P. Korėjoje ir Japonijoje buvo sustiprinta karinė padėtis, kai Š. Korėja pranešė, kad mirė jos vadovas ir, kad jį pakeis sūnus Kim Jong Un. „Kospi“ indeksas nukrito beveik 5 proc., o doleris pabrango, nors vėliau grįžo iki ankstesnio lygmens. Akcijų rinkos rodė neigiamus ženklus. Europos akcijos krito dėl didėjančio susirūpinimo, kad regioną apims dar viena recesija, o JAV akcijos nuosaikiai pabrango dėl žaliavų gamintojų gerų vertinimų. JAV taip pat nusprendė pratęsti nedarbo išmokas dviems metams.

Prastas nuotaikas akcijų rinkose lėmė ir ECB vadovo M. Draghi įspėjimas dėl pasekmių, jei žlugtų euro zona. Tai rodo, kad euro zonos problemos yra rimtos ir sunkiai išsprendžiamos. Buvo prašoma D. Britanijos prisidėti 30 mlrd. eurų prie TVF fondo, skirto euro zonai padėti. Rinkos laukia „S&P“ sprendimo dėl Prancūzijos reitingo, po to kai „Fitch“ jau pakeitė pastarojo perspektyvą į neigiamą.

Vilniaus biržos indeksas penktadienį pakilo po 6 prekybos sesijas trukusio nuosmukio, šią savaitę vyraus prieššventinės nuotaikos

Penktadienis, kaip jau tapo įprasta, investuotojų aktyvumu nepasižymėjo, todėl apyvartos buvo nedidelės – Vilniuje prekiauta už 300 tūkst. eurų, Taline – 150 tūkst. eurų. Vilniaus biržos indeksas OMXV pagaliau rodė teigiamą 0,54 proc. pokytį, tačiau Talino OMXV sumažėjo lygiai tiek pat – 0,54 procento.

Daugiausiai investuotojų dėmesio susilaukė „Snaigės“ akcijos, kurių kaina padidėjo 0,96 procento – iki 0,525 euro. Buvo oficialiai pranešta, kad naujasis bendrovės kontrolinio akcijų paketo savininkas UAB „Vaidana“, valdoma Rusijos įmonės „Polair“, ketina teikti privalomą nekonkurencinį oficialų siūlymą supirkti likusias „Snaigės“ akcijas iš smulkiųjų akcininkų. Tikėtina, kad siūlymo įgyvendinimas prasidės dar šiemet, o pirkimo kaina pagal įstatymus negalės būti mažesnė už tą, kurią įgydama 44,43 proc. akcijų paketą mokėjo UAB „Vaidana“ – 0,5397 euro už vieną akciją. Artimiausiomis savaitėmis „Snaigės“ akcijų kaina biržoje turėtų išlikti panašiame lygmenyje, o pati akcija bus analogiška fiksuotas palūkanas teikiančiai finansinei priemonei.

Apskritai žvelgiant į šią savaitę ypatingų pokyčių tikėtis neverta – tarp investuotojų vyraus prieššventinės nuotaikos, tad bendras likvidumas išliks nedidelis, tuo tarpu akcijų kainų pokyčiai labiausiai priklausys nuo pasaulinių tendencijų. Šiam metų laikui būdingų tiesioginių sandorių taip pat greičiausiai sulauksime, nes fondų valdytojai bus linkę performuoti investicinius portfelius. Taip pat reikia laukti biržų sprendimo dėl indeksų sudėčių pakeitimo – netrukus po to pagal indeksus investuojantys fondai taip pat atitinkamai pertvarko savo investicijas, o tai savo ruožtu paveikia akcijų kainas.