Pagal Vyriausybės nutarimą, nuo trečiadienio iš savo gyvenamos savivaldybės žmogus galės išvykti tik dėl artimųjų giminaičių mirties, dirbti, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, arba dėl būtinosios medicinos pagalbos. Ribojimas netaikomas žmonėms, kurie vyksta į kitą savivaldybę, kurioje turi jiems priklausančio nekilnojamojo turto. Keliaujantys gyventojai su savimi turės turėti kelionės tikslą įrodantį dokumentą.

Bus nedidelių pokyčių autobusų tvarkaraščiuose

Keleivių vežimo asociacijos vadovas Gintaras Nakutis Delfi sako, kad pokyčiai autobusų tvarkaraščiuose priklauso nuo keleivių skaičiaus. Anot jo, keleivių vežėjai savo reisų skaičius buvo sumažinę nuo lapkričio mėnesio, kai tik buvo paskelbtas karantinas. Šiuo metu taip pat vyksta nedidelių korekcijų tvarkaraščiuose.

„Šiuo metu išlikę tik pusė visų reisų, kurie įprastai būdavo iki pandemijos. Asociacijos nariai per šią savaitę sumažino tik keletą procentų reisų. Dabar jų skaičius gali koreguotis į mažesnę pusę apie 5 proc. Tie pokyčiai, kurie bus dabar, laikysis iki švenčių, o sausį bus žiūrima, ką toliau daryti“, – pažymi jis ir priduria, kad vežėjai yra nusiteikę išlaikyti minimalų maršrutų tinklą, nes žmonėms vis tik reikia keliauti, gyvenimas visiškai nestoja.

G. Nakučio teigimu, autobusai šiuo metu važiuoja pustuščiai. Lyginant su keleivių srautu prieš pandemiją, dabar jų likę geriausiu atveju tik ketvirtadalis. Įsigaliojus naujiems ribojimams, prognozuoja, kad srautas dar labiau mažės.

Kautra

„Kautra“ per šventes reisų skaičiaus nemažins

Didžiausias Lietuvos tolimojo susisiekimo vežėjas „Kautra“, turintis daugiausiai maršrutų Lietuvoje, trečiadienį paskelbė, kad visi dabartiniai maršrutai galios ir per šventes – nekeis tvarkaraščio ir nebemažins reisų skaičiaus. G. Nakutis pažymi, kad po švenčių bendrovė stebės situaciją: jei keleivių nebus, gali būti mažinamas reisų skaičius.

„Tarpmiestinio susisiekimo reisų skaičiaus pakeitimai jau anksčiau buvo atlikti dėl sumažėjusio keleivių kiekio, prieššventiniu laikotarpiu jokių papildomų pakeitimų neplanuojame. Visi autobusai, kurie važiuos rytoj, važiuos ir šventiniu laikotarpiu“, – pranešime žiniasklaidai teigia „Kautra“ generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

„Toks“ sumažino 4 reisus

Kitos keleivių vežimo bendrovės „Toks“ vadovas Arūnas Indrašius Delfi pasakoja, kad nuo šeštadienio mažės 4 reisai. Kol kas bendrovė kitų pakeitimų nenumato ir krypčių neuždaro.

„Kai prasidėjo karantinas, mažinome 45 proc. reisų visomis kryptimis, nuo šeštadienio sumažinsime dar keturiais. Sumažinome į Klaipėdą (iš Vilniaus – Delfi) labai ankstyvą 6 val. reisą, žmonėms nepatogu, tačiau lieka 6:40 val. ir 7 val. reisai“, – sako A. Indrašius.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu keleivių srautas kritęs iki 60-70 proc., lyginant su praėjusiais metais.

„Vakar ir užvakar buvo didesnis judėjimas, o šiandien jis jau mažėja“, – priduria „Toks“ vadovas.

Mažės ir traukinių reisų skaičius

„Lietuvos geležinkelių“ komunikacijos departamento atstovė Rūta Atroškaitė Delfi komentavo, kad apie traukinių tvarkaraščių pokyčius gyventojai bus informuoti iki penktadienio.

„Norime penktadienį informuoti žmones, kad jie galėtų susiplanuoti būtinąsias keliones kitai savaitei. Maršrutai išlieka – žmonės iš taško A į tašką B tikrai galės vykti, tačiau, tikėtina, kad mažės reisų skaičius. Tai reiškia, kad jei iš taško A į tašką B per dieną galėjai keturis kartus nuvažiuoti, tai dabar bus galima du arba tris kartus“, – pažymi ji.

Lietuvos geležinkeliai

Keleivių vežėjų atstovas G. Nakutis atkreipia dėmesį, kad keleiviai gali stebėti informaciją – visose autobusų stotyse ir vežėjų internetinėse svetainėse galima rasti informacijos apie tvarkaraščių pokyčius.

Vežėjai neturi teisės tikrinti keleivių

Kaip bus tikrinami keleiviai, vykstantys tarpmiestiniais autobusais ar traukiniais, vežėjai tiksliai atsakyti negalėjo. G. Nakučio teigimu, vežėjai turi tik teisę keleivio paklausti ir priminti, kad jei važiuoja be rimto reikalo, gali kilti problemų. Vairuotojas nepriimti keleivio ir tikrinti jo dokumento neturi teisės.

„Pats keleivis turi suprasti, ar jis turi pagrindą vykti į kitą savivaldybę. Informacija bus skelbiama autobusų stotyse, vairuotojai irgi atkreips keleivių dėmesį ir paklaus, ar jie turi pagrindą vykti.
Policija gali patikrinti, jei neturės pagrindo, keleivis turės sugrįžti atgal į savo gyvenamąją vietą. Kam pačiam žmogui darytis problemų?“ – sako vežėjų atstovas.

Pašnekovas užsimena, kad pavasarį, per Velykas, esant griežtiems apribojimams dėl judėjimo, vyko policijos patikrinimai autobusams atvykus į stotį.

„Toks“ vadovas taip pat sutinka, kad vairuotojai negali tikrinti kiekvieno keleivio, kur jis vyksta. Vairuotojas esą atsakingas už saugų įlaipinimą ir susodinimą viduje, tad papildomoms procedūroms laiko jis neturi.

„Niekas nesprendžia dėl keleivių. O jei keleivis nesugebės tiksliai įrodyti, dėl ko jis važiuoja. Galbūt žmogui atrodo, kad jis važiuoja su tikslu. Jei autobusą policija sustabdo vidury lauko, tai keleivį paleis eiti laukais? Šiuos dalykus apie keleivius visada pamiršta. Autobusais keliauja ir pagyvenę žmonės, klausimas, ar jie iki galo bus supratę tvarką. Atgal autobusas grįžti negali, jei išlaipino, turės eiti pėsčiomis“, – dėmesį atkreipia A. Indrašius.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovės žiniomis, pagal Vyriausybės tvarką, patikros bus vykdomos įvažiuojant į miestus, keliaujant tik su lengvaisiais automobiliais.

„Apie tarpmiestinio susisiekimo viešuoju transportu patikras nėra kalbama, paliekamas sąmoningumo aspektas. Kiek turime informacijos iki šiandienos, traukinių ar autobusų keleivių patikros nebuvo planuojamos“, – sako R. Atroškaitė.

Anot jos, „Lietuvos geležinkeliai“ tikrinti keleivių negali: „Mes galime tik užtikrinti, kad kelionė būtų saugi: išlaikomas atstumas, t. y. srauto valdymas, kaukių dėvėjimas, rankų dezinfekavimas. Tai mūsų galioje ir valioje – rūpintis, kad kelionė būtų saugi. Tačiau keleivių tikrinti – prašyti žmogaus įrodyti, ar jo kelionė yra būtinoji, ar ne, – negalime.“

Visur gali būti tikrinami: stotyse, poste. Poste visi bus tikrinami, kurie pravažiuoja. Gali ir šiaip bet kur kelyje sustabdyti.
Ramūnas Matonis

Policija: bus tikrinami ir autobusų bei traukinių keleiviai

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovo Ramūno Matonio teigimu, policijos pareigūnai gali tikrinti ir keleivius, vykstančius autobusais ir traukiniais. Jei keleiviai neturės dokumentų, teks išlaipinti.

„Visur gali būti tikrinami: stotyse, poste. Poste visi bus tikrinami, kurie pravažiuoja. Gali ir šiaip bet kur kelyje sustabdyti.

Su traukiniais sudėtingiau patikrinti keleivius, bet galimybių yra. Gali policija tikrinti atvykusius į stotį keleivius, kurie išlips iš traukinio. Gali ir stotelėse tikrinti“, – pažymi R. Matonis.

Policija keleiviams pataria apie visa tai pagalvoti prieš planuojant kelionę ir lipant į autobusą ar traukinį.

„Prašome gyventojų pagalvoti prieš keliaujant, ar tikrai turi reikiamus dokumentus. Jeigu senas žmogus, vidury laukų nepaliksim. Jei yra galimybių, patys policijos pareigūnai gali pavežti iki artimiausios stotelės, kad jis galėtų grįžti atgal. Kiekvienu atveju pareigūnai spręs individualiai“, – sako jis.

Policija iki sugriežtinimų galiojimo pabaigos sausio pradžioje artėjančius kelis savaitgalius ir šventiniu laikotarpiu žada įrengti apie 250 kontrolės postų, budės iki 900 ekipažų. Policijai taip pat talkins karo policija, pasieniečiai, savivaldybių administracijos, šauliai ir kitos organizacijos. Žmonių prašoma su savimi turėti dokumentus, įrodančius galimybe vykti į kitą savivaldybę, arba jų nuotraukas.

Sugriežtino patikrą prie įvažiavimų į miestus

Delfi primena, kad pirmadienį Vyriausybė apsisprendė, kad, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą Lietuvoje, gyventojams be itin svarbių priežasčių draudžiama palikti savo savivaldybę. Tiesa, tokie ribojimai turi išimčių. Žmonės gali keliauti darbo reikalais, gali vykti į gydymo įstaigas ar artimųjų laidotuves.

Kaip antradienį informavo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, policija savivaldybėse organizuos stacionarius kontrolės postus prie visų savivaldybių ir kontroliuos įvažiuojančias transporto priemones, bus įrengta apie 250 kontrolės postų. Policija planuoja, kad kontrolės postai bus įrengti tik savaitgaliais ir švenčių dienomis. Tačiau ir visomis sugriežtinto karantino dienomis dirbs ir sustiprintos policijos pajėgos.

Patikra vyks nuo gruodžio 18 d., 13 val., iki gruodžio 20 d., 21 val., bei nuo gruodžio 23 d., 13 val., iki 27 d., 21 val. Judėjimo ribojimo kontrolė taip pats vyks nuo gruodžio 31 d., 13 val., iki sausio 3 d., 21 val.

„Jeigu įprastomis dienomis į mūsų gatves išvažiuoja 750 ekipažų, tai šiomis dienomis išvažiuos 920 ekipažų. Kalbant apie kitas dienas, bus vykdoma kontrolė mobiliuoju principu, taip pat į gatves išvažiuos papildomai 60 ekipažų“, – aiškino ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)