Nepaisant nedidelio prieaugio penktadienį, Europos akcijų rinkos jau antrą savaitę užbaigė nusidažiusios raudonai: indeksas Stoxx Europe 600 per praeitą savaitę neteko 0.7 proc. vertės, užsidarydamas ties 309.89 punktais. Investuotojų nerimą dėl nesibaigiančių ginčų apie naują JAV Vyriausybės biudžetą sustiprina ir artėjanti skolos limito problema. Artėjantis įmonių rezultatų skelbimo sezonas verčia kai kuriuos analitikus sunerimti dėl pelno tikslų vykdymo, o tai taip pat sukuria spaudimą akcijų kainoms.

Nauja savaitė Azijoje prasidėjo neigiamomis nuotaikomis, rinkų dalyviams toliau nerimaujant dėl galimo chaoso, kuris kiltų, jei JAV iždas paskelbtų defoltą savo įsipareigojimams, kurie siekia 16.7 trln. JAV dolerių. MSCI Asia Pacific indeksas buvo nukritęs 0.9 proc. iki 137.91 punktų 7:53 val. Lietuvos laiku. Tiesa, Kinijos akcijų rinkos šiandien uždarytos dėl nacionalinės šventės, tačiau likusios pagrindinės regiono biržos akivaizdžiai rodo investuotojų nerimą dėl rizikingų aktyvų kainų, kurias įtakoja politinė JAV krizė.

Baltijos regione

Teigiamos nuotaikos užvaldė investuotojus Baltijos rinkose penktadienį dviems iš trijų šalių indeksų rodant teigiamą pokytį. Bendra sandorių vertė siekė 746 tūkst. EUR, o aktyvumu labiausiai pasižymėjo Talino vertybinių popieriu birža, kurioje 158 sandoriais perleista akcijų už 423 tūkst. EUR. Indeksas OMX Tallinn penktadienį kilo į viršų 0.1 proc., iš viso per savaitę pabrangęs 0.16 proc. Pirkėjų aktyvumas pakėlė Olympic Entertainment Group akcijų vertę 1 proc. iki 1.96 EUR, pasiekus 121 tūkst. EUR apyvartą. Tuo tarpu Tallinna Vesi suprekiauta už 100 tūkst. EUR, nepasikeitusia kaina – 10.4 EUR už akciją. Tallink Grupp penktadienį paskelbta keleivių ir krovinių gabenimo statistika investuotojų per daug nestebino, todėl akcijos vertė keitėsi minimaliai (+0.2 proc., iki 0.956 EUR), o sandorių vertė siekė 76 tūkst. EUR.

Vilniaus indeksas OMX Vilnius pigo 0.1 proc., apyvartai pasiekus 290 tūkst. EUR, o aktyviausia prekyba vyko City Service ir Aprangos vertybiniais popieriais, tačiau nei vienos bendrovės akcijų kaina dienos pabaigoje nerodė pokyčio, ir užsidarė ties 1.86 EUR ir 2.55 EUR už akciją, atitinkamai, esant 86 tūkst. EUR ir 48 tūkst. EUR apyvartoms.

Latvijos indeksas OMX Riga kilo labiausiai, penktadienio uždarymo metu rodydamas teigiamą 0.8 proc. prieaugį. Apyvartos, tradiciškai, nebuvo didelės, o trys ketvirtadaliai nuo visos 22 tūks. LVL biržos sandorių sumos atiteko Olainfarm akcijoms, kurių vertė smuko 0.4 proc. iki 4.83 LVL už akciją.