Šalies avarijų penkerių metų statistikos analizė rodo, kad netrukus ne tik pasitiksime Mokslo ir žinių šventę, bet ir išgyvensime akistatą su padidėjusia eismo įvykių tikimybe. Tyrimų duomenimis, rugsėjo pradžioje, palyginti su pirma rugpjūčio savaite, avarijų skaičius šalies keliuose išauga beveik penktadaliu, o didžiuosiuose miestuose, pavyzdžiui, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, nelaimių skaičius šokteli net 30 procentų. Viena avaringiausių dienų - pati Rugsėjo pirmosios šventė. Tądien eismo įvykių tikimybė, palyginti su šiaip rugpjūčio šiokiadieniu, šokteli net iki 36 procentų.

Grėsmingos tendencijos

Įvertinti riziką ir numatyti nerimą keliančias tendencijas galėtume prisimindami praėjusių metų rugsėjo eismo įvykių statistiką. Prieš metus rugsėjį įvyko 663 eismo įvykiai, žuvo 58 ir buvo sužeisti 846 žmonės. Neblaivūs vairuotojai praėjusių metų pirmąjį rudens mėnesį sukėlė 56 avarijas, nusinešusias 33 gyvybes. Dar beveik šimtui sužeistųjų apie jas primins randai ir sužalojimai. Rugsėjį keliuose padaugėja vaikų ir tai, skaudžiausia, gerokai pailgina eismo įvykių statistikos sąrašą. Praėjusį rugsėjį vaikai pateko į 69 eismo įvykius, daugiau kaip pusę jų sukėlė patys.

Rengs budėjimus

Susisiekimo ministerijos potvarkiu valstybinės įmonės "Regiono keliai" padaliniai iki rugsėjo pirmosios privalėjo perdažyti perėjas, atnaujinti suniokotus arba pastatyti naujus kelio ženklus, greta mokyklų esančius kelius papildomai apsaugoti greičio mažinimo įrenginiais, vadinamaisiais gulinčiais policininkais. Kartoninių policininkų, kaip ankstesniais metais, perėjose ir kelių, vedančių į mokyklas, sankryžose neišvysime. Šiemet pasirinkta kur kas veiksmingesnė ir kitų šalių jau seniai patikrinta priemonė - budėjimai. Juose dalyvaus ne tik policijos pareigūnai. Didžiausias pilietinės atsakomybės krūvis teks savanoriams ir policijos rėmėjams - ne tik suaugusiesiems, bet ir aukštesniųjų klasių moksleiviams.

Sutelktomis pajėgomis

Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininko pavaduotojo Gintaro Aliksandravičiaus teigimu, rugsėjo 1-10 dienomis vyksiančią akciją "Saugiai į mokyklą, saugiai į namus" bus sutelktos maksimalios viešosios ir eismo tvarkos sergėtojų pajėgos. Geltonųjų mokyklinių autobusiukų vairuotojams teks iš anksto atsisakyti minties sėsti prie vairo "su kvapeliu". Vaikus vežančių transporto priemonių techninei būklei nustatyti policininkams talkins techninių apžiūrų centrų darbuotojai. "Vargu ar pasiektume gerų rezultatų eismo saugumą didindami vien policijos pastangomis. Daug ką lemia ir mokyklų vadovai, savivaldybių švietimo skyrių darbuotojai", - sako G.Aliksandravičius. Visą rugsėjį policijos pareigūnai mokyklose rengs pokalbius saugaus eismo temomis.

1694 lapeliai

Rugsėjį gerokai pagausės eismo saugumo akcijų. Didesnėse žmonių susibūrimo vietose Susisiekimo ministerijos atstovai demonstruos įrenginį, atskleidžiantį saugos diržų veiksmingumą.

Per kitos akcijos - "Apsaugok mane" - pristatymą vaikai, siekdami atkreipti vairuotojų dėmesį, "norų medžius" papuoš 1694 lapeliais. Kiekvienas ant lapelio užrašytas vaiko noras - prašymas jį apsaugoti nuo neatsargių vairuotojų. Teatralizuoto renginio metu vaikų norais papuošti medeliai bus palydėti prie judriausių perėjų, esančių šalia mokyklų.