Paraiškas gauti 1000 eurų kompensacinę išmoką už seno taršaus automobilio sunaikinimą ir naujo įsigijimą gyventojai pradėjo teikti nuo lapkričio 4 dienos. Iki šiol užregistruoti 32 prašymai. Aplinkos ministerijos teigimu, artimiausiu metu visos šios paraiškos bus patvirtintos ir jiems bus išmokėtos 1000 eurų kompensacinės išmokos.

Vienas asmuo gali gauti tik vieną 1000 Eur išmoką. Automobilis su tuo pačiu VIN numeriu taip pat gali būti kompensuojamas tik vieną kartą. Paraiškos priimamos iki 2019 m. gruodžio 31 d., 12 val. Paraiškų priėmimo etapas gali baigtis ir greičiau, jei bus maksimaliai išdalinta visa numatyta parama. Šiais metais numatyta kompensacijoms skirti 5 mln. Eur, tad maksimaliai kompensacijos gali būti išmokamos 5000 asmenų.

Kas gali pretenduoti į kompensaciją?

Kaip skelbta, išmokas galima gauti įsigyjant M1 klasės transporto priemonę, kurios bendras išmetamas anglies dioksido CO2 kiekis ne didesnis kaip 130 g/km. Automobilio pirmosios registracijos data ES turėtų būti 2013 m. sausio 1 d. arba vėlesnė, jis varomas vien tik benzinu, dujomis (gamtinėmis arba suskystintomis), etanoliu, elektra arba be benzino dar ir dujomis (gamtinėmis arba suskystintomis), etanoliu, elektra. CO2 kiekio ir pirmosios registracijos datos kriterijai netaikomi elektromobiliams.

Mažiau taršus automobilis turi būti įsigytas ne anksčiau kaip šių metų spalio 17 dieną.

Taip pat norint gauti kompensaciją, senas taršus automobilis turi būti ne anksčiau nei spalio 17 dieną priduotas sunaikinti ir išregistruotas. Visi reikalavimai plačiau aprašyti čia.

Praneša apie rizikas dėl kompensacijų grąžinimo

Išplatintame pranešime spaudai raginama atkreipti dėmesį, kad eksploatuoti netinkamų transporto priemonių surinkimu mūsų šalyje gali verstis 481 įmonė, tačiau dauguma jų yra tik atliekų surinkėjai arba vežėjai, tačiau – ne atliekų perdirbėjai. Nurodoma, kad tikrų atliekų tvarkytojų šiame sąraše yra beveik 50 įmonių ir tik dvi iš jų turi Aplinkos apsaugos agentūros suteiktą teisę išrašyti ne tik automobilio sunaikinimą, bet ir atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus.

„Seną automobilį priėmusi įmonė gali išrašyti pažymą apie jo sutvarkymą, tačiau šiuo metu rinkoje situacija tokia, kad visiškai garantuoti, jog priduotos transporto priemonės atliekos bus tinkamai sutvarkytos, gali vos dvi įmonės. Paaiškėjus, kad automobilį priėmusi įmonė atliekas sutvarkė netinkamai, jį pridavusiam gyventojui tektų kompensaciją grąžinti, nes, pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, už galutinį atliekų sutvarkymą yra atsakingas atliekų turėtojas. Šiuo atveju – automobilį priduodantis asmuo“, – pranešime spaudai cituojamas įmonės „Žalvaris“ komercijos direktorius Paulius Repšys.

Pretenduojant gauti kompensaciją, senasis taršus automobilis turi būti sunaikintas pagal Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo taisykles, o jo savininkas turi gauti tokio sunaikinimo pažymėjimą, su kuriuo transporto priemonę reikia išregistruoti iš Valstybės įmonės „Regitra“ tvarkomo Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registro.

Informuojama, kad automobilį sunaikinimui galima priduoti bet kokios techninės būklės: važiuojantį ar nevažiuojantį, sveiką ar po eismo įvykio, eksploatuotą bent metus ir turėjusį galiojantį techninės apžiūros taloną iki 2019 m. spalio 17 d.

Vyriausybės balandį patvirtintame Nacionaliniame oro taršos plane šioms kompensacijoms iki 2021 metų numatoma iš viso skirti 30 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)