Labiausiai pasistiebė komunalinių ir sveikatos priežiūros paslaugų bei kasdienio vartojimo prekių ir
paslaugų sektoriuose veikiančių bendrovių akcijos (EURO STOXX indekse atitinkamai +2,73 proc., +2,32 proc. ir +2,23 proc.). Kita vertus, kitapus Atlanto vakar laikėsi kur kas santūresnės investuotojų nuotaikos, o pagrindinių akcijų indeksų kryptis netgi išsiskyrė (S&P 500 +0,05 proc., DOW JONES +0,17 proc., bet NASDAQ -0,26 proc.).

Pirmoje dienos pusėje brangusi ir 30 JAV dolerių už barelį perkopusi WTI rūšies nafta vakarop pasuko žemyn ir smuko iki lygio, paskutinį kartą užfiksuoto 2003 m. rugsėjį (-3,26 proc. – iki 28,46 JAV dolerio už barelį).

Anot Tarptautinės energetikos agentūros, antradienį paskelbusios sausio mėn. naftos rinkos apžvalgą, lėtesnis naftos paklausos augimas ir atšaukus sankcijas Iranui didėsianti naftos pasiūla pasaulinėje rinkoje susiformavusį perteklių gali tik paryškinti – taigi ir palaikyti spaudimą naftos kainai (toliau mažėti).

Atnaujintas pasaulio ekonomikos augimo prognozes vakar paskelbė ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Vertinama, kad pasaulio ūkis 2016 ir 2017 m. augs 3,4 ir 3,6 proc. – taigi 0,2 proc. punkto lėčiau, negu buvo prognozuota praėjusių metų spalį. TVF įsitikinimu, išsivysčiusių šalių ekonomika toliau išlaikys vidutinį plėtros tempą, o besivystančioms šalims teks prisitaikyti prie naujos – vangesnio augimo – realybės.

Tarp plėtrą ribojančių veiksnių išskirtas ryškesnis, negu laukiama, Kinijos ūkio sulėtėjimas, tolesnis JAV dolerio stiprėjimas, galintis toliau didėti nepastovumas finansų rinkose ir išaugusi geopolitinė įtampa.

Tokių naujienų fone Azijos akcijų rinka šįryt vėl smunka (09:30 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 -3,71 proc., Honkongo HANG SENG -3,46 proc., Kinijos CSI 300 -1,51 proc.), o krentančios ateities sandorių vertės žada išaugsiantį pardavėjų aktyvumą ir Europoje bei JAV.

Padidėjusį investuotojų atsargumą rodo ir pokyčiai valiutų rinkoje – saugios užuovėjos valiutos, Japonijos jena ir euras, stiprėja JAV dolerio atžvilgiu (šįryt USD/JPY -0,75 proc. – iki 116,76; EUR/USD +0,31 proc. – iki 1,0943).

Baltijos šalių biržose investuotojų nuotaikos nepasitaisė, indeksų reikšmės ir vėl smuktelėjo (OMXV 0,00 proc., OMXR -0,19 proc., OMXT -0,47 procento). Aktyvumas biržose išlieka gana menkas, rinkos dalyviams bandant susigaudyti, ar pasaulio akcijų rinkose vyraujantis išpardavimas yra lūžio taškas, pakeisiantis jau 7 metus vyraujančią „bulių“ rinką, ar tik trumpalaikė kainų korekcija, po kurios galėtų sekti tolimesnis verčių didėjimas.

Pasibaigus biržos prekybai, „Apranga“ (-0,78 proc.) pranešė perėmusi 5 „Karen Millen“ parduotuves 3 Baltijos šalyse ir įgijusi teisę naudoti „Karen Millen“ prekės ženklą. Kiek buvo sumokėta už parduotuvių turtą, neatskleista. Pasak „Aprangos“ vadovo R. Pervenecko, perimtos parduotuvės bus atidarytos po nedidelės rekonstrukcijos ateinantį savaitgalį. Ilgesnėje perspektyvoje šio prekės ženklo parduotuvių skaičių Baltijos šalyse planuojama išplėsti iki 7-8, o pardavimai galėtų sudaryti iki 1,5 proc. visos „Aprangos“ grupės apyvartos.

„Aprangos“ vadovas pabrėžė, kad tai yra parduotuvių tinklo perėmimas, o ne verslo įsigijimas, nes iš Latvijos bendrovės dėl pažeidimų buvo atimta teisė naudoti „Karen Millen“ prekės ženklą. Nors prieš porą dienų matytas pirkėjų susidomėjimas „Aprangos“ akcijomis vakar ir išblėso, nauja informacija šiandien galėtų padidinti bendrovės akcijų paklausą.