Volstritas abejoja, ar JAV centrinis bankas per ketvirtadienio posėdį padidins trumpalaikes palūkanų normas, visų pirma dėl nuolatinio pasaulinės ekonomikos būklės neapibrėžtumo ir situacijos finansų rinkose, kurios septynerius metus naudojosi vyriausybės lengvos pinigų politikos privalumais, - rašo laikraštis. - Iškart keletas garsiųjų finansų sektoriaus dalyvių pareiškė, kad didinti palūkanų normas dabartinėmis aplinkybėmis bus neprotinga, ir netgi tie verslininkai, kurių verslas tik išloštų padidinus palūkanų normas, abejoja, ar ketvirtadienį bus priimtas toks sprendimas“.

„Aš to nedaryčiau“, - interviu laikraščiui sakė „Goldman Sachs Group“ vykdomasis direktorius Lloydas Blankfeinas. Jo nuomone, atlyginimų augimas išlieka vangus, o tai byloja apie silpną darbo rinką ir vangią infliaciją šalyje.

Buvęs JAV finansų sekretorius, Harvardo universiteto profesorius Lawrence Summers teigia, kad esant tokiai infliacijai „ne laikas“ JAV centriniam bankui „spausti stabdžius“.

JAV draudimo bendrovės „MetLife Inc“ vykdomasis direktorius
Stevenas Kandarianas tvirtina, kad "JAV centrinis bankas greičiausiai užims laukimo poziciją, atsižvelgdamas į pastaruoju metu fiksuojamus svyravimus rinkoje“. Kaip primena laikraštis, paprastai, kai didinamos palūkanos, draudikai iš to laimi.

2015 m. pradžioje dauguma ekonomistų prognozavo, kad JAV bazinė palūkanų norma bus didinama apie metų vidurį. Tačiau po ekonominio nuosmukio, užfiksuoto pirmąjį ketvirtį, terminai buvo nukelti iki rugsėjo.

Nuo 2008 m. 0-0,25 proc. JAV bazinė palūkanų norma nebuvo keičiama. Ir vis dėlto Centrinis bankas vykdo kiekybinio švelninimo politiką, supirkęs aktyvų už maždaug 4,5 trln. dolerių.

Kiek anksčiau JAV finansinė valdžia buvo nurodžiusi dvi sąlygas, būtinas tam, kad būtų padidinta palūkanų norma - pirma, turi pagerėti situacija darbo rinkoje, antra - infliacijos rodiklis turi priartėti prie planinio 2 proc. lygio, kurio jis nesiekia jau daugiau kaip trejus metus.

Šiuo metu nedarbas JAV sudaro 5,1 proc., - tai žemiausias rodiklis nuo 2008 m kovo; prognozuojamas 3,7 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas, todėl ekspertų nuomone, JAV centrinis bankas gali atsisakyti neįprastų antikrizinių priemonių, įskaitant ir kone nulinį lygį siekiančią palūkanų normą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)