Taip pat JAV šiandien prasidės svarbiausias šios savaitės finansų rinkų įvykis – JAV Centrinio banko (FED) posėdis. Neabejojama, kad bazinė palūkanų norma (0,25 proc.) keičiama nebus, o labiausiai rinkos dalyviai laukia rytojaus sprendimo dėl kiekybinio skatinimo apimčių. Azijos akcijų rinkos šiandien kyla (NIKKEI! +0,8 proc.), pagrindinių Europos biržų indeksų ateities sandorių kainos 9 val. Lietuvos laiku yra pakitusios nežymiai.

10 val. 30 min. Lietuvos laiku Švedijos centrinis bankas (Riksbank) spręs dėl palūkanų normų. Prognozuojamas palūkanų normų mažinimas arba bent jau tikimybės, kad tai bus padaryta artimiausiu metu, padidinimas. Pagrindine tokių lūkesčių priežastimi yra laikoma žema infliacija Švedijoje. Lėtas euro zonos ir kaimyninių šalių ekonomikų augimas, gana palankiai pinigų politikos švelninimo klausimu nusiteikę centrinio banko nariai ir ECB sprendimas sumažinti palūkanas gali būti papildomi argumentai palūkanų mažinimui Švedijoje.

Baltijos šalių biržose, kaip ir tikėtasi, aktyvumas neslopsta – sandorių skaičius viršijo 700 vnt., o apyvarta buvo 2,3 mln. eurų. Talino biržos indekso OMXT vertė po 11 iš eilės sekusių nuosmukio dienų pirmadienį padidėjo 1,76 procento. Vilniaus biržoje akcijų kainos kito priešing! omis kryptimis, indeksas OMXV smuktelėjo 0,12 procento. Aktyviausiai nepakitusia kaina prekiauta Aprangos akcijomis, kurių apyvarta pasiekė 0,87 mln. eurų. Kainos šuoliu išsiskyrė „Linas Agro Group“ – bendrovės akcijos brango 3,51 proc., o apyvarta buvo beveik 0,3 mln. eurų. Primename, kad bendrovės akcijų kaina per pirmąsias dvi gruodžio mėnesio savaites be esminių naujienų smuko beveik 8 proc., todėl vakarykštis kainos šuolis neturėtų stebinti. Kita vertus, bendrovės akcijų įtraukimas į OMX Baltic 10 indekso sudėtį turėtų skatinti tolimesnį jų brangimą. Talino biržoje „Tallinnk Grupp“ akcijų kaina svyruoja švytuoklės principu – po staigaus pastarųjų dienų nuosmukio iš rinkos atsitraukė užsienio pardavėjai, sugrįžo vietos pirkėjai, atitinkamai akcijos brango net 4,8 procento.

Ši savaitė ir ateinantis pirmadienis yra paskutinės dienos, kada už Vilniaus ir Talino biržose sudarytus sandorius bus atsiskaityta dar šiais metais. Atsižvelgdami į šį faktą, kaip ir kiekvienais metais, rinkoje matysime metų pabaigai būdingą situaciją: investuotojų aktyvumas bus gana aukštas, o stambiesiems rinkos dalyviams perskirstant portfelius neturėtų trūkti didesnės apimties tiesioginių sandorių. Privatūs investuotojai taip pat sieks optimizuoti savo investicijų struktūrą. Kalbant apie akcijų kainas, daug kas priklausys nuo stambiųjų žaidėjų veiksmų rinkoje, tačiau, po pirmojoje gruodžio pusėje vyravusio nuosmukio, galima atsargiai tikėtis, kad Baltijos rinkos metus užbaigs aukštesniame lygmenyje, negu yra dabar.