Ketvirtadienį Didžiosios Britanijos centrinis bankas paliko bazines palūkanų normas nepakeistas ir apkarpė infliacijos bei šalies ekonomikos augimo prognozes 2015 ir 2016 metams. Į tai reaguodami investuotojai stumtelėjo pagrindinį šalies FTSE 100 indeksą per -0,75 proc. į apačią.

Vakar buvo paskelbta, kad Vokietijos mažmeninės prekybos apimtys spalio mėnesio duomenimis susitraukė 2,9 proc., o euro zonoje šio rodiklio mėnesinis pokytis sudarė -0,1 proc. kritimą. Už Atlanto investuotojus pasiekė informacija, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius augo sparčiau nei tikėtasi. Per savaitę paraiškų buvo surinkta 276 tūkst., o buvo tikėtasi, kad šis skaičius pakils nuo 260 tūkst. iki 262 tūkst. Bendrai JAV akcijų rinkose situacija buvo neigiama, indeksui S&P 500 krentant -0,11 proc., o Dow Jones mažėjant 0,02 proc.

Dauguma investuotojų laukia šiandien numatyto paskelbti dirbančiųjų pokyčio be žemės ūkio sektoriaus. Prognozės rodo, kad spalio mėn. dirbančiųjų pokytis turėtų pasiekti 185 tūkst., kai prieš mėnesį rodiklis kilo 142 tūkst.

Jeigu prognozės pasitvirtins ir šis rodiklis augs tokiu ar didesniu tempu, tai sustiprins tikimybę, kad FED‘as kels bazinę palūkanų normą gruodžio mėnesį. Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad pramonės produkcijos apimtys rugsėjo mėnesį susitraukė 1,1 proc., kai analitikai tikėjosi šio rodiklio 0,5 proc. augimo.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų santykis buvo nukritęs iki 1,0834 ribos ir tai buvo žemiausias lygis nuo pat šių metų liepos 21 dienos. Tačiau vėliau valiutų santykis atšoko, dienai baigiantis išsilaikant ties 1,0884. Šiandien ryte pastarasis kursas laikosi ties 1,0875 riba ir tikėtina didesnių svyravimų galime sulaukti 15:30 val., kuomet bus skelbiamas JAV dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus bei šalies nedarbo lygis (prognozė 5,0 proc.; buvusi reikšmė 5,1 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Baltijos akcijų rinkose vyravo pesimistinės nuotaikos, Baltic Benchmark indeksui susitraukiant -0,53 proc. Investuotojai dominavo „Šiaulių bankas“ pozicijoje, akcijos kainą nustumiant -1,64 proc. ir sudarant didesnę nei 89,0 tūkst. eurų apyvartą.

Tikėtina, investuotojai jautriau sureagavo į informacija dėl AS „Citadele banka“ akcijų pirminio viešo platinimo pateikimo laikotarpio, kuris nusikėlė iki lapkričio 13 dienos.

Antroje vietoje pagal investuotojų aktyvumą išliko „Tallink Grupp“ bendrovė, viršijant 85,5 tūkst. eurų apyvartą ir akcijai traukiantis 1,11 proc. „Klaipėdos nafta“ akcijos kaina ketvirtadienį krito -0,28 proc., nors vakar buvo paskelbta, kad bendrovės bei Subačiaus kuro bazės krovos apimtys spalio mėn. sudarė 7,2 proc. šuolį, o preliminarios pardavimo pajamos buvo 23,0 proc. didesnės nei prieš metus.

Pasibaigus vakar dienos prekybai, „Nordecon“ išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad per trečiąjį ketvirtį pajamos krito 17,1 proc., o laikotarpio pelnas buvo net 25,8 proc. mažesnis.