Lietuva

Aktyviausiai prekiauta „Panevėžio statybos tresto“ vertybiniais popieriais, jų vertė išaugo 6,59 proc. iki 0,97 euro už akciją; penktadienį šių akcijų kaina buvo nusileidusi iki 0,9 euro. Taip pat brango ir „City Service“ (+2,34 proc.), „Aprangos“ (+3,19 proc.), „Teo LT“ (+1,41 proc.), „Grigiškių“ (+1,45 proc.), Šiaulių banko (+0,72 proc.), „Vilkyškių pieninės“ (+1,58 proc.) vertybiniai popieriai. Dėmesio nestokojo ir energetikos sektorius – „Lesto“ akcijų vertė kilo 2,16 proc., „Lietuvos energijos gamybos“ – 1,85 proc., „Litgrid“ – 3,72 proc. Pastaroji bendrovė penktadienį po prekybos pranešė siūlysianti skirti 112 mln. litų dividendų išmokoms. Šiemet energetikos sektoriaus bendrovės džiugina investuotojus siūlomais solidžiais dividendiniais pajamingumais. Lietuvos apeliacinis teismas atmetė „Plass Investments Limited“ ieškinį dėl įmonių grupės „Alita“ 2011 m. neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimų. Investuotojai kol kas atsargiai renkasi bendroves, nerimaudami, kaip toliau rutuliosis padėtis Kryme ir kaip tai paveiks bendrovės, kurių veikla glaudžiai susijusi su Ukraina ir Rusija.

Estija

NASDAQ OMX Talino biržos apyvarta buvo solidi – 1,5 mln. eurų. Atlikti 463 sandoriai, indekso vertė šoktelėjo 0,7 proc. Aktyviausiai prekiauta „Olympic Entertainment Group“ ir „Tallink Grupp“ akcijomis, jų vertė kilo atitinkamai 0,55 proc. ir 0,13 proc. Pagaliau palaikymo sulaukė „Silvano Fashion Group“ vertybinių popierių kaina, ji kilo 4,09 proc. iki 1,78 euro už akciją. „Ekspress Grupp“ pateikė priešpriešinį ieškinį „Eesti Meedia“ – po šios naujienos įmonės akcijos brango 3,96 proc. Nuosaikus augimas fiksuotas „Tallinna Vesi“, „Tallinna Kaubamaja“, „Merko Ehitus“ pozicijose.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržos apyvarta perkopė 100 tūkst. eurų kartelę, indekso vertė nusileido 0,78 proc. Aktyviausiai prekiauta „Olainfarm“ akcijomis, jos brango 1,44 proc. Įmonė po prekybos pateikė puikių naujienų – praeito mėn. pardavimai augo 47 proc. Panašu, jog rytoj šioje pozicijoje matysime aktyvesnius investuotojų veiksmus. Toliau krenta „Latvijas Gaze“ akcijų kaina, šiandien fiksuota 2,19 proc. korekcija. Pardavinėti ir „Grindeks“ vertybiniai popieriai (-0,6 proc.).

Įmonių naujienos

Šiandien Latvijos farmacijos bendrovė „Olainfarm“ paskelbė, kad per vasario mėn. gavo 7,31 mln. eurų konsoliduotų pajamų, o tai yra 47 proc. daugiau nei prieš metus. Nekonsoliduotos pajamos siekė 6,3 mln. eurų, o metinis augimas sudarė 50 proc. Tokie „Olainfarm“ nekonsoliduoti pajamų rezultatai maloniai džiuginantys, o jų augimą labiausiai lėmė tai, kad 21 proc. augo pardavimo pajamos iš pardavimų Rusijoje bei tai, kad praėjusiais metais pardavimai Ukrainoje buvo visiškai minimalūs, o šiais metais siekė 1 mln. eurų. Tokios pajamos iš pardavimų Ukrainoje yra 20 proc. mažesnės nei sausį. Galima priminti, kad praėjusiame interneto seminare bendrovės vadovybė užsiminė, jog tikisi, kad artimiausiais mėnesiais pardavimai Ukrainoje sieks 0,7-1,0 mln. eurų, tad vasario mėn. pardavimus Ukrainoje dar galima vertinti kaip pakankamai neblogus, atsižvelgiant į susidariusią sudėtingą situaciją šalyje. Vasario mėn. konsoliduoti pardavimai Rusijoje ir Ukrainoje atnešė 47 proc. visų grupės pajamų. Taip pat nudžiugino ir pardavimai Latvijoje, kurie buvo net 29 proc. didesni nei prieš metus. Tai žada pakankamai neblogą 2014 m. I ketv. finansinį rezultatą, tačiau pelningumą mažins nuostolis iš neigiamų valiutų pokyčių. Ryt tikėtina teigiama reakcija į šiandien skelbtas naujienas.