Lietuva

Daugiausia šiandien prekiauta „City Service“ akcijomis, kuriomis sudaryta sandorių už 106,2 tūkst. eurų. Akcijos kaina kilo 3,2 proc. iki 1,95 eurų. Primintina, kad penktadienį bendrovė pranešė, kad parduoda 75 proc. atliekų surinkimu užsiimančios dukterinės bendrovės „Ecoservice“ akcijų, o pati pasilieka netiesiogiai valdyti 25 proc. įmonės akcijų. Viso sandorio vertė sudaro 56,6 mln. Lt ir panašu, kad investuotojai tokį „Ecoservice“ įvertinimą priėmė palankiai. Be to, šiandien pagaliau nebeliko aktyvių pardavėjų ties 1,9 eurų kartele, o tai leido akcijos kainai šiandien šoktelti 3,2 proc. iki 1,95 eurų. Aktyviau prekiauta ir Šiaulių banko akcijomis, kurios šiandien pigo 2,3 proc. ir akcijos kaina jau nusileido žemiau 0,3 eurų. Pastarosiomis dienomis žiniasklaidoje daug kalbama apie banko veiklus planus šiems metams, bet panašu, kad investuotojai kol kas nėra pernelyg optimistiški banko akcijų atžvilgiu ir, matyt, lauks, kada pagaliau pažadai taps realybe ir bankas parodys daug stipresnius pelno rezultatus. Pigo ir „Panevėžio statybos tresto“ akcijos, kurios dar neskelbė 2013 m. IV ketv. finansinių rezultatų. Tikėtina, kad PST grupės pelningumą vėl prislėgs silpnėjęs Rusijos rublis lito atžvilgiu.

Daugiausia šiandien pigo „Amber Grid“ akcijos – jų kaina krito 2,7 proc. Tam didžiausią neigiamą įtaką galėjo turėti pranešimai, kad Energetikos ministerija yra pateikusi pasiūlymą įtraukti „Amber Grid“ bendrovę į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą (jame jau yra „Lietuvos dujos“). Siūloma, kad valstybei tiesiogiai ar netiesiogiai įsigijus tokių įmonių balsų daugumą (>1/3 balsų bendrovėje), ji būtų atleidžiama nuo pareigos privalomai supirkti likusių įmonės akcininkų akcijas, ką dabar reglamentuoja Vertybinių popierių įstatymas. Tai yra blogos naujienos smulkiesiems „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcininkams, nes jeigu šis įstatymas būtų priimtas, valstybei nereikėtų skelbti oficialaus pasiūlymo, jeigu ji šiais metais per UAB „EPSO-G“ ir UAB „Lietuvos energiją“ atitinkamai perimtų „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcijas iš „Gazprom“ ir/arba „E.ON  Ruhrgas“ ir pagal dabartinius įstatymus turėtų skelbti oficialius pasiūlymus dėl likusių akcijų išpirkimo. Beje, neigiamos įtakos „Amber Grid“ akcijoms galėjo turėti ir premjero komentarai apie tai, kad „Gazprom“ siūlymai dėl galimų nuolaidų kertasi su ES III Energetikos paketo reikalavimais, tad akivaizdu, kad aiškaus sprendimo dėl „Gazprom“ valdomų „Amber Grid“ akcijų išpirkimo dar nėra.

Estija

NASDAQ OMX Talino biržoje šiandien buvo labai aktyvi po vakar nevykusios prekybos dėl švęstos Nepriklausomybės dienos. Iš viso sudaryta sandorių už 939,2 tūkst. eurų. Keturių bendrovių akcijų prekybos apimtys perkopė 100 tūkst. eurų kartelę. Daugiausia prekiauta „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, kurios šiandien brango 0,5 proc. iki 1,92 euro. Bendrovė poryt skelbs 2013 m. IV ketv. finansinius rezultatus, kurie, tikėtina, neturėtų labai nustebinti, nes jau anksčiau skelbtas pajamų rezultatas žada nedidelį EBITDA augimą. Šiandien ir vėl smarkiai pigo „Silvano Fashion Group“ akcijos. Jų kaina nusirito 1,7 proc. iki 2,35 euro. Toks akcijos pigimas nemažai susijęs su Rusijos, kurioje gaunama daugiausia pajamų, rublio pigimu euro atžvilgiu bei abejotinomis šalies augimo galimybėmis šiais metais.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržoje šiandien apyvartos buvo didesnės nei vakar – apyvarta siekė 38 tūkst. eurų. Šįkart 10 tūkst. eurų kartelę perlipo dviejų bendrovių vertybiniai popieriai – farmacijos grupės „Olainfarm“ ir stiklo pluošto „Valmieras Stiklas Skiedras“ akcijos. Pirmosios bendrovės akcijos šiandien koregavosi 0,6 proc., o antrosios liko nepakitusios. Šios įmonės dar nėra skelbusios 2013 m. IV ketv. finansinių rezultatų.