Jau skelbta, kad D. Grybauskaitė būstą pirko iš įmonės „Apyvarta“.

Kaip DELFI informavo Vilniaus rajono savivaldybės atstovė Jolanta Gulbinovič, prašymas dėl Vilniaus rajono savivaldybės Avižienių seniūnijos Bajorų kaimo Žemuogių ir Draustinio gatvių 550 metrų ilgio ruožo dalies asfalto dangos įrengimo darbų iš „Apyvartos“ įgaliotinio Roberto Aleksos gautas 2018 metų spalio 29 dieną.

„Paraiška buvo nagrinėjama 2018 metų gruodžio 10 dieną susisiekimo komunikacijų statybos, rekonstravimo ir remonto komisijos posėdyje, – nurodė ji.

Išnagrinėjusi prašymą dėl paraiškos įtraukimo į planuojamų statyti, rekonstruoti ir remontuoti susisiekimo komunikacijos objektų sąrašą, komisija priėmė sprendimą finansuoti 50 proc. Žemuogių ir Draustinio gatvių ruožo dalies asfalto dangos įrengimo vertės.

„Darbų vertė sudaro per 450 tūkst. eurų“, – teigė J. Gulbinovič.

Savivaldybės atstovė sakė, kad 2019 metų rugsėjį buvo pasirašyta paramos sutartis, pagal kurią įmonė „Apyvarta“ 2019 metų spalį pervedė 50 proc. darbų vertės lėšų. Gavus lėšas, konkurso būdu atrinktas rangovas pradėjo vykdyti gatvės rekonstravimo darbus.

Seniūnas: prezidentė neturi įtakos

Avižienių seniūnas Michailas Bortkevičius sakė, kad tai, jog D. Grybauskaitė gyvena Žemuogių gatvėje jos asfaltavimui įtakos neturi.

„Investuotojas nusipirko sklypą, padalino į mažesnius ir kreipėsi dalyvauti programoje perpus su savivaldybe. Daug tokių atvejų turime. Šiemet Mėtų gatvės gyventojai dalyvavo programoje, asfaltavo apie 2 km“, – nurodė jis.

M. Bortkevičiaus teigimu, aptariamas atvejis nėra išskirtinis.

„Turime 5 ar 6 objektus, kur šiemet asfaltuojama su gyventojais ar investuotojais per pusę“, – DELFI sakė jis.

Dalia Grybauskaitė

Finansuoja pusę

J. Gulbinovič taip pat priminė, kad nuo 2012 metų Vilniaus rajono gyventojai ar įmonės, norinčios sutvarkyti ar suremontuoti kelią ar gatvę, gali kreiptis į savivaldybės administraciją dėl kelių ir gatvių asfaltavimo ar žvyro dangos remonto darbų bendro finansavimo.

„T. y. kai 50 proc. darbų vertės padengia savivaldybė, o likusią dalį apmoka gyventojai ar verslo subjektai“, – sakė ji.

Tokia galimybė atsirado įsigaliojus susisiekimo komunikacijų statybos, rekonstravimo ir remonto, dalyvaujant fiziniams ir juridiniams asmenims tvarkos aprašui, patvirtintam savivaldybės tarybos sprendimu.

„Atnaujintas susisiekimo komunikacijų statybos, rekonstravimo ir remonto, dalyvaujant fiziniams ir juridiniams asmenims, tvarkos aprašas yra patvirtintas 2017 metų gruodžio 20 dieną Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimu.

Pagrindinės sąlygos gauti dalinį finansavimą remontuojant kelius ir gatves – kelias (gatvė) turi būti įtrauktas į savivaldybės vietinės reikšmės kelių sąrašą ir sudarius paramos sutartį, fiziniai ar juridiniai asmenys, perveda pusę sumos, reikalingos keliui ar gatvei asfaltuoti“, – rašoma savivaldybės komentare dėl Žemuogių gatvės.

KPPP nenaudojo

Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė Aušra Ramoškaitė DELFI nurodė, kad Vilniaus rajono savivaldybė 2019 metais Žemuogių gatvei asfaltuoti Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšų nenaudojo.

„Nei skaičiuojamųjų, nei žvyrkeliams skirtų, nei rezervo“, – sakė ji.

A. Ramoškaitė patvirtino, kad objektas finansuojamas savivaldybės biudžeto ir gyventojų lėšomis.

„Savivaldybės Kelių direkcijai pavasarį pateiktais duomenimis, Vilniaus rajono savivaldybė 2019 metais vietinės reikšmės kelių priežiūrai ir plėtrai planavo skirti 2,4 mln. eurų biudžeto lėšų“, – nurodė ji.

Susisiekimo ministerija komentaro nepateikė.

Tuo metu S. Skvernelio gatvės asfaltavimo darbams naudojamos būtent KPPP lėšos.

Premjero gatvė irgi asfaltuojama

Portalas 15min.lt praėjusią savaitę pranešė, kad iš Vilniaus rajono keliams Vyriausybės skirtų 300 tūkst. eurų 299,9 tūkst. atiteko premjero Sauliaus Skvernelio gatvei.

Kaip rašė naujienų agentūra BNS, papildomą 300 tūkst. eurų finansavimą gatvei, vedančiai į S. Skvernelio namus, tvarkyti Vilniaus rajono savivaldybė gavo rajono merei Marijai Rekst spalio 22 dieną nusiuntus raštą Susisiekimo ministerijai. Dokumente nebuvo nurodyta nei konkretaus objekto, nei konkrečios prašomos skirti sumos.

Susisiekimo ministerijai nuo rugpjūčio vadovauja merės bendrapartietis Jaroslavas Narkevičius.

„Vilniaus rajono savivaldybei papildomos lėšos skirtos pagal 2015 metų Vyriausybės protokolo nuostatą, numatančią šešioms tautinių mažumų gausiai gyvenamoms savivaldybėms skirti keliams tvarkyti „preliminariai 10 procentų“ daugiau lėšų.

Paaiškėjo, kad skirtingai nei kitoms savivaldybėms, Vilniaus rajono savivaldybei, kaip ir Trakų rajono savivaldybei, pagal šią protokolo nuostatą šiemet Vyriausybė atseikėjo papildomai lėšų dukart“, – rašė BNS.

S. Skvernelis teigė, kad į gatvės asfaltavimo procesus nesikišo.

„Aktyvi bendruomenė prisidėjo savo veiksmais, savo lėšomis, kad tas kelias, kurio laukė 5 kaimai 30 metų, būtų pradėtas remontuoti. Nesikišau, nesikišu ir nesikišiu“, – žurnalistams pirmadienį sakė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis

Investavo 431 tūkst. eurų

D. Grybauskaitė dar kadencijos metu sakė, kad neliks gyventi Turniškėse.

25,41 aro ploto namų valdos sklypą su miško dalimi prezidentė įsigijo 2017 metų pabaigoje. D. Grybauskaitės privačių interesų deklaracijoje nurodoma, kad iš pradžių įmonei „Apyvarta“ sumokėtas 10,5 tūkst. eurų avansinis mokėjimas, o vėliau dar 65 tūkst. eurų. Iš viso – 75,5 tūkst. eurų.

2018 metais D. Grybauskaitė deklaravo penkis kartus pirkusi statybinių medžiagų ir paslaugų. Įmonei „Mūro ekspertai“ sumokėta 53 948 eurai, „Alavas“ – 89 236 eurai, „Cezis“ – 72 452 eurai, „Baltic Construction Group“ – 75 077 eurai, „Gerbūvio darbai“ – 29 699 eurai.

Naujausias sandoris sudarytas 2019 metų kovo 25 dieną. Iš „Gerbūvio darbų“ įsigyta medžiagų ir paslaugų už 35 663 eurus. Bendra išlaidų suma sudaro 431 575 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (504)