JAV prezidentas D. Trumpas ketvirtadienį paskelbė apie šalies pasitraukimą iš Paryžiaus klimato susitarimo, kuriuo siekiama sumažinti į atmosferą išmetamo anglies dioksido kiekį. JAV yra antros pagal dydį oro teršėjos pasaulyje - pagal šį rodiklį jos nusileidžia tik Kinijai.

Keletas įtakingų verslininkų pasisakė prieš tokį žingsnį, bet D. Trumpas tvirtina, esą toks sprendimas bus naudingas JAV ekonomikai.

D. Trumpo sprendimą sukritikavo ir bendrovės „General Electric“ vadovas Jeffrey Immeltas, pareiškęs esąs nusivylęs tokiu žingsniu.

JAV elektromobilių gamintojos „Tesla Motors“ generalinis direktorius Elonas Muskaspranešė, kad, atsakydamas į D. Trumpo sprendimą, pasitraukia iš prezidentinės tarybos. Savo „Twitter“ paskyroje jis rašė: „Aš pasitraukiu iš prezidentinės tarybos. Pasitraukimas iš Paryžiaus klimato susitarimo nėra naudingas nei Amerikai, nei visam pasauliui“.

Ketvirtadienį prekybą akcijomis palaikė teigiama užimtumo privačiame sektoriuje tendencija. Anot JAV instituto „ADP Research“, šalies privatus sektorius gegužę sukūrė daugiau darbo vietų nei buvo tikimasi. Privatus šalies sektorius gegužės mėnesį aplenkė ekonomistų prognozes bei sukūrė 253 tūkst. naujų darbo vietų. Rinkos tokius duomenis vertina kaip teigiamą ženklą ekonomikai. Užimtumo augimas didina palūkanų normų didinimo tikimybę. Prognozuojama, kad apie palūkanų normų didinimą gali būti paskelbta jau kitą savaitę, per birželio 14 d. vyksiantį JAV federalinio atsargų banko posėdį.

Baigiantis prekybai akcijomis Niujorko biržoje indeksas „Dow Jones“ ūgtelėjo 135 punktais, iki 21144 punkto. „Nasdaq Composite“ išaugo 48 punktais ir pasiekė rekordinį lygį, 6246 punktus. Indeksas „S&P 500“ taip pat pasiekė naujas aukštumas, pakilęs 18 punktų iki 2430 punktų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)