlė Europos Sąjungos ir JAV embargas Iranui. Taip pat tam įtaką turėjo Norvegijos naftos sektoriaus darbininkų streikas. Liepos 5 d. naftos kaina šiek tiek sumažėjo, tačiau laikėsi netoli 100 dol. už barelį ribos.

Nors Lietuvos gyventojams pavasarį teko palaukti mažmenininkų reakcijos į pasaulinės naftos kainų svyravimą, pradėjus kilti naftos kainai, benzino pirkėjai šalyje iškart pradėjo justi pasikeitimus pasaulinėje rinkoje.

Investicinio banko „Finasta“ vyresnysis finansų makleris Ernestas Daraška teigė, kad naftos kainos pasaulyje šoktelėjo dėl Europoje vykusio viršūnių susitikimo: „Nuotaikos visų žaliavų, kartu ir naftos, išlieka vis dar teigiamos. Jei šis nuotaikų pliūpsnis ir toliau tęsis kokias dvi savaites, neabejoju, kad ir mūsų benzino pardavėjai iš tiesų turės aiškų argumentą pasiaiškinti, kodėl mes keliame benzino kainas. Jei ir toliau kils žaliavų kainos, tai kainų augimą matysime“.

Paklaustas, kodėl mažmeniniai prekybininkai neskuba mažinti kainų, kai pasaulyje naftos kaina pradeda kristi, E. Daraška atsakė: „Manau, kad tai yra galimybė uždirbti didesnius pelnus mūsų įmonėms. Natūralu, kad verslui, kuris suinteresuotas gauti kuo didesnius pelnus, naudingiau sureaguoti vėliau bei argumentuoti, kad nafta buvo užsipirkta didesnėmis kainomis“.

„Visuomenė tokius argumentus labai lengvai priima. Verslai yra genami pelnų ir reaguoja lėčiau (red. naftos kainoms krentant) bei mažesniais centais sumažina nei pasaulinė naftos kaina“, - teigė pašnekovas.

DELFI dar gegužės mėnesį rašė, kad Finansų ministerija, atlikusi analizę, nustatė, kad nors didmeninė degalų kaina mažėjo, mažmenininkai Lietuvoje neskubėjo mažinti benzino ir dyzelino kainų. Nors degalinių tinklai į pasaulinės naftos kainos kitimą reaguoja uždelstai, vos pradėjus kilti naftos kainoms, gyventojai greitai pajaučia kainų pokyčius.

Anksčiau Liberalų sąjūdžio frakcijos narys ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas pareiškė, kad šiemet A95 benzino kainos neturėtų peržengti 5 Lt/l ribos. Jo teigimu, tai nulems geresnė padėtis naftos rinkoje bei Lietuvoje sugriežtinta šios srities kontrolė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)