Šis rodiklis pabrėžė, kad yra stipresnis pagyvėjimas paslaugų sektoriuje, vartotojų pasitikėjime bei statybų sektoriuje. Indekso Stoxx Europe 600 sudėtyje didžiausiu kritimu pasižymėjo pagrindinių išteklių sektorius (Basic Resources), kurio vertė per dieną susitraukė net 2,76 proc. Penktadienį atsidariusiose JAV akcijų rinkose nesijautė bendros tendencijos, S&P 500 išlaikant nežymų 0,06 proc. kilimą, o Dow Jones krentant -0,08 proc.

Šiandien ryte buvo paskelbta, kad Vokietijos metinės mažmeninės prekybos apimtys spalio mėnesio duomenimis sudarė 2,1 proc. kilimą (prognozė 2,9 proc.), kai rugsėjį šis rodiklis augo 3,5 proc. Šiandien svarbesnių naujienų dar sulauksime iš JAV, kur bus paskelbta, kaip keitėsi Čikagos pramonės sektoriaus užsakymų apimtys.

Analitikai prognozuoja, kad šį sektorių atspindintis indeksas turėtų susitraukti 3,9 proc., nuo 56,2 iki 54,0. Šią savaitė investuotojai atidžiau stebės ketvirtadienį numatytas paskelbti ECB bazines palūkanų normas bei penktadienį JAV dirbančiųjų pokytį be žemės ūkio sektoriaus.

Dauguma analitikų tikisi, kad ECB artimiausiu metu imsis aktyvesnės monetarinės politikos, siekiant pagyvinti regiono ekonomikos būklę. O JAV FED‘as iki bazinės palūkanų normos skelbimo (gruodžio 16 dieną) turės galimybę įvertinti šalies darbo rinkos būklę bei infliacijos duomenis.

Valiutų rinkos

Penktadienį EUR/USD valiutų santykis svyravo amplitudėje nuo žemiausio lygio 1,0569 iki aukščiausio 1,0638 ir dieną užbaigė ties 1,0593 riba. Pirmadienio ryte, ketvirtą prekybos dieną iš eilės, EUR/USD valiutų kursas traukiasi, ieškant krypties ties 1,0585 lygiu. Šiandien Vokietijoje paaiškės kaip pasikeitė preliminarus lapkričio mėnesio kainų lygis.


Analitikai prognozuoja, kad mėnesinis infliacijos pokytis šalyje teigiamai išsijudins ir bus +0,1 proc. O metinis šios rodiklio lygis kils nuo 0,3 proc. iki 0,4 proc. Jeigu ši statistika pasitvirtintų, tai būtų teigiamas ženklas, tikintis, kad trečiadienį skelbiami euro zonos infliacijos duomenys rodys pagyvėjimą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskelbti geresni „Linas Agro Group“ paskutinio ketvirčio veiklos rezultatai įpūtė investuotojams optimizmo, akcijos kainai šoktelint 1,06 proc., tačiau dienos apyvarta buvo menka ir keturių sandorių metu pasiekė tik 3,1 tūkst. eurų. Užsidarius prekybos sesijai „Lietuvos dujos“ išplatino pranešimą teigiant, kad išgryninta veikla bendrovei padėjo nuosekliai gerinti rezultatus.

Remiantis pateiktais duomenimis, bendrovės pajamos per devynis šių metų mėnesius augo 4 proc., o grynasis pelnas, uždirbtas iš dujų skirstymo veiklos, buvo net 73 proc. didesnis nei praeitais metais tuo pačiu laikotarpiu. Iš esmės bendrovės pajamų augimas buvo teigiamas dėl pakoreguotų skirstymo paslaugų kainų, o pelnui pagreitį suteikė kritusios sąnaudos.

Bendrovė „Lesto“ pateikė statistiką, kuri nurodė, kad pajamos per devynis mėnesius sudarė -10,1 proc. kritimą, o grynasis pelnas pasiekė 59,2 mln. eurų ir buvo net 2,9 kartus didesnis nei praeitais metais tuo pačiu laikotarpiu.

Estijos bendrovė „Silvano Fashion Group“ nurodė, kad per devynis šių metų mėnesius pajamos susitraukė 40,5 proc., o grynasis laikotarpio pelnas smuko -9,8 proc. Pirmadienį galime sulaukti aktyvesnio investuotojų susidomėjimo, nes šiandien yra paskutinė dieną, per kurią bendrovės turi pateikti paskutinio ketvirčio veiklos rezultatus.