Tokią investuotojų reakciją lėmė iš Lietuvos banko gautas patvirtinimas dėl abiejų įmonių oficialių siūlymo cirkuliarų (plačiau apie tai įmonių naujienose). Iš aktyviau prekiautų akcijų labiausiai brango „Grigiškių“ akcijos – 3,83 proc., o akcijų apyvarta siekė 30 tūkst. eurų. Nuo metų pradžios šios akcijos spėjo pabrangti jau beveik ketvirtadaliu.

Brangusių akcijų buvo net dešimt kartų daugiau nei pigusių. Pigo vos dvi akcijos, tarp kurių buvo „Invaldos“ ir „Aprangos“ akcijos, pigusios 0,77 ir 0,58 proc.

Talino akcijų biržos indeksas sumažėjo 0,33 proc. iki 552,93 punkto, o bendra biržos apyvarta sudarė 296,8 tūkst. eurų ir buvo didžiausia tarp Baltijos akcijų biržų. Taline pigusių akcijų buvo dvigubai daugiau. Brango tik „Premia Foods“, „Nordecon International“ ir „Ekspress Grupp“ akcijos, brangusios 0,75 – 1,85 proc. ribose.

Didžiausiu neigiamu akcijų kainos pokyčiu išsiskyrė „Jarvevana“ akcijos – 11,06 proc. „Silvano Fashion Group“ akcijų apyvarta buvo didžiausia Taline ir sudarė 139 tūkst. eurų, o akcijų kaina sumažėjo 0,33 proc. iki 3 eurų už vieną paprastąją vardinę akciją. Kitų akcijų apyvarta buvo mažesnė nei 100 tūkst. eurų..

Rygos akcijų biržos indeksas sumažėjo 0,18 proc. iki 378,91 punkto, o bendra biržos apyvarta sudarė 28,8 tūkst. latų. Didžiausiu teigiamu akcijų kainos pokyčiu išsiskyrė „Talsu mezrupnieciba“ akcijos, brangusios 11,11 proc. Didžiausiu neigiamu akcijų kainos pokyčiu išsiskyrė „Rigas kugu buvetava“ akcijos – 1,69 proc. Aktyviausiai prekiauta „Latvijas Gaze“ akcijomis, kurių perleista už 21 tūkst. latų, o akcijų kaina sumažėjo 0,88 proc.

Šiandien Lietuvos bankas paskelbė patvirtinęs „FR&R invest” privalomų oficialių pasiūlymų dėl įmonių grupės „Alita“ (AGP1L) ir „Anykščių vyno“ (ANK1L) akcijų supirkimo. Nustatyta kaina neturėjo nustebinti investuotojų – ji, kaip ir žadėta, buvo paskaičiuota pagal svertinę šešių mėnesių šių bendrovių akcijų kainą rinkoje iki „FR&R Invest“ turimos skolos konvertavimo į akcijas. „Anykščių vyno“ akcijos bus superkamos, mokant už jas po 0,095 euro, o už Įmonių grupės „Alita“ akcijas po 0,616 euro. Supirkimas pagal įstatymą turi prasidėti ketvirtą darbo dieną po cirkuliaro patvirtinimo – t.y. ateinantį antradienį. Šie oficialūs pasiūlymai didesnės įtakos bendram rinkos aktyvumui daug įtakos neturės – laisvų Įmonių grupės „Alita“ akcijų vertė pagal patvirtintą supirkimo kainą sudaro vos 226,9 tūkst. eurų, o „Anykščių vyno“ apie 179 tūkst. eurų.

Nors Įmonių grupės „Alita“ akcijų supirkimo kaina yra ginčytina, tačiau Lietuvos bankas turi stipresnį pagrindimą, kodėl reikėjo nustatyti šią, o ne 1,563 eurų kainą, kuria „FR&R Invest“ konvertavo skolą. Visi tokie pastarosios bendrovės veiksmai rodo tai, kad ji po oficialaus pasiūlymo dėl šių bendrovių akcijų supirkimo paskelbs planus apie priverstinį akcijų išpirkimą ir akcijų delistingavimą.

Šaltinis
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją