Vis dėl to pirmoji būsimojo prezidento kalba, kurioje jis pakeitęs retoriką kalbėjo apie valstybės vienybę, infrastruktūros atstatymą bei gerus užsienio santykius, nuramino rinkas.

Skaudžiausią kritimą vakar patyręs Japonijos NIKKEI 225 indeksas, kuris fiksavo daugiau nei 5 proc. vertės smukimą, ketvirtadienio rytą, 09:31 val., demonstravo didžiausią šuolį, į viršų, kildamas +6,72 proc. Kritimo nebuvo ir Europos rinkose.

Dieną pradėjusios didesniu nei 2 proc. kritimu, sesijos pabaigoje Vokietijos DAX indekso sudėtyje esančio akcijos fiksavo +1.56 proc. augimą, Britanijos FTSE 100 +1,00 proc, o Europos Stoxx Europe 600 +1,46 proc. kilimą.

Europoje sveikatos priežiūros sektoriaus akcijos kilo daugiau nei 4 proc., atslūgus įtampai dėl kainų reguliavimo, kurį ryžosi vykdyti H. Clinton, jei būtų tapusi JAV prezidente.

Vakarykštės sesijos metu nuo 84 iki 51,2 proc. kritusi tikimybė, kad FED gruodžio mėnesį kels palūkanų normas, suteikė preteksto daugiau nei 1,7 proc. kilti finansų sektoriaus akcijoms.

Vis dėl to sesijos pabaigoje ši tikimybė beveik grįžo į pradinę reikšmę ir tapo lygi 82 proc. Aukso vertė sesijos metu kilusi beveik 5 proc., dienos pabaigoje demonstravo tik nedidelį +0,18 proc. kilimą, kurį pratęsė ir šiandien kildama +0,61 proc. iki 1285,82 JAV dolerio už trojos unciją.

Naujojo prezidento žodžiai apie šalies infrastruktūros atstatymą ir plėtrą, kalnakasybos sektoriaus vertę pakėlė +2,88 proc., o pramonės sektoriaus + 1,33 proc.

Rinkų baimės indeksas (VIX), kurio reikšmė kildavo didėjant galimybėms D. Trumpui tapti prezidentu, vakar susitraukė daugiau nei penktadaliu, pažymint, kad panika dėl prezidento rinkimų baigties buvo perteklinė.

JAV indeksai sesijos pradžioje išlaikė apie 1,0 proc. kritimą, prekybos pabaigoje atsitiesė, Dow Jones fiksuojant +1,40 proc. pasikeitimą, o S&P 500 +1,11 proc. didėjimą.

Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur paaiškės šalies savaitinis bedarbių paraiškų skaičius. Prognozuojama, kad bus surinkta 260 tūkst. naujų paraiškų, kai savaitė prieš tai šis skaičius išliko 265 tūkst.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų poroje euras neišlaikė sesijos pradžioje pasiekto +2,50 proc. vertės kilimo, o dieną baigė krisdamas -0,76 proc. Šiandien šioje valiutų poroje nebuvo matoma aiški kryptis, 09:35 val. euro vertė buvo nukritusi +0,05 proc., už vieną šios valiutos vienetą mokant 1,0932 proc.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkos trečiadienį santūriai atkartojo Europos reakcijas į rinkimus JAV, tačiau kitaip nei Europa užsidarė raudonuodamos.

Visi trys indeksai krito: Talino -0,69 proc., Rygos -0,91 proc., Vilniaus -0,23 proc. Sesijos metu buvo suformuoti 1139 sandoriai, o bendra rinkos apyvarta viršijo 2,681 mln. eur.

Daugiau nei pusė apyvartos buvo sugeneruota Vilniaus rinkoje, o didžiausiu aktyvumu pasižymėjo „Aprangos“ pozicija, kurioje su tiesioginio sandorio pagalba (už akciją mokant 2.55 eur.) buvo sugeneruota 863,5 tūkst. eur apyvarta, kainai krentant -0,39 proc. iki 2.55 eur. už akciją ribos.

„Šiaulių banko“ pozicija tapo populiariausia Vilniaus biržoje, o per 163 sandorius buvo suformuota beveik 400 tūkst. eur apyvarta, akcijos kainai krentant -0,48 proc. iki 0,418 eur. ribos.

Tik atsidarius rinkoms pastarosios pozicijos vertė buvo kritusi daugiau nei -3,5 proc., tačiau atslūgus įtampai atsistatė į pradinį lygį, investuotojams naudojantis atsiradusia galimybe pasipildyti portfelius atpigusiomis akcijomis.

Analogiškos galimybės apsipirkti išparduodamoms akcijoms buvo sudarytos ir daugelyje kitų rinkos pozicijų.

Klaipėdos naftai“ paskelbus ne tokius optimistiškus mėnesio krovos rezultatus, sesijos pradžioje akcijos vertė buvo kritusi daugiau nei 4 proc. tačiau pirkėjams pakėlus paklausą iki sesijos pabaigos kaina fiksavo tik -1,05 proc. kritimą, už akciją mokant 0,566 eur. Latvijoje „SAF technika“ (-2,46 proc.) paskelbė pirmojo ketvirčio finansinius rodiklius, pagal kuriuos apyvarta kilo 8 proc., o pelnas buvo daugiau nei ketvirtadaliu didesnis lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Didžiausią dalį pajamų (69 proc., arba 2,6 mln. eur) generavo 85 proc. kilę pardavimai Lotynų Amerikos regione, kai pardavimai Europoje, kurie sudaro 27 proc. visų pardavimų, krito 27 proc.