Didžioji dalis surinktų lėšų bus investuojama į infrastruktūrą, siekiant apsaugoti aplinką nuo žalingo transporto poveikio bei siekiant darnaus vystymosi.

Kaip veiks sistema?

Visos transporto priemonės turės pasirūpinti specialiu GPS siųstuvu, kurį reikės vežiotis kabinoje. Šis prietaisas sukurtas taip, kad galėtų veikti ir su kitomis kelių mokesčių sistemomis, tiek prancūziškomis, tiek ir kitų šalių. Jį įdiegti be problemų galės patys vairuotojai. Registracijos metu kiekvienas toks prietaisas bus priskirtas konkrečiai transporto priemonei. Jame bus įrašomas transporto priemonės registracijos numeris, ašių skaičius, maksimali transporto priemonės masė ir kita techninė informacija.

Satelitinės sistemos ir kabinoje esančio prietaiso pagalba bus galima nustatyti, kada transporto priemonė keliauja mokamais keliais ir kokį atstumą įveikia. Šalia mokamų kelių bus 173 stacionarūs ir 500 mobilių patikros taškų, kurie suderins informaciją su GPS signalu gaunama informacija ir nustatys ar prietaisas funkcionuoja be priekaištų.

Mokesčių paskaičiavimas

Centrinė sistema suskaičiuos tikslius mokesčius transporto priemonei ir tuomet sąskaitos bus išsiųstos kelių naudotojams. Taip pat bus galimybė sumokėti už keliavimą iš anksto. Tokiu atveju reikalinga suma bus automatiškai nuskaičiuota iš vežėjo iš anksto papildytos sąskaitos.

Mokesčiai bus skaičiuojami už kiekvieną įveiktą kilometrą. Jie bus diferencijuoti ir priklausys nuo transporto priemonės klasės, ašių skaičiaus, maksimalios masės ir emisijos klasės. Kai kuriuose regionuose mokesčiai pagal nustatytą tvarką galės būti mažesni. Tikslių įkainių prancūzai kol kas nepateikė, tačiau žada tai padaryti artimiausiu metu.

Kai kurios transporto priemonės bus atleistos nuo šių mokesčių. Planuojama, kad tai bus armijos automobiliai, viešasis transportas ar kitas transportas skirtas gabenti žmonėms bei transporto priemonės, kurios atlieka visuomenei svarbias paslaugas. Šis sąrašas taip pat dar bus patikslintas.

Registruotis ir užsisakyti reikiamą įrangą bus galima internetu, telefonu arba specialiuose kelių operatoriaus postuose Prancūzijos keliuose. Šiuo metu šių postų tinklas yra kuriamas. Daugybė operatoriaus atstovybės taškų bus įrengta šalia mokamų kelių ir Prancūzijos sienos. Šiuose postuose likus keletui mėnesių iki sistemos veikimo pradžios, jau bus galima tvarkytis dokumentus ir įsigyti reikiamą įrangą. Internetu tą patį bus galima pradėti daryti likus 6 mėnesiams. Tikimasi, kad ekologiniai mokesčiai bus pradėti rinkti 2013 m. viduryje.