Bendrovės akcijos trečiadienį pigo 0,99 proc., kaina sugebėjo nenusileisti žemiau 0,8 euro ribos. „Apranga“ pranešė pratęsusi frančizės sutartis su „Inditex“ iki 2016 m. Rinkoje ši naujiena sutikta neutraliai, įmonės akcijos pigo 0,4 proc. Pigo ir Šiaulių banko (-0,75 proc.) bei „City Service“ (-0,54 proc.) vertybiniai popieriai. Šiame neigiamame fone puikiai laikėsi „Panevėžio Statybos Tresto“ akcijos, jos brango 1,64 proc. Teigiamas pokytis fiksuotas ir „Agrowill Group“ pozicijoje.

Estija

Talino biržos indeksas ūgtelėjo 0,22 proc., apyvarta viršijo pusę milijono eurų. Pigusių ir brangusių pozicijų skaičius buvo vienodas, sudaryta 250 sandorių. Aktyviausiai prekiauta „Tallinna Kaubamaja“ vertybiniais popieriais – jų perleista už 158 tūkst. eurų, kaina augo 0,71 proc. Investuotojai tikėjosi gerų 2013 m. II ketv. veiklos rezultatų, tačiau po prekybos pateikta informacija nebuvo itin džiuginanti – pardavimai išaugo 4,9 proc., tačiau pelnas smuko 57,4 proc. (plačiau apie tai – įmonių naujienose). Vakar paskelbti teigiami 2013 m. II ketv. „Olympic Entertainment Group“ veiklos rezultatai šiandien dar augino bendrovės akcijų kainą 1,59 proc., iki 1,92 euro už akciją. Aktyviai prekiauta ir „Silvano Fashion Group“ vertybiniais popieriais, apyvarta viršijo 100 tūkst. eurų, o kaina šoktelėjo 0,78 proc.

Latvija

Rygos biržoje didesnio aktyvumo nesulaukėme – sudaryta 80 sandorių, kurių bendra vertė siekė 27 tūkst. latų. Didesnės dalis apyvartos atiteko „Grindeks“ (+1,97 proc.), „Latvijas Gaze“ (kaina nekito) ir „Latvijas Kugnieciba“ (-0,59 proc.) vertybiniams popieriams. Rytoj „Olainfarm“ organizuoja susitikimą su investuotojais. Šiuo metu bendrovės akcijų kaina yra priartėjusi prie 5 latų ribos – geros naujienos iš įmonės padėtų kirsti šią ribą. Šiandien buvo paskutinė diena, kai buvo galima įsigyti „Latvijas Gaze“ akcijas ir pretenduoti į dividendus, mokamus už 2012 m. Rytoj dėl šio fakto matysime pozicijos kainos kritimą.

Įmonių naujienos

Trečiandienį „Tallinna Kaubamaja“ paskelbė per 2013 m. I ketv. gavusi 123,8 mln. eurų pajamų (+4,2 proc. daugiau nei prieš metus), EBITDA siekė 7,7 mln.eurų (-26,6 proc.), o grynasis pelnas sudarė 4,6 eurų (+100,6 proc.). Iš karto reiktų pastebėti, kad grynojo pelno augimas susijęs su tuo, kad bendrovė šiais metais dividendus mokėjo I ketv., tad ir tą ketvirtį buvo patirto pelno mokesčio sąnaudos, priešingai nei prieš metus (primintina, kad Estijoje pelno mokesčiu apmokestinamas ne uždirbtas grynasis pelnas, o išmokami dividendai). Pajamų augimą labiausiai lėmė automobilių pardavimų segmento pajamų padidėjimas net 39,2 proc. Supermarketų bei prekybos centrų segmentų augimas dar sulėtėjo ir 2013 m. II ketv. sudarė atitinkamai 0,5 proc. ir 1,6 proc. Pasak bendrovės, praėjusiais metais įvesta lojalumo programa klientams, kuria suteikiami papildomi taškai ir nuolaidos klientams prisidėjo prie to, kad supermarketų segmento pelningumas krito. Pastarojo segmento EBITDA 2013 m. II ketv. sudarė tik 1,4 mln. eurų, kai prieš metus pasiekta 4,7 mln. eurų EBITDA. Kiti segmentai didino savo pelną, o labiausiai jau minėta prekybos automobiliais veikla – pasiekta EBITDA sudarė 0,9 mln. eurų ir buvo 37,2 proc. didesnė nei prieš metus. Augo ir avalynės pardavimų EBITDA – ji padidėjo 25,8 proc. iki 0,6 mln. eurų. Tikėtina, kad rytoj investuotojai kiek neigiamai sureaguos į paskelbtus rezultatus. (neigiama)