Europos akcijų rinkų dėmesį patraukė Anglijos centrinio banko pranešimas ir euro zonos pramonės gamybos mastas. Anglijos centrinis bankas paskelbė ataskaitą, kuri nubrėžia ekonomikos kryptį artimiausių 2 metų laikotarpiui. Tikimasi, kad iki 2015 metų vidurio Didžiosios Britanijos ekonomika augs mažiau negu 2 proc., o infliacija sieks maždaug 2,5 procento. Centrinis bankas leis infliacijai viršyti tikslinę 2 proc. ribą, nors normaliomis sąlygomis, turėtų griežtinti pinigų politiką didinant palūkanų normas. Tai reiškia, kad Anglijos centrinio banko prioritetai yra ekonomikos augimas ir nedarbo lygio mažinimas, bent jau kol kas neįžvelgiant infliacijos grėsmės. Tuo tarpu tris mėnesius iš eilės mažėjusi pramonės gamyba euro zonoje gruodį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, padidėjo 0,7 proc., nors analitikai prognozavo, kad prieaugis neviršys 0,2 procento. Prekyba Europoje baigėsi akcijų prieaugiais (FTSE100 indeksas kilo 0,33 proc., DAX 0,67 procento).

Šiandien 4 ketvirčio preliminarius BVP duomenis paskelbs euro zona ir Vokietija. Tikimasi, kad BVP smuks maždaug 0,4 procento. Vargu ar investuotojai nustebtų sulaukę šiek tiek geresnių Vokietijos duomenų, kadangi ši ekonomika rodo spartesnius atsigavimo ženklius negu euro zona. Tai svarbiausi šios dienos duomenys, todėl juos paskelbus, tikėtinas prekybos aktyvumo padidėjimas.

Šįryt paskelbta, kad Japonijos 4 ketvirčio BVP smuko 0,4 proc., palyginti su analitikų prognozuotu 0,4 proc. augimu. Tai visiškai netikėti duomenys, tačiau pesimizmo į rinkas neįnešė (NIKKEI +0,51 proc.). Rinkos dalyviam tai dar vienas požymis tikėtis papildomo ekonomikos skatinimo siekiant įgyvendinti Japonijos tikslą – išvesti šalį iš defliacijos.

Baltijos šalių biržos neįgavo vienos krypties. OMXV kilo 0,7 proc., tuo tarpu OMXR ir OMXT indeksų vertės mažėjo atitinkamai 0,7 ir 0,6 procento. Išskirti galime Vilniaus biržą, kurioje vyko įdomi ir aktyvi prekyba. Kaip ir laukta, ,,Invalda“ paskelbus apie savų akcijų supirkimą ir veiklos reorganizavimą, bendrovės akcijos sulaukė didesnio susidomėjimo (apyvarta 225 tūkst. eurų, kaina kilo 9,71 proc.). Pasiūlyta akcijų kaina 2,4 euro už akciją traukė rinkos dalyvių dėmesį. ,,City Service“ akcijų perleista už 220 tūkst. eurų, kaina stiebėsi 1,03 procento. Ne ką mažiau aktyviai prekiauta ir Šiaulių banko akcijomis, kurios kilo net 10,33 proc. iki 0,267 euro už akciją, apyvarta siekė 90 tūkst. eurų. Šiandien, pasibaigus prekybai, metinius rezultatus skelbs Estijos bendrovė ,,Merko Ehitus“. Vertinant bendrai, vakar prekyba Vilniuje dominavo būtent minėtų bendrovių akcijomis, todėl šiandien nenustebtume sulaukę mažesnio aktyvumo, o kartu gali pasireikšti ir korekcinės nuotaikos, juo labiau, kad savaitei artėjant į pabaigą investuotojai gali būti pasyvesni.