Atskleisti, kokių konkrečiai valstybės valdomų įmonių akcijomis galėtų būti prekiaujama vertybinių popierių biržoje, ministras nenorėjo atskleisti, tačiau teigė, kad planavimas vyksta.

„Tai, apie ką mes galvojame listingavimo plane, yra ir planai apie esamų įmonių antrinį listingavimą, tiek ir apie naujų įmonių listingavimą. Tačiau pats tikslas yra dvejopas: neapgauti investuotojų, parduodant įmonę, kuri elgsis neprognozuojamai, o iš kitos pusės gauti įmonės tikrą vertę (kad pirkėjai sumokėtų maksimalią kainą, kiek įmonė yra verta). Manau, kad rugsėjo pradžioje jau turėtume pamatyti visą planą“, - komentavo R. Žylius.

Ministras pripažino, kad valstybės valdomų akcijų pardavimo pradžios reikės palaukti ir gerai jai pasiruošti: „Listingavimas greitai yra neprotingas listingavimas. Mūsų tikslas yra parodyti potencialiems investuotojams, kad mes rimtai, ne mėgėjiškai, žiūrime į šį procesą. Reikia sukurti investuotojų pasitikėjimą, nes dabar jo nėra. O tai yra kelių metų procesas.“

Šiuo metu valstybė valdo šešias įmones, kurios yra įtrauktos į Vilniaus vertybinių popierių biržą, penkiose jų valstybė turi kontrolinį akcijų paketą (LESTO, „Lietuvos energija“, „Litgrid“, „Klaipėdos nafta“, „Lietuvos dujos“, „Lietuvos jūrų laivininkystė“). 2011 m. pabaigoje valstybės dalies akcijų vertė buvo 2 946 555 tūkst. Lt.

Didžiausią dalį (33 proc.) valstybės valdomų įmonių akcijų rinkos vertės praėjusių metų pabaigoje sudarė LESTO (964,9 mln. Lt), mažiausią (0,5 proc.) - „Lietuvos jūrų laivininkystė“ (14,1 mln. Lt).

Valstybės valdomų įmonių rinkos vertės pokytis 2011 m. buvo neigiamas – 30,85 proc. Labiausiai dėl kritusios akcijų vertės nukentėjo „Lietuvos jūrų laivininkystė“ (-55 proc.). Mažiausiai krito „Lietuvos energijos“ akcijų vertė (-14 proc.).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją