Vokietijoje optimizmo banga jautėsi iš automobilių pramonės sektoriaus, kuris buvo stumiamas „Volkswagen AG“ (+4,39 proc.). Bendrovė šiuo metu deda visas pastangas sureguliuoti biudžetą, karpant investicinius tyrimų ir pažangos projektus.

Tokių veiksmų imamasi dėl taršos skandalo, kuris gali pareikalaut nemažų pinigų srautų baudoms sumokėti. Taip pat bendrovė nurodo, kad yra numačiusi didinti pardavimų pajėgumus Kinijoje, užsiimant nepilnai išnaudotą rinkos dalį.

JAV akcijų rinkos dieną užbaigė su nežymių kritimu, S&P 500 vertei mažėjant -0,11 proc., o Dow Jones traukiantis -0,02 proc.

Šalyje buvo paskelbta, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius buvo 1,8 proc. mažesnis nei prieš savaitę, o šalies ateities tendencijų rodiklis persisvėrė iš -0,2 proc. į 0,6 proc. (prognozė 0,5 proc.), brėžiant kryptį, kad ekonominiai rodikliai yra teigiame kelyje. Taigi JAV rodikliai rodo, kad ekonomika vis tvirčiau stojasi ant kojų ir galima laukti gruodžio mėnesį bazinės palūkanų normos pakėlimo.

Šiandien svarbesnės informacijos sulauksime iš Europos, kur paaiškės kaip apsikeitė euro zonos vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas. Analitikai tikisi, kad šis rodiklis didės nuo -7,7 iki -7,5. Jeigu ši statistika pasitvirtintų, tai būtų teigiamas ženklas, kuris tam tikra dalimi įpūstų optimizmo į prekybą akcijų rinkose.

Valiutų rinkos

Vakar dieną euras prieš JAV dolerį stiprėjo 0,69 proc., valiutų EUR/USD santykiui kylant iki 1,0735 ribos. Šiandien ryte šis kursas sumažėja ir ieško krypties ties 1,0700.

Šiandien dienos pradžioje sulauksime ECB atstovų pasisakymų, investuotojams tikintis išgirsti ar imamasi aktyvesnio euro zonos ekonomikos skatinimo. O FED‘o atstovai dalyvaus diskusijoje, kurioje bus aptariama esama JAV ekonomikos padėtis.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną trijų Baltijos šalių prekybos aktyvumas nebuvo didelis, bendrai apyvartai pasiekiant 406,4 tūkst. eurų, Baltic Benchmark krentant -0,09 proc.

„Tallinna Kaubamaja Grupp“ pozicijoje buvo sudaryti tiesioginiai sandoriai, kurie šią bendrovę pagal aktyvumą (117 229 EUR) išstūmė į pirmąją vietą, akcijos kainai išliekant stabiliai ties 6,55 euro/vnt. Ketvirtadienį dideliu akcijos vertės šuoliu pasižymėjo „Vilniaus baldai“ (+6,21 proc.), apyvartai pasiekiant 32,4 tūkst. eurų.

Investuotojus pradžiugino eilinio visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimų projektai, kuriuose nurodyta, kad yra numatytas paskirstyti pelnas dividendais, mokant 1 eurą už turimą akciją.

Šiandien ryte „Šiaulių bankas“ (-0,66 proc.) išplatino 9 mėnesių tarpinė informaciją.

Prieš mėnesį buvo išplatinti neaudituoti devynių mėnesių veiklos rezultatai, todėl ši statistika neturėtų sukelti didesnio investuotojų susidomėjimo.

Penktadienį galime sulaukti bendrovių „Pro Kapital Grupp“ ir „Rigas juvelierizstradajumu rūpnica“ devynių mėnesių tarpininkės veiklos informacijos.