Pagal mūsų įstatymus, prekybos centrui be automobilių stovėjimo aikštelės negali būti išduotas veiklos leidimas. Vis dėlto prie mažesnių parduotuvių dažnas susiduria su automobilio statymo sunkumais. Kodėl?

Atrodo, stovėjimo aikštelė yra, bet ji tokia maža, kad nuolat tenka ieškoti vietos automobiliui. Ir kol vieni vairuotojai ieško galimybės palikti automobilį gerokai toliau nuo parduotuvės arba sąžiningai laukia, kol kuris iš pirkėjų apsipirks ir išvažiuos, kiti pastato savo transporto priemonę tiesiog vidury gatvės, neįgaliesiems skirtoje vietoje arba pažeidę stovėti draudžiantį ženklą ir lekia pirkinių.

Dažnai toks elgesys sukelia nepatogumų kitiems eismo dalyviams: pėstieji negali praeiti, nes užstatytas šaligatvis, vairuotojai – išvažiuoti, nes juos „prirėmusio“ automobilio savininkas nė nepasivargino palikti savo telefono numerio. Erzinančio pypsėjimo, žinoma, jis taip pat negirdi.

Tokia situacija gali trukti ir kelias minutes, ir gerą pusvalandį. Vėliau, kai nedrausmingasis vis dėlto pasirodo prie savo automobilio, dažnai kyla konfliktas. Nuotaika sugadinta, į darbą ar svarbų susitikimą pavėluota. O didžiausia bėda ta, kad kitą dieną vėl viskas kartojasi...

Dabar įsivaizduokite, kaip „linksma“ šalia esančių namų gyventojams. Po jų langais nuolat zuja automobiliai, pypsi nepatenkinti vairuotojai, konfliktuoja nesutariantys pirkėjai. Tiesa, aplinkinių namų gyventojai taip pat dažnai prisideda prie situacijos bloginimo, mat išasfaltuota, tvarkinga, apšviesta ir neretai vaizdo filmavimo kamerų stebima prekybos centro aikštelė – didelė pagunda šalia esančio daugiabučio, kurio duobėtas kiemas prigrūstas automobilių, gyventojui. Tokie žmonės dažnai palieka savo automobilius parduotuvės aikštelėje nakčiai ar net kelioms paroms. Jiems patogu, o tai ir yra svarbiausia. Kam rūpi tie, kurie neranda, kur pasistatyti automobilį?..

Atrodo, automobilių statymo problemas geriausiai išsprendė didieji prekybos centrai, įkūrę požemines automobilių stovėjimo aikšteles: čia ir vietos daug, ir pirkėjams patogu – iki parduotuvės toli eiti nereikia. Tačiau ir čia yra problemų.

Tuo įsitikinome savo kailiu, aplankę didžiuosius sostinės prekybos centrus ir Kalvarijų turgavietę. Čia ir apgadinami, ir pametami ar pamirštami automobiliai... Tačiau apie viską iš eilės.

Nemokšos vairuotojai?

Pirmoji mūsų aplankyta automobilių stovėjimo aikštelė – mokama kelių aukštų aikštelė prie Vilniuje įsikūrusios Kalvarijų turgavietės. Savo akimis įsitikinome, kad ši aikštelė būtina, mat suteikia bent truputį tvarkos chaotiškam automobilių statymui ir nesuvokiamoms spūstims.

Vilniaus Kalvarijų turgavietėje yra apie 310 prekybos kioskų, 1 baldų, 2 mėsos ir 2 žuvų paviljonai, čia įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, parduotuvių, kavinių, užkandinių, barų. Prekeivių skaičius, priklausomai nuo sezono, svyruoja – iki 2 500. Turgavietėje veikia ir 50 prekybos vietų Sendaikčių turgus.

Aplink turgų vyksta nuolatinis judėjimas: vieni automobiliai suka ratus, ieškodami vietos sustoti, kiti – bando išvažiuoti ar įvažiuoti, treti – paliekami ant šaligatvių ar neleistinose vietose. Jei koks automobilis įstringa, susidaro spūstis. Vairuotojai visai nedraugiškai ima pypsėti, sukioti rodomąjį pirštą prie smilkinio, replikuoti kolegų vairavimo įgūdžius.

Į konfliktinę situaciją mielai įsitraukia ir tarp automobilių laviruojantys pėstieji. Situacija graudžiai juokinga. Ypač jeigu koks nepatyręs vairuotojas spūstyje sutrinka ir nutaria niekur nebevažiuoti – kaip mus patikino turgaus prekeiviai, pasitaiko ir tokių.

Visai kitaip šalia esančioje dengtoje automobilių stovėjimo aikštelėje – čia tvarkingiau. Įvažiuoji, gauni kvitelį, kur nurodyta data ir laikas, ir ieškai vietos automobiliui. Tiesa, yra kitų sunkumų: kad rastum, kur pastatyti automobilį, kartais turi pavažinėti po aukštus. Tad jei neseniai gavote vairuotojo pažymėjimą ir vairuojate kiek didesnį automobilį, to daryti primygtinai nerekomenduojame. Mat labai jau iškalbingos stovėjimo aikštelės sienos... Kokių tik automobilių pėdsakų čia nėra: raudoni, mėlyni, geltoni, žali, juodi ir pilki automobilių dažų dryžiai byloja, kad ne viena ir net ne kelios dešimtys vairuotojų apibraižė savo automobilius kildami ar leisdamiesi iš vieno aukšto į kitą.

Kita stovėjimo aikštelės problema – siaurokos automobilių stovėjimo vietos. Pagal linijas, atrodytų, čia turėtų tilpti trys automobiliai, tačiau telpa du, jei didesni. Žinoma, pavyktų pastatyti ir tris, bet tuomet gana nepatogu atidaryti dureles ir išlipti – gali apdaužyti šalia stovintį automobilį.

Tobulai netobula

Tiesa, tokią pat padėtį, kai nubrėžtos linijos yra siauresnės, nei reikėtų, radome ne tik šalia Kalvarijų turgavietės esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, bet ir prekybos centre „Ozas“. Laimei, čia daug laisvų vietų, tad vairuotojai palieka automobilius ten, kur nori. Visai nesvarbu, kad ir per dvi stovėjimo vietas.

Šio prekybos centro lankytojams siūloma 2 500 nemokamų automobilių stovėjimo vietų. Jos yra išdėstytos aikštėje prie prekybos centro, visuose centro vidaus aukštuose ir ant prekybos centro stogo.

Iš pirmo žvilgsnio, šis prekybos centras, kaip ir jo automobilių stovėjimo aikštelės, turėtų būti labiausiai pritaikytas žmonėms, mat atidarytas tik praėjusių metų vasaros pabaigoje. Kita vertus, tie, kam tuo metu teko čia lankytis, paliudys, kad vietoj tobulo vaizdo pasitikdavo tikras chaosas. Apie parduotuves šį kartą nekalbėsime, tačiau automobilių stovėjimo aikštelėse trūko tvarkos, eismą reguliuojančių ženklų, aikštelių kraštuose turinčių būti bortelių. Ant tarp aukštų esančių kolonų jau pirmąsias dienas buvo paliekama lankytojų automobilių dažų.

Po mėnesio kai kurie pramogų ir prekybos centro (PPC) nuomininkai pareikalavo tobulinti esamą tvarką. Tarp reikalavimo punktų buvo ir susijusių su stovėjimo aikštelėmis. „Pats PPC „Ozas“ – lyg vaiduoklis, kuris praėjus mėnesiui yra visiškai nevaldomas, – sakoma nuomininkų pasirašytame dokumente. – Neapšviestas, net šiek tiek pavojingas lankytojams, kurie nežino, nei pro kur įeiti, nei pro kur įvažiuoti. Žmonės kiekvieną dieną kviečiasi apsaugos darbuotojus, kad jie padėtų surasti „pavogtus“ automobilius, nes neranda, kur juos paliko. Nebaigtos tvarkyti ir lauko stovėjimo aikštelės.“

Po trijų mėnesių padėtis kiek pagerėjo. Tiesa, ir dabar kai kurie lankytojai čia pasiklysta, ieško pamestų automobilių, palieka savo transporto priemones ant šaligatvių prie prekybos centro. Vis dėlto, palyginti su tuo, kas buvo anksčiau, progresas – akivaizdus.

Įvykių statistika

Tai, kad ankštose automobilių stovėjimo aikštelėse reguliariai apgadinama automobilių, paliudijo ir draudimo bendrovės. Apibraižytos durelės, buferiai, sulaužyti šoniniai veidrodėliai, sudužę žibintai – visa tai galite išvysti ir jūs, vos pusvalandžiui užsukę apsipirkti.

Anot draudikų, iki pusės draudžiamųjų įvykių vairuotojai patiria būtent stovėjimo aikštelėse. Dėl automobilių stovėjimo aikštelėse patirtos smulkios žalos – sudužusių žibintų, sulaužytų šoninių veidrodėlių, menkų brėžių ar įlinkių įvairiose kėbulo dalyse – „Ergo Lietuva“ iki praėjusių metų lapkričio 1 dienos užregistravo 13 149 pranešimų, dėl tos pačios priežasties į „Lietuvos draudimą“ per 10 praėjusių metų mėnesių kreipėsi 15 tūkst. klientų, „PZU Lietuva“ per pirmąjį 2009 metų pusmetį užfiksavo daugiau kaip 1 000 įvykių, kai šeimininkas rado apgadintą automobilį, o įvykio kaltininkas jau buvo pasišalinęs.

Draudikai gauna daugiausia pranešimų apie apibraižytas automobilių dureles, šonus, buferius ir sudaužytus žibintus. Vidutinė žala siekia 1 000 litų.

Ekspertų nuomone, dažniausiai automobiliai neįsitenka aikštelėse prie prekybos centrų ir parduotuvių, mat ten gerokai didesnis judėjimas nei prie daugiabučių. Tiesa, požeminėse stovėjimo aikštelėse vairuotojai dažniau patys apibraižo savo nei kitus automobilius – tose vietose, kur yra posūkiai, kaip, tarkim, mūsų aplankytoje automobilių stovėjimo aikštelėje prie Kalvarijų turgavietės.

Žiemos išdaigos

Kiek didesnę ir patogesnę aikštelę su platesniais koridoriais radome prie Vilniaus Centrinės universalinės parduotuvės (CUP). Čia yra įrengtos 500 vietų daugiaaukštė dengta ir lauko automobilių stovėjimo aikštelės. Tiesa, prieš šventes ar didžiųjų išpardavimų metu vietos automobiliui gali ir nerasti. Kita vertus, įprastą dieną čia gana erdvu.

Tiesa, trūkumų aptikome. Tokią neįprastai snieguotą žiemą kaip dabar pakilti į automobilių stovėjimo aikštelę pavyksta ne visiems. Įsitikinome savo akimis, kad kai kurie vairuotojai net nesiryžta kilti į aikštelę, kiti – nuslysta žemyn. Įvažiuoja tie, kuriems pakanka vairavimo įgūdžių ir kurie yra įsigiję patikimas žiemines padangas. Likusieji, žinoma, gali palikti automobilį lauko aikštelėje, jeigu tik ras vietos.

Pasiklydę it labirinte

Prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ lankytojai automobilius gali palikti per du požeminius aukštus įsikūrusioje maždaug 60 tūkst. kvadratinių metrų dydžio aikštelėje, kur laisvas vietas padeda rasti moderni transporto srautų valdymo sistema. Bent jau taip teigia centro vadovai.

Iš tiesų aikštelė graži, moderni, bet kartu ir itin paini. Sektoriai nuspalvinti skirtingomis spalvomis, eismo kryptį rodo rodyklės. Vis dėlto pasiklysti čia itin paprasta. Palieki automobilį ir leki apsipirkti, o kai bandai sugrįžti, suvoki, kad viskas čia panašu – kur pažvelgtum, visur ženklai, automobiliai, įėjimai į prekybos centrą...

Atlikome nedidelį eksperimentą – paprašėme besilankančiųjų pirmą kartą surasti, kur jie paliko savo automobilius. Tiesa, į prekybos centrą pakilome vienu liftu, o nusileidome – kitu. Paieškos pasirodė esančios gerokai sudėtingesnės, nei atrodė iš pradžių. Po 15 minučių lankytojai pasidavė.
„Žinote, jeigu būčiau tokioje situacijoje viena, tikriausiai skambinčiau policijai arba kreipčiausi į apsaugą, – teigė pasiklydusi Ana. – Manyčiau, kad esu ten, kur palikau automobilį, bet jį kažkas pavogė.“

Policijos pareigūnai ir apsaugos darbuotojai išties paliudijo, kad tokių kreipimųsi tikrai sulaukia. Laimei, pamesti automobiliai atsiranda.

Sumokėkite ir stovėkite

Prekybos centras „Europa“ yra sujungtas su septynių aukštų automobilių stovėjimo aikštele, turinčia daugiau nei 1 000 automobilių stovėjimo vietų. Tiesiai iš šios daugiaaukštės aikštelės galima patekti į bet kurį prekybos centro aukštą.

Tiesa, už valandą, praleistą stovėjimo aikštelėje, reikia susimokėti 2 Lt, bet jeigu klientas perka „Europoje“ už daugiau kaip 50 Lt, aikštele naudojasi nemokamai. Savaitgaliais ir švenčių dienomis čia statyti automobilius galima nemokamai.

Žinoma, jeigu užtrunki pirkdamas ir dar nutari papietauti, bet neišleidi nurodytos sumos, mokėti už aikštelę nėra malonu. Tačiau tokios yra sąlygos.

Pati aikštelė patogi, paprasta, čia lengva susiorientuoti ir mažai pavojų apgadinti automobilį.

Tą patį galima pasakyti ir apie lauke įrengtą prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ automobilių stovėjimo aikštelę. Tiesa, per išpardavimus ir prieššventiniu laiku būna sunku rasti vietą automobiliui, bet jei surandi, gana lengvai įsimeni, kur ji yra. Tam tikslui įrengti ženklai su paveikslėliais. Telieka prisiminti, kad savo automobilį palikai prie ženklo su nupieštu skėtuku arba vyšnia. Pasirodo, patogu tai, kas paprasta.