Anksčiau šią savaitę ECB vadovas Mario Draghi pareiškė esąs įsitikinęs ECB monetarinė politikos efektyvumu ir jos teigiamu poveikiu euro zonos ekonomikai.

Portugalijoje vykstančios centrinių bankų vadovų konferencijos metu jis pažymėjo, kad euro zonos ekonomikos atsigavimas sukūrė galimybę mažinti ūkio stimuliavimo programos apimtis.

Rinka tokį M. Draghi pareiškimą traktavo kaip signalą, jog ECB jau greitai gali sugriežtinti savo monetarinę politiką, kad paskatino spartų euro brangimą.

Tačiau vėliau šaltiniai ECB pareiškė, kad rinka neteisingai suprato ECB vadovo žodžius, ir tai paskatino bendros Europos valiutos pigimą.

Ketvirtadienį euras JAV dolerio atžvilgiu vėl auga ir padidėjo nuo 1,1378 JAV dolerio trečiadienį iki 1,1402 JAV dolerio.

„Reikia kai ko daugiau už anoniminius ECB šaltinių pareiškimus, kad sumažėtų investuotojų noras ruoštis euro brangimui, – agentūra „Bloomberg“ cituoja valiutų rinkos ekspertą iš „Westpac Banking Corp“ Sidnėjuje Seaną Callow (Šoną Kelou). – Ekspertai mano, kad JAV federalinio rezervo sistema rugsėjį nedidins bazinės palūkanų normos, tačiau iš ECB jie tikisi kiekybinio švelninimo programos apimčių mažinimo plano.“

Analitikai mano, kad maža infliacija atgrasys JAV centrinį banką nuo dar vieno normos padidinimo, rašo „MarketWatch“.

Tuo tarpu Anglijos bankas greičiausiai jau greitai pradės didinti bazinę palūkanų normą, kuri šiuo metu siekia istorines žemumas – 0,25 proc., kalbėdamas Portugalijoje sakė Anglijos banko vadovas Markas Carney.

Jo teigimu, „tam tikras monetarinio stimuliavimo sumažinimas greičiausiai taps būtinu, jeigu veiksniai, trukdantys tai daryti, taps susilpnės“.

Didžiosios Britanijos centrinio banko vadovas įvardijo trys veiksnius, kurie galėtų turėti įtakos sprendimui dėl bazinės palūkanų normos: verslo investicijų augimas, atlyginimų augimas ir Jungtinės Karalystės ekonomikos reakcija į „Brexit“.

Reaguodamas į tokį pareiškimą svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu padidėjo nuo 1,2961 iki 1,2926 JAV dolerio.

Doleris jenos atžvilgiu ūgtelėjo nuo 112,30 iki 112,33 jenos. O euras jenos atžvilgiu pabrango nuo 127,77 iki 128,09 jenos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją