Pasaulio finansų rinkų tendencijos

Pagrindiniai Europos akcijų indeksai antradienį užbaigė ženkliai kildami. Vokietijos DAX stiebėsi +1,22, Britanijos FTSE 100 +0.76, o bendras Europos indeksas STXE 600 +1,50 proc. Didesnis dėmesys rinkose buvo skiriamas gamtinių išteklių kasybos ir finansų sektoriams. Investuotojai vertino dar praeitą savaitę dėl prastesnių nei tikėtasi Kinijos rodiklių kritusias akcijų vertes. Optimizmo suteikė spėjimai, kad ECB toliau tęs kiekybinio atpalaidavimo politiką, siekdama skatinti ekonomikos augimą.

Daugiau užuominų bus tikimasi sulauki ketvirtadienį, tačiau tikėtina, kad ECB gruodį vyksiančiame susitikime nuspręs tęsti obligacijų supirkimo programą.

Analitikai teigia, kad Europos akcijų pirkimui didesnę įtaką šiuo metu daro ne įmonių skelbiami tarpiniai rezultatai ar tikimybė, kad artimiausiu metu FED kels palūkanų normas Amerikoje, o bendri kitų didžiųjų ekonomikų centrinių bankų, įskaitant ir patį ECB, veiksmai, kurie yra orientuoti į ekonominį skatimą bei faktas, kad Europos akcijos nuo metų pradžios bendrai yra kritę daugiau nei 6,8 proc. JAV didžiausi indeksai Dow Jones ir S&P 500 sesiją taip pat baigė kildami atitinkamai +0,42 ir +0,62 proc.

Rinkų optimizmą, bei pasitikėjimą finansų sektoriumi kėlė Goldman Sachs Group Inc. (+2,09 proc), kuri paskelbė, kad trečiąjį ketvirtį augę pelno ir pajamų rodikliai daugiau nei penktadaliu viršijo lūkesčius.

Technologijų milžinė Intel(+1,23 proc.) taip pat pranešė, kad pajamos kilo 9 proc. o pelnas 6 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Azijos rinkos šiandien atsidarė lydimos optimistinių nuotaikų.

Vietos laiku 09:00 val Japonijos NIKKEI 225 indeksas buvo pakilęs +0,23, o Kinijos CSI 300 +0,05 proc.

Anksti ryte Kinija paskelbė, kad šalies bendrojo vidaus produkto kilimas rugsėjo mėnesį nepakito ir sudarė 6,7 proc., o pramonės produkcijos apimtys tuo pačiu laikotarpiu krito nuo 6,3 iki 6,1 proc., nors analitikai prognozavo apimčių kilimą iki 6,4 proc.

Valiutų rinkos

Trečiadienio ryte EUR/USD valiutos pora nebuvo radusi pastovios krypties, o 09:01 val. euro kursas buvo kritęs -0,11 proc. už vienetą šios valiutos mokant 1,0978 USD.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį Baltijos akcijų rinkose vyravo optimistinės nuotaikos, o šalių indeksai fiksavo nežymius prieaugius. Vilniaus kursas kilo +0,26, Rygos +0,34 proc., o Talino kilimas buvo toks nežymus, kad nepadarė įtakos procentinei reikšmei ir buvo artimas 0.00 proc.

Neaktyvios prekybos metu buvo sugeneruoti 324 sandoriai, kurių bendra apyvarta buvo 487,08 tūkst. Eur. Didžiausią dalį šios apyvartos, kaip jau tapo įprasta sudarė Olympic Entertainment Group akcijos, kurių kaina nepakito ir išliko lygi 1,80 Eur/vnt.

Santykinai aktyviai, lyginant su visa Baltijos šalių apyvarta prekiauta Klaipėdos nafta ir Grigeo Grigiškės akcijomis. Nors bendrovės naujienų nepranešė, tačiau abejose pozicijose buvo sugeneruota po didesnę nei 40 tūkst. Eur apyvartą, o kainos kilo atitinkamai +2,87 ir +0,85 proc.