Paskelbus analitikų prognozes viršijusius ketvirčio veiklos rezultatus, didžiausio pasaulyje mažmeninio prekybininko Wal-Mart akcijos kilo 4,7 proc. (DOW JONES +0,23 proc., kasdienio vartojimo prekių ir paslaugų sektoriaus bendrovių akcijos brango 1,39 proc.). Federalinio rezervų banko (FED) atidžiai sekama darbo rinkos informacija vakar parodė, kad naujų bedarbių paraiškų skaičius praėjusią savaitę augo labiau negu tikėtasi (iki 290 tūkst.), tačiau rodiklis 300 tūkst. ribos neviršija jau devynias savaitės iš eilės. Niujorko FED vadovo W. Dudley pakartotinis komentaras, kad JAV nedarbo lygis vis dar per aukštas, o infliacija – per žema, todėl palūkanų normą kelti dar ankstoka, EUR/USD kursą kilstelėjo iki 1,2487 JAV dolerio už eurą, tačiau šįryt, belaukiant makroekonominės informacijos iš euro zonos, kurso kryptis jau pasikeitusi.

Ketvirtadienį atsikvėpė ir investuotojai Europos akcijų biržose (EURO STOXX 50 +0,31 proc., Vokietijos DAX +0,41 proc., Prancūzijos CAC 40 +0,19 proc.). Vis dėlto pinganti nafta veikia ir senojo žemyno rinkos dalyvių nuotaikas (energetikos sektoriaus bendrovių akcijos krito 0,73 proc.). Nors kur kas daugiau negu pusė Europos bendrovių, paskelbusių ketvirčio veiklos rezultatus, viršijo pelno prognozes, vos augę bendrovių pardavimai rodo, kad bendrovių pajamos didėjo pirmiausiai dėl sumažintų veiklos išlaidų. Prognozuojama, kad šiandien skelbiami euro zonos ir didžiųjų regiono ekonomikų trečiojo ketvirčio BVP įverčiai patvirtins išliekantį ūkio silpnumą. Bloomberg agentūros apklausos rezultatai parodė, kad tarptautiniai investuotojai dabartinę pasaulio ekonomikos būklę laiko prasčiausia per pastaruosius dvejus metus ir labiausiai nerimauja dėl defliacijos kamuosiamos euro zonos perspektyvų.

Vertybinių popierių biržų prekybinė jungtis Stock Connect pradės veikti jau kitą pirmadienį, ir Kinijos akcijų biržoje pastebimos korekcinės nuotaikos (08:15 Lietuvos laiku SHANGHAI COMPOSITE -0,72 proc.). Neigiamai investuotojų ūpą galėjo paveikti ir vakar paskelbti kiek prastesni negu tikėtasi Kinijos pramonės produkcijos ir mažmeninės prekybos spalio mėnesio rodikliai. Rytoj laukiama naujų derybų tarp Kinijos centrinės valdžios ir Honkongo protestuotojų atstovų (HANG SENG +0,04 proc.). Japonijos rinkos dalyvių ūpą palaiko pastarųjų dienų naujienos (NIKKEI 225 +0,45 proc.).

Baltijos šalių rinkose investuotojų susidomėjimas akcijomis stipriai išaugo. Apyvarta buvo beveik 800 tūkst. eurų – stambieji investuotojai prekiavo „Linas Agro Group“ (-1.29 proc.) ir LESTO (-0.44 proc.) akcijomis, o smulkieji buvo nusitaikę į Šiaulių banką. Indeksų pokyčiai buvo nedideli (OMXT +0,05 proc., OMXV -0,10 procento). Stambieji „Šiaulių banko“ (-1,06 proc.) akcijų pardavėjai po dienos pertraukos vėl pasirodė rinkoje ir tuo išgąsdino smulkiuosius trumpalaikius vietos investuotojus, kurie, baimindamiesi dar didesnio kainos smukimo, skubėjo išsiparduoti turimas akcijas. Vis dėlto panika buvo trumpalaikė – pirkėjai, naudodamiesi proga įsigyti smarkiai atpigusių akcijų, padidino paklausą, ir to pasekmėje akcijų kaina beveik sugrįžo į pradinį lygmenį. Talino biržoje investuotojų dėmesys buvo sutelktas į trečiojo ketvirčio rezultatus paskelbusios „Tallink Grupp“ (-0,31 proc.) akcijas. Bendrovės pajamos trečiąjį ketvirtį buvo 262,7 mln. eurų, arba 5,7 proc. mažesnės negu atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais. Tam įtakos turėjo net 25 proc. smukęs keleivių srautas iš Rusijos. Grynasis pelnas smuko 17,9 proc. iki 36,2 mln. eurų. Apibendrinant, rezultatai nėra džiuginantys, tačiau didesnio kainos kritimo kol kas buvo išvengta, nes investuotojai jau anksčiau buvo įvertinę pastarųjų mėnesių keleivių ir krovinių perkėlimo sumažėjimą, kas betarpiškai atsispindėjo bendrovės akcijų kainos dinamikoje.