„Kažkaip net nesitiki, kad pardavinėjant automobilį galima susidurti su žmonėmis, kurie turi tokių blogų tikslų“, – sako ji.

Moteris džiaugiasi – ji buvo budri ir neapsigavo, tačiau ant tokių sukčių klastos užkibti gali kiti.

Spaudė nuleisti kainą dėl netikėto defekto

Gegužę ketverių metų senumo „Citroen C3“ automobilį pardavinėjusi D. Š. darbo metu sulaukė skambučio iš potencialių pirkėjų.

Netrukus jie atvažiavo prie moters darbo, kur aikštelėje stovėjo automobilis.

„Atvyko didelė kompanija – trys vyriškiai. Atsimenu, kad vienas atrodė labai jaunas, kokių 18 metų, kitas buvo žvairas, atrodė lyg kokių 30 metų ir buvo vyresnis vyras, kuriam gal virš 40 metų, bet jį atsimenu mažiausiai.

Viskas atrodė lyg ir tvarkoje, jie domėjosi automobiliu, tikrai nebuvo kažkokie nemalonūs, paprašė pravažiuoti. Sutikau su sąlyga, kad pravažiuotų tik vienas, o kiti du liktų su manimi. Jauniausiasis pravažiavo juo kokias 5 minutes, ne daugiau, ir grįžo“, – prisimena D. Š.

Tačiau tada prasidėjo keistenybės. Vyrai paprašė atidaryti automobilio kapotą, kur moters laukė staigmena.

„Palindo po kapotu ir jau iškart pradėjo kitaip šnekėti. Sako: žinai, pas tave čia yra problemų, aušinimo skysčio bakelyje yra tepalo, vadinasi, kažkur yra pratekėjimas, tavo variklis sugedęs, o sutaisyti bus labai brangu, pažiūrėk pati“, – sakė vyriškiai.

D. Š. priėjusi pažiūrėti nustebo – bakelyje išties plaukiojo neaiški juoda dėmė. Sutrikusiai dėl tokio radinio moteriai vyrai iškart pradėjo siūlyti nuleisti kainą.

„Už automobilį prašiau 5500 eurų, tačiau jie siūlė nuleisti kainą iki 4000 eurų. Sakė, kad patys turi nedidelį autoservisą, todėl lengvai galės pataisyti, prašė iškart pasirašyti pirkimo–pardavimo sutartį, kad neturiu jokių pretenzijų dėl mašinos būklės.

Pagalvojau, ne, taip būti negali, kilo įtarimas, nes automobilis visą laiką gerai važiavo, neturėjau jokių problemų, jis nuolat buvo tikrinamas salone, keičiami tepalai“, – pasakoja moteris.

Nesutikus parduoti, vyrai dar bandė įkalbėti, tačiau galiausiai nuvažiavo savais keliais.

„Kadangi prie skelbimo internete buvo pateikti mano ir mano draugo numeriai, jie dar vėlai vakare skambino ir mano draugui, sakydami, kad aš nieko nesuprantu apie automobilius, ir spaudė nuleisti kainą. Sakėme jiems, kad kitą dieną patikrinsime automobilį autoservise ir jei viskas gerai – parduosime, tačiau jie labai spaudė, kad nori pasiimti šiandien, nes yra lygtai iš Pasvalio“, – prisimena.
Citroen C3

Galiausia kitą dieną moteris nuvežė automobilį į autoservisą, kur po diagnostikos buvo nustatyta, kad jokio defekto nėra, tiesiog greičiausiai išoriškai kažkas į aušinimo skysčio bakelį pripylė tepalo.

„Dar bandžiau skambinti tiems vyrams, tačiau kitą dieną jau niekas neatsiliepė. Automobilio veikimo tepalas bakelyje dar nebuvo spėjęs sutrikdyti automobilio veikimo, tačiau autoserviso darbuotojai turėjo viską išmontuoti, praplauti visą sistemą, o tai kainavo per 400 eurų“, – guodžiasi D. Š.

Ji džiaugiasi nepasimovusi ant sukčių kabliuko, tačiau, supratusi klastą ir patyrusi nuostolių, parašė pareiškimą.

„Mačiau žiniasklaidoje panašų atvejį ir netgi atpažinau du vyriškius. Jie ieško kvailių ir daro pardavėjams spaudimą. Matyt, superka geras mašinas, išsivalo tą bakelį ir parduoda. Šiuo metu įvykį nagrinėja Šiaulių vyr. policijos komisariatas, nežinau, kodėl būtent Šiauliuose vedamas tyrimas, nes veiksmas vyko Vilniuje“, – sakė D. Š.

Atvejis ne pirmas

Kad toks atvejis greičiausia ne pirmas, DELFI patvirtino Šiaulių apskrities policijos atstovai.

Šių metų liepos 17 d. pareigūnų ketveriukė vakare išskubėjo į uostamiestį, kad užbėgtų sandoriui, kurio metu trys asmenys bandė apmulkinti žmogų parduoti „BMW“ automobilį 1600 eurų pigiau, už akių.

„Į pagalbą pasitelkę kolegas iš Klaipėdos apskrities policijos, jie suspėjo į sandorio epilogą ir sulaikė tris sukčiavimu įtariamus radviliškiečius. 28, 21 ir 18 metų įtariamieji atsidūrė areštinėje“, – buvo rašoma policijos išplatintame pranešime.

Tuo metu „BMW“ pardavinėjusiam vyrui pirmasis stresas buvo, kai jis po automobilio detalios apžiūros kartu su pirkėjais sėdo jo išbandyti. Tik prieš mėnesį techninės apžiūros metu patikrinto automobilio variklis visai „nebetraukė“ ir iš jo sklido kažkokie pašaliniai garsai, o atidarius variklio dangtį, pamatytas vaizdas pardavėją pribloškė – automobilio pirkėjas demonstratyviai parodė aušinimo skysčio bakelio viduje esantį juodos spalvos skystį, panašų į tepalą.
Automobilių stovėjimo aikštelė (asociatyvi nuotr.)

„Amą praradęs vaikinas nesuprato, kaip taip staiga automobilis „subyrėjo“, kad į variklio aušinimo sistemą iš variklio skyriaus pumpuojamas tepalas. Kai jis su pirkėjais pradėjo aiškintis, koks tai galėtų būti gedimas ir kiek kainuotų pašalinimas, sumos pasirodė didžiulės. Kadangi klaipėdiečiui skubiai buvo reikalingi pinigai, tai jis sutiko padaryti net 1600 eurų nuolaidą“, – pranešė pareigūnai.

Svarstoma, kad tokį apgaulės būdą sugalvojo būtent šių trijų asmenų gauja, nes nėra užfiksuota, kad tokie atvejai būtų dažni ar tai būtų tapę tendencingu apgaulės būdu.

Bando padaryti kuo pigiau atsieinančią vizualią žalą

Šiaulių autoservisų asociacijos vadovas Anatolijus Kirjazovas DELFI taip pat teigė, kad tokie atvejai veikiausia nėra dažni, nes bent jų asociacijai priklausantys autoservisai nėra susidūrę su tokiomis situacijomis, tačiau apie tokius incidentus teko skaityti spaudoje.

„Tokie dalykai, manau, vyksta visame pasaulyje visose srityse, nes visada kažkas nori būti gudresnis už kitus, bando apgauti. Jei toks įvykis kartojasi, vadinasi, turbūt yra kažkokia kompanija ar gauja, arba kiti asmenys, kurie išgirdę apie tokį variantą – taip pat jį pritaikė. Yra piktų žmonių gi, aš čia naujo nieko nepasakysiu, todėl visada reikia būti budriems, ypač jei apžiūrėti atvažiuoja ne vienas asmuo“, – sako jis.

A. Kirjazovas teigė, kad sukčiai veikiausia bando padaryti nedidelę žalą automobiliui, kuri būtų vizuali. Taip atsitiko ir šiuo atveju: „Jeigu jie nori numušti automobilio kainą, sugalvoja kokį būdą pripilti naftos produkto į bakelį, įleisti kažkokį kitą skystį su švirkštu, nes žino, kad greitai tą pataisydami sumokės grubiai 50 eurų.“

Paminėjus, kad moteriai remontas atsiėjo daugiau nei 400 eurų, A. Kirjazovas teigė, kad tai realu.

„Neaišku, kaip ten buvo, bet, pavyzdžiui, galėjo užsiteršti visa sistema, tam naftos ar kitokiam produktui, kuris buvo įpiltas, patekus į aušinimo sistemą. Tada reikia daryti pilną sistemos praplovimą, ir ne vieną kartą, nes, įsivaizduokite, juk tai yra riebalais, kuris taip lengvai neišsiplauna. Viskas priklauso ir nuo kiekio, kiek to skysčio buvo pripilta, o nuo to – ir kaina“, – sako jis.

Svarbiausia – būti budriems

A. Kirjazovas pataria tik susitikus su potencialiais pirkėjais iškart atverti kapotą, siekiant užbėgti įvykiams už akių, taip pat jokiu būdu neleisti jiems vairuoti automobilio be savininko.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Revita Janavičiūtė taip pat pabrėžė, kad pardavėjai visą laiką turi būti budrūs ir neišleisti parduodamo automobilio iš akiračio.
Automobiliai

„Tai yra pardavėjo atsakomybė, kada jis leidžia su sau priklausančia transporto priemone be priežiūros kažkur išvažiuoti, daryti, ką nori, todėl tokių atvejų gali pasitaikyti.

Žmonės turi būti labai budrūs, nepalikti automobilio be priežiūros, nes procedūros būna sudėtingos – sunku įrodyti, kad kažkas kažką įpylė, nebent visa tai vyko vietoje, kur yra stebėjimo kameros, ar automobilis važiavo, sustojo ten, kur galėjo užfiksuoti kameros. Tai – tyrimo reikalaujantys dalykai“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (477)